Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

2024.01.01.

Szigetújfalu Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 01.) Korm. rendeletrendelkezéseinek figyelembe vételével az alábbi rendeletet alkotja.

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) temető fenntartása: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

b) temető üzemeltetése: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.

c) kegyeleti közszolgáltatás: A temető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

d) temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítés és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

e) temetkezési szolgáltató: Az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

Általános rendelkezések

2. § A rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.

3. §1 (1) A rendelet hatálya a Szigetújfalu területén található, az önkormányzat fenntartásában lévő (lezárt vagy működő) temetőre és létesítményeire, illetve az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.

(1) A rendelet szempontjából köztemetőnek a Szigetújfalu, Temető u. végén a 063 helyrajzi számon kijelölt és működő temető tekintendő.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az éves költségvetés keretében határozza meg.

(3) Az önkormányzat a temető- és létesítményei fenntartására, üzemeltetésére kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.

(4) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük a temetési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a köztemető üzemeltetője köteles a ravatalozó és a hűtőberendezés állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni. Az üzemeltető köteles együttműködni a szolgáltatokkal, illetve hatóságokkal.

(5) Az igénybevétel feltételeit a tulajdonos és a szolgáltató között fennálló közszolgáltatási szerződés határozza meg.

(6) A temetőn belül az alábbi feladatok ellátására kötelező az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni: az elhunyt hűtésére, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítására, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórására, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

4. § A köztemetőben – felekezethez való tartozásra tekintet nélkül – polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

5. § A látogatók gépjárműveiket a temetőn kívül csak az erre a célra kijelölt területen helyezhetik el.

6. § (1) A temető tisztántartása a tulajdonos feladata.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőben végzendő munka időpontját - sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – be kell jelenteni a tulajdonosnak.

(4) A temetőben szakipari munkát végző illetve kegyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott belépési díjat kell fizetniük, mely összeget a tulajdonos a temető fenntartására köteles fordítani.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a tulajdonos hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(6) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak a tulajdonos írásos engedélyével lehet.

7. § (1) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

8. § A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.

9. § A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért a tulajdonost anyagi felelősség nem terheli.

10. § A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése. A sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető tulajdonosa eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) A kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

12. § (1) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(2) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkát végezni tilos.

(3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet a tulajdonos által kijelölt helyre kell vinni.

(4) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(5) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.

(6) A temetőben a sírhelyek bekerítés tilos, erre engedély nem adható.

(7) A sírkő mérete a sírhely méreténél nem lehet nagyobb.

Temetési hely gazdálkodás szabályai

13. § (1) A sírok közötti távolság - közlekedő terület - 0,80 méter, a sírsorok közötti távolság pedig 1,00 méter . A temetőrend kialakításánál ez utóbbi elvet úgy kell követni, hogy a sírsorok közötti fejtől- fejig távolság a közlekedő úttal együtt 3,10 méter legyen.

(2) A sírhelyek árát az önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg. ( 2. számú melléklet )

(3) A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie a tulajdonos részére, amit az köteles a temető fenntartása és üzemeltetése körében felmerült költségek fedezésére fordítani.

14. § (1) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania ( egyszeri megváltás ) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.

(2) Temetkezési helyet - A kettős sírhely üresen maradó felének kivételével - megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.

(3) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részére kell megfizetni.

(5) 4 Temetési hely megváltására, illetve újraváltására helyi lakosok, illetve helyi lakos közeli hozzátartozókkal rendelkezők jogosultak. Ettől eltérni egyedi esetekben, a polgármester döntése alapján lehet.

15. § (1) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(2) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, vagy adásvétel tárgya nem lehet.

16. § (1) Az elhaltakat a sírhely megváltása idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Ez alól a szabály alól - kivételesen méltányolható esetben - el lehet térni a polgármester engedélye alapján, amennyiben az adott sírhely előtt, mögött vagy mellett egy - öt sírhellyel hozzátartozó, rokon sírhelye található.

(2) Az első urnafülkébe való temetkezés rendje: az urnafalon a temetkezést bal oldalon, a legfelső sorban kell kezdeni, majd a sorban következő vízszintes irányban a mellette lévővel folytatni. Az első vízszintes sor betelte után, az utolsóként megváltott urnafülke alatt kell a következő vízszintes sort megkezdeni, kígyóvonalban haladva.

(3) Az elhunyt hamvait tartalmazó urna a lezárt temetőben lévő sírban is elhelyezhető, ha a sírhelyhasználati idő nem járt le. Ezért a sírhely használat lejártáig megváltást nem kell fizetni.

(4) Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés sírboltba, valamint kettős sírhelybe házaspárok részére engedélyezhető.

17. § (1) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le, és a későbben eltemetett részére sírhely és urnasírhely esetén a 25 év nyugvási idő biztosítható.

