Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helységen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 02. 15- 2021. 04. 28

Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(II.15.) önkormányzati rendelete

a hivatali helységen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Kovácsvágás Községi Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötésre terjed ki.

2. § Értelmező rendelkezések:

  • 1. Hivatali helység: Kovácsvágás Fő utca 63. szám alatt Kovácsvágás Községi Önkormányzat tulajdonában lévő Polgármesteri Hivatal.
  • 2. Hivatali munkaidő: Hétfőtől csütörtökig: 8,00-16,00 óra, Péteken: 8,00-13,00 óra közötti időtartam.
  • 3. Alapszolgáltatás: házasságkötő terem használata, fűtés, világítás.

2. Engedélyezés szabályai

3. § Házasságkötést lebonyolítani- munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn túl 8:00 óra és 20:00 óra között lehet. A közeli halállal fenyegető állapot esetén, munkaszüneti napon is köthető házasság.

4. § (1) A hivatali helységen kívül történő házasságkötés engedélyezése előtt az anyakönyvvezető helyszíni szemlét köteles tartani.

(2) Hivatali helységen kívüli helyszínen a házasságkötés, akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, a személyes adatok az anyakönyvi iratok megfelelő védelme biztosított, a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak.

(3) Hivatali helységen kívüli házasságkötés lebonyolításához a házasulóknak kell biztosítani a (2) bekezdés szerinti helyszínt, ezen belül a megfelelő létszámú ülőhelyet és a szükséges technikai feltételeket.

(4) Szabadtéren házasságkötés, akkor engedélyezhető, ha biztosított annak a feltétele, hogy rossz időjárási viszonyok esetén (eső, szélvihar, 20 0C alatti hőmérséklet) a házasságkötés lebonyolításához megfelelő zárt helység biztosított.

(5) Sem a hivatali helységen kívüli, sem a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett házasságkötés lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

3. A házasságkötések díjai

5. § (1) Hivatali munkaidőben és hivatali helységben történő házasságkötés alapszolgáltatás esetén térítésmentes.

(2) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén az 1. melléklet. 1.a) pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

(3) A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, hivatali helységen kívüli lebonyolításáért az 1. melléklet. 1.b) pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

(4) A házasságkötés hivatali munkaidőben, hivatali helységen kívüli lebonyolításáért az 1. melléklet. 1.c) pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

(5) A szolgáltatási díjat az anyakönyvvezetőt alkalmazó Kovácsvágási Közös Önkormányzati Hivatal részére kell megfizetni a házasságkötést megelőzően tíz nappal átutalással a költségvetési elszámolási számlájára (számlaszám: 11734138-15808361 ) vagy a Kishutai Közös Önkormányzati Hivatal házi pénztárába, melyről a befizető számlát kap.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, de hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri házasságkötésenként bruttó 6.000,-Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helységen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri házasságkötésenként bruttó 10.000,-Ft díjazás illeti meg.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) Ezen rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben meghatározott szabályokat a rendelet hatálybalépését követően kötendő házasságkötések és az anyakönyvvezetők részére kifizetett díjazások során kell alkalmazni.

1. melléklet

1. Szolgáltatások díjai:

1.a) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj: 10.000,-Ft.

1.b) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj: 20.000,-Ft.

1.c) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén az ügyfél által fizetendő díj: 10.000,-Ft.