Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 4/2017. (II.1.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló 8/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 02- 2017. 02. 15

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (1) - (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló 8/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) - (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Az anyakönyvi eseményeket úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy kifejezze azok méltóságát.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érdekében az anyakönyvvezetők hivatali munkaidőn kívül a Hivatal erre kijelölt helyiségében, a Hivatal dísztermében, a Hivatal udvarán vagy külső helyszínen tarthatnak anyakönyvi eseményt.


(3) Hivatali munkaidőn kívül – a Hivatalon belüli helyszínen vagy külső helyszínen – házasságot kötni, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni csak jegyzői engedéllyel lehet.”


2. §


A Rendelet 4. § - a helyébe a következő rendelkezés lép:


4. §


(1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli (külső helyszínen történő) megtartásának jegyzői engedélye esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre az anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli lebonyolításában, ha a felek

a) a tanúk és - ha szükséges - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak az anyakönyvi esemény ünnepélyességéről és

c) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölnek meg.


(2) Az anyakönyvvezetőnek és a családi rendezvényszervezőnek az anyakönyvi esemény helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való visszajuttatásáról a Hivatal gondoskodik.


(3) Szabadtéren az anyakönyvi esemény kizárólag május 1. és szeptember 30. napja közötti időszakban engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok (zápor, zivatar, szélvihar, 18 Celsius fok alatti, 30 Celsius fok feletti hőmérséklet) esetén az anyakönyvi esemény megtartásánál közreműködő anyakönyvvezető védelmére napernyő, sátor vagy egyéb tetőzet biztosítása kötelező. Mindez irányadó a Hivatal udvarán tartandó anyakönyvi eseményekre is, azzal, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a családi rendezvényszervező jogosult az anyakönyvi esemény helyszínét a Hivatal dísztermébe áthelyezni.


(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény helyszíne a (3) bekezdés szerint áthelyezésre kerül, a jegyző jogosult az eset összes körülményének és a már elvégzett előkészületi munkálatoknak a figyelembe vételével a nagytermi és az udvari szolgáltatások közti díjkülönbözet részben vagy egészben történő visszafizetéséről dönteni. Az erre vonatkozó kérelmet a jegyzőhöz címezve Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési Osztálya vezetőjénél kell benyújtani.”


3. §


A Rendelet 5. § - a helyébe a következő rendelkezés lép:


5. §


(1) Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó ceremónia lebonyolítása iránti igényt a házasságkötési vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentését követően, de legkésőbb az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 30 nappal korábban kell bejelenteni a családi rendezvényszervezőnél.


(2) Az anyakönyvi eseményekkel kapcsolatos szolgáltatások az 1. mellékletben meghatározott szolgáltatási díj megfizetése ellenében vehetők igénybe a 2. melléklet szerinti megállapodás megkötésével.


(3) Az e rendelet alapján fizetendő szolgáltatási díjak megfizetése az erre rendszeresített postautalványon történik, amelyet a családi rendezvényszervező a házasságkötési vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék bejelentését követően - az anyakönyvi eseménnyel kapcsolatos szolgáltatások egyeztetésével egyidejűleg - ad át a szolgáltatást igénybe venni kívánóknak. A szolgáltatási díjak megfizetésének elmulasztása esetén az anyakönyvi esemény a megrendelt szolgáltatások biztosítása nélkül kerül megtartásra a Hivatal erre kijelölt helyiségében az 1. melléklet 1. pontja szerint.


(4) A (3) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díj megfizetése alól kizárólag akkor adható mentesség, ha valamelyik szolgáltatást igénybe vevő fél egészségi állapota miatt az anyakönyvi eseményre a fél lakcímén vagy a tartózkodási helyén kerülhet sor.


(5) Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő feleknél olyan körülmény áll be, amely miatt az anyakönyvi esemény lemondására kerül sor, a családi rendezvényszervezőt erről azonnal kötelesek értesíteni. Ez esetben a jegyző jogosult az eset összes körülményének és a már elvégzett előkészületi munkálatoknak a figyelembe vételével a megfizetett díj részben vagy egészben történő visszafizetéséről dönteni. Az erre vonatkozó kérelmet – indoklással együtt – a jegyzőhöz címezve, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési Osztálya vezetőjénél kell benyújtani.”


4. §


A Rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.



5. §


A Rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.



6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                           Szarvas Péter                                         Dr. Bacsa Vendel

                            polgármester                                                   jegyző




Záradék: Kihirdetve a Városháza hirdetőtábláján történt kifüggesztéssel 2017. február 1. napján.





                                                                                               Dr. Bacsa Vendel

                                                                                                        jegyző