(2) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(4) A korábban gyermeksírhelyként megváltott sírhelyre (a R. 18. §. (1) bekezdés) felnőtt elhunyt esetében kizárólag urnás temetkezés céljából lehet rátemetési engedélyt adni. (3)

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása

18. § (1) A sírhelyek mérete:

a) az egyszemélyes sírhely mérete 210 x 115 cm-es

b) a kétszemélyes sírhely mérete 210 x 210 cm-es

c) a gyermek sírhely mérete 130 x 60 cm-es

d) az urnafülke (kolombárium) 30 x 30 cm-es

e) urnasírhely 65 x 130 cm-es

f) mélyített sírhely 210 x 115 cm-es

g) sírbolt mérete ( 2 holttest részére ) 300 x 300 cm-es.

(2) A sírgödör mélysége legalább 200 cm . Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.

(3) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, megengedhető magassága maximum 60 cm lehet.

(4) Amennyiben a sírhely mérete meghaladja a 18. §.(1.) bekezdésben meghatározott nagyságot, abban az esetben a település önkormányzatának jegyzője a síremléket elbontatja.

19. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat szerint kell kialakítani.

(2) A síremlék és tartozékait, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető tulajdonosának az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(3) A temetési helyen túlterjeszkedő közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni nem szabad. E szabály a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(4) A halva született magzat sírhelyet jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

(5) Ha halva született magzat eltemetéséről, kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

20. § (1) A sírjel vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságát, az életet és biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdető tábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(2) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton megszüntet.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

Kegyeleti közszolgáltatások feltételei

21. § A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeire az önkormányzat biztosítja a fedezetet a sírhelyek megváltási, illetve újra megváltási díjából, a vállalkozók részéről történő igénybevételének díjából, úgy, hogy azokat közvetlenül szedi be.

Temetési hely használati ideje és megváltási díja

22. § (1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog (használati idő) az alábbiak szerint alakul:

a) az egyszemélyes sírhely használati ideje 25 év

a) b) a kétszemélyes sírhely használati ideje 25 év

a) a gyermeksírhely használati ideje 25 év

a) az urnafülke használati ideje 15 év

a) az urnasírhely használati ideje 25 év

a) a mélyített sírhely használati ideje 25 év

a) sírbolt használati ideje 80 év

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog –a (3) és (6) bekezdések kivételével –a lejárat évének december 31-ig az érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható (újraváltható), melynek időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) A sírhelyek megváltási díjait jelen rendelet 2. számú melléklete tartalma.

(5) Kétszemélyes sírhely tekintetében a későbbi betemetéskor – az elhunyt 25 éves nyugvási idejének biztosítása érdekében – a sírhely megváltási árának időarányos részét meg kell fizetni.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog, az (1) bekezdésben foglalt határidő lejártát követő hat hónapon belül a – a tárgyévben érvényes megváltási díj - 150 %-áért, 2 évig 200%-áért, 2 év és 5 év között 300%-áért, 5 év és 10 év között a 400 % -ért újraváltható.

Nyilvántartások vezetése

23. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető tulajdonosa az új sírparcellák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a tulajdonos köteles vezetni. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a tulajdonosnak a tűztől védve páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Pest Megyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, -sor, -hely száma a temetési hely megváltásának időpontja, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltkönyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés, temetési hely megváltási időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

Vegyes rendelkezések

24. § A tulajdonos köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni az üzemeltető nevét, címét, tartózkodási helyét és idejét, a kegyelet szolgáltató nyitvatartási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat, valamint az elhelyezhető síremlékek méretét.

25. §2 A temető április 1-től szeptember 30-áig 7.00 - 22.00 óráig, október 1-étől április 1-éig 8.00 - 17.00 óráig, október 28-ától november 4-éig 7.00 órától minimum 22.00 óráig tart nyitva.

26. § (1) A temetési helyek díjai a rendelet 2.sz. mellékletében szereplő összegek.

(2) Az újraváltás kezdő időpontját a sírhely lejáratának időpontjától kell számítani.

Záró rendelkezések:

27. § (1) A rendelet 2017. április 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a többszörösen módosított 12/2000.(IX.14.) számú önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet3

1.4 A köztemetőben szakipari munkák végzése céljára fizetendő belépési díjak: 10.000,- Ft / nap

2.5 Kegyeleti szolgáltatás végzése céljára fizetendő belépési díj: 15.000,- Ft / nap

3. Berendezések, felszerelések használatának díja: 5.000,- Ft + ÁFA / nap

4.6 Halotthűtő használati díja: 3.000,- Ft + ÁFA / nap

2. melléklet7

Szigetújfalu Község köztemetőjének sírhely díjai:

1.8 A sírhelyek megváltásának árai:

Egyes sírhely

22.000 Ft/25 év

Kettes sírhely

33.000 Ft/25 év

Urna sírhely

33.000 Ft/25 év

5 Urnafülke

30.000 Ft/15 év

2.9

3.10 Sírbolt helyek: a sírhely megváltási árának négyszerese, ezért kiszámítása: 4 x egyes sírhely ár x eltemetendő halottak száma/80 év

1

A 3. § a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 25. § a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1. pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 2. pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 4. pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet 1. pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. melléklet 2. pontját a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A 2. melléklet 3. pontját a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.