Gyékényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(III.30.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 03. 31- 2017. 08. 09

Gyékényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, és 32. cikk (2) bekezdése értelmében, továbbá az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről az alábbiakat rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§

A rendelet hatálya kiterjed a Gyékényes Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre (a továbbiakban: anyakönyvi esemény), valamint gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötés és házasságkötés megerősítési szertartásra (továbbiakban: családi szertartás).



A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


2.§

(1)       Anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben (alapszolgáltatásos szertartás), és hivatali munkaidőn kívüli időben a Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő termében (Gyékényes, Szabadság tér 44.) lehet lebonyolítani.


(2)       Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény a község közigazgatási területén, figyelemmel a 3.§-ban foglaltakra, csak hivatali munkaidőn kívül tartható.


(3) Anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli helyszínen való tartásának engedélyezése iránti kérelmet az esemény tervezett időpontját megelőző 8 nappal előbb írásban kell benyújtani a jegyzőhöz.


(4)       Hivatali helyiségen kívüli helyszínen anyakönyvi esemény tartását a jegyző akkor engedélyezheti, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


(6) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása esetén az anyakönyvvezető és az anyakönyv Közös Önkormányzati Hivatalából a helyszínre és a visszaszállításáról a házasulandók kötelesek gondoskodni.



3.§

(1) Az önkormányzati intézményekben tartandó anyakönyvi eseményt az intézményvezető, vagy az általa kijelölt személy jóváhagyása után tervezheti az anyakönyvvezető.


(2)       Egyházi szertartások helyszínén anyakönyvi esemény nem tartható.


(3)       Gyermekköszöntő szertartást, valamint jubileumi házasságkötést és házasságkötés megerősítési szertartást csak hivatali munkaidőn kívül lehet tartani.



Az anyakönyvi események díjazása


4.§

(1)       Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(2)       Az anyakönyvi esemény 2.§ (1) bekezdésében meghatározott helyszíneken, hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3)       Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében egészségügyi és szociális intézményben továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.



Az anyakönyvvezető és más közreműködők részére fizetendő díj mértéke


5.§

A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, s a hivatal alkalmazásában álló – az anyakönyvi eseményen egyéb feladatokat ellátó – más köztisztviselőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy az 1. mellékletben szereplő díjazás illeti meg.


Záró rendelkezés


6.§

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



                                  Kisiván István                                                              Szarvas Zsolt

                                   polgármester                                                                    jegyző

Mellékletek