Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 42/2017. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az építmény- és telekadóról szóló 41/2010./XII.20./ XI.ÖK rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


(1) Az építmény- és telekadóról szóló 41/2010./XII.20./ XI.ÖK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A rendelet alkalmazásában adóalany:)


„b) a jogi személy, egyéb szervezet;”


(2) A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a Magyar Államra, a helyi önkormányzatra, az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatra, a költségvetési szervre, az egyházi jogi személyre, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-re, az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-re és a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtási gazdálkodó szervezetre.”


2. §


A Rendelet 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.”


3. §


A Rendelet 6. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Az adó alanya az 5. § (4) bekezdése szerinti esetben az, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa.”


4. §


(1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.”


(2) A Rendelet 8. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Az 5. § (4) bekezdése szerinti esetben az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg.”


5. §


A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. §


Az adó alapja

a) az építmény m2-ben számított alapterülete,

b) az 5. § (4) bekezdése szerinti esetben a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete.”


6. §


A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„10. §


A 9. §

a) a) pontja szerinti adóalap után  1.550 Ft/m2/év,

b) b) pontja szerinti adóalap esetén 12.000 Ft/m2/év

az adó mértéke.”


7. §


A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„13.§


Mentes az adó alól a helyi adókról szóló törvényben foglaltak körén túl

a) azon beépítetlen belterületi telek, amely nem áll építési tilalom alatt, azonban amelyre a hatályos jogszabályok alapján nem lehet építési engedélyt kiadni, és ezt a helyi építési hatóság az adott telekre vonatkozóan egyedileg igazolja, feltéve, hogy a telken az adóalany vállalkozói tevékenységet nem folytat, és

b) az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja és 54. § (7) bekezdése szerint minősülő ingatlan.”


8. §


A Rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Az adókötelezettség

a) a belterületen fekvő, termőföldnek minősülő telek esetében a földterületnek az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területre történő átvezetését vagy tényleges mezőgazdasági művelésének a megszüntetését követő év első napján,

b) a külterületen fekvő, termőföldnek minősülő telek esetében a földterületnek az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területre történő átvezetését követő év első napján,

c) az építmény megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján

keletkezik.


(2) Az adókötelezettség

a) az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként nyilvántartott belterületi telek esetében a telek művelési ágának ingatlan-nyilvántartási átvezetése és tényleges mezőgazdasági művelése megkezdése évének utolsó napján,

b) az a) pontban foglaltaktól eltérően a

ba) tényleges mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek esetében a telek művelési ágának ingatlan-nyilvántartási átvezetése évének,

bb) belterületen fekvő termőföld esetében annak tényleges mezőgazdasági művelése megkezdése évének

utolsó napján,

c) külterületi telek esetében annak termőföldként vagy tanyaként történő ingatlan-nyilvántartási feljegyzése évének utolsó napján

d) a telek építménnyel való beépítése félévének utolsó napján

szűnik meg.”


9. §


A Rendelet 17. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Kérelem alapján – indokolt esetben – a jegyző részletfizetést, vagy fizetési halasztást engedélyezhet az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései alapján.”


10. §


A Rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„18. §


Adómérséklés esetén az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.”


11. §


Ez a rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.