Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2017. (XI.15.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet és a telekadóról szóló 44/2009. (12.12.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § a), c), és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

Az építményadó rendelet 1.§ (1) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, továbbá a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

2. §

Az építményadó rendelet 4.§ (1a) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

(1a) E rendelet 1. számú melléklete 2.1.-2.4. pontjába tartozó épületekre vonatkozó adókedvezményeket ugyanezen melléklet 2.5. ,2.7., és 2.8. pontja tartalmazza.

3. §

Az építményadó rendelet 4/B. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

(1) Magánszemély adóalany esetében, aki

(1a) a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ gyűjteményének gyarapítása vagy hangszerállományának bővítése céljából a Művészeti Tanácsadó Testület által jóváhagyott adományt, műtárgyat, illetve a mindenkori zeneiskola igazgatója által összehívott, legalább háromtagú, szakirányú végzettséggel rendelkező személyből álló testület által jóváhagyott hangszert ad Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Intézményei vagy általa alapított Közalapítvány részére, vagy

(1b) díjat adományoz a Vásárhelyi Őszi Tárlat keretében, építményadó mentességben részesülhet.

(2) Az adómentesség az adóalany kérelme alapján az (1a) bekezdés szerinti esetben az adomány nyújtását követő adóév első napjától a Művészeti Tanácsadó Testület által az adomány értékéről kiadott igazolás erejéig, az (1b) bekezdés szerinti esetben a díj értékéig, de mindkét esetben legfeljebb az adomány nyújtás évét öt egymást követő adóév végéig jár.


(3) A kérelmet a Polgármesteri Hivatal adóhatóságához kell benyújtani az adományozást követően, az (1a) bekezdés szerinti esetben a Művészeti Tanácsadó Testületnek is, az adomány értékéről kiadott igazolásával együtt.

4. §

Az építményadó rendelet a következő alcímmel és 4/G §-szal egészül ki:

4/G. § Egyedi szennyvízelhelyező létesítésének adókedvezménye

     (1) Azon lakás után, amellyel kapcsolatban nincs lehetőség a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára történő rákötésre, és az adóalany külön jogszabályok szerint egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, adómentesség vehető igénybe.

(2) Az adókedvezmény az adóalany kérelme és az (1) bekezdésben meghatározott feltételek igazolása alapján annak benyújtását követő évtől állapítható meg, és a közcsatorna üzembe helyezésének és rácsatlakozási lehetősége évének végéig, de legfeljebb öt egymást követő adóév végéig jár.

5. §

Az építményadó rendelet 8.§ (2) bekezdése a következő szöveggel egészül ki:

(2) Reklámhordozó esetén az adó mértéke 12 000 Ft/m2.

6. §

Az építményadó rendelet 9.§ (1) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

(1) Építmény esetén az alapadó az építményadó-kötelezettség alá eső építmények hasznos alapterülete alapján kerül kiszámításra. Az adómértékek, az épület fajtánkénti megkülönböztetését, valamint az épületnél figyelembe veendő, magánszemély adóalanyokat megillető kedvezmények pontos meghatározását jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

7. §

(1) Az építményadó rendelet 1. sz. melléklete az 1.1 pontját megelőzően a következő ponttal és alcímmel egészül ki:

1. Vállalkozási célú épületekre vonatkozó adómértékek

(2) Az építményadó rendelet 1. sz. melléklete a 2.1 pontját megelőzően a következő ponttal és alcímmel egészül ki:

2. Nem vállalkozási célú lakóházakra, lakásokra, magánszemélyek tulajdonában lévő egyéb épületekre, garázsokra, gépjárműtárolókra, üdülőkre vonatkozó hasznos alapterület szerint differenciált adómértékek

(3)  Az építményadó rendelet 1. sz. mellékletének az 1.2 pontját megelőzően „A  Lakóházakra, lakásokra,  és  a  magánszemélyek  tulajdonában  lévő egyéb  épületekre vonatkozó  hasznos  alapterület szerint  differenciált  adómértékek,  valamint  a  garázsokra, gépjárműtárolókra, üdülőkre vonatkozó adómérték.” szövegrészt el kell hagyni.


8. §

A telekadóról szóló 44/2009. (12.12.) Kgy. rendelet 2. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

(4) Az (1)-(3) bekezdés rendelkezéseitől eltérően a legfeljebb 0,5 megawatt teljesítményű napelemes kiserőmű által lefedett telek, telekrész esetén az adó mértéke 5 Ft/m2.

9. §

Hatályát veszti az építményadó rendelet 1. § (2) bekezdése és 3. §-a.

10. §

E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


            Hegedűs Zoltán sk.                                                  Dr. Korsós Ágnes sk.

              alpolgármester                                                          címzetes főjegyző