Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő testületének 46/2017 (XII.22.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2017. 12. 31



Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Budapest - Zugló Képviselő-testületének az állatok tartásáról szóló 53/2004. (X.21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör1.) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendelet megsértőivel szemben a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt kell alkalmazni.”


(2) Az Ör1. 2.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendeletben szabályozott eljárásokban a hatóság a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó útján foganatosítja.”


2. § (1) Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 52/2008. (XII.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör2.) 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)  A kérelem elbírálásáról a polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján határozattal dönt.”


(2) A Ör2. 5. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) E rendeletben szabályozott eljárásokban a hatóság a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó útján foganatosítja.”


3. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 64/2011. (XII.21.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezései az irányadóak.”


4. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 62/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör3.) 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester eljárására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.”


(2) A Ör3. 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) E rendeletben szabályozott eljárásokban a hatóság a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó útján foganatosítja.”


5. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013. (IV.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör4.) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetőivel szemben a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


(2) A Ör4. 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendeletben szabályozott eljárásokban a hatóság a végrehajtást önálló bírósági végrehajtó útján foganatosítja.”


6. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról 27/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 94. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„94. § Az önkormányzati rendeleteket, a Képviselő-testület és a bizottságok normatív határozatait a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kell kihirdetni és az önkormányzat honlapján kereshető formában közzé kell tenni.”


(2) Az SZMSZ 3. melléklet 5. pontja helyébe a következő pont lép:

„5. a Szociális Bizottság és a Polgármester hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátások esetén a hatósági eljárás során valamennyi végzés meghozatala, és a döntést nem igénylő eljárási cselekmények lefolytatása az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény meghatározottak szerint (7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés),


7. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör5.) 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület, a Szociális Bizottság és a Polgármester hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátások esetén a hatósági eljárás során valamennyi végzés meghozatalára vonatkozó hatáskört a Jegyzőre ruházza át, aki jogosult a döntést nem igénylő eljárási cselekmények lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben meghatározottak szerint.”


(2) Az Ör5. 9. § (2) bekezdés a) pontjában a „jogerőre emelkedését” szövegrész helyébe a „véglegessé válását” szöveg lép.


(3) Az Ör5. 10. §-ban a „jogerőre emelkedésétől” szövegrész helyébe a „véglegessé válásától” szöveg lép.


(4) Az Ör5. 6.-9.,11. és 11/a mellékleteiben a „Tudomásul veszem, hogy a 2004. évi CLX. törvény 51.§ (5) bekezdésben foglaltak szerint az ügyfél, vagy képviselője, aki rosszhiszeműen az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, eljárási bírsággal sújtható” szöveg helyébe a „Tudomásul veszem, hogy a 2016. évi CL. törvény 64.§ (2) bekezdésben foglaltak szerint ha az ügyfél, vagy képviselője más tudomása ellenére az ügy szempontjából jelentős adatot valótlanul állít vagy elhallgat, vagy, ha a kötelező adatszolgáltatás körében a adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesíti, eljárási bírsággal sújtható. Eljárási bírsággal nem sújtható, ha a tanúvallomás megtagadásának lehetősége vele szemben fennáll.”


8. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a zöldterületek, zöldfelületek használatáról, fenntartásáról, fejlesztéséről és védelméről szóló 1/2016. (I.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör6.) 3.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester eljárására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.”


9. § (1) Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testületének a talajterhelési díjról szóló 2/2016. (I.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör7.) 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási és ellenőrzési feladatokat az Önkormányzat adóhatósága az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény rendelkezései szerint látja el.”


(2) Az Ör7. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § Az e rendeletben foglalt kötelezettségek elmulasztása vagy nem teljesítése esetén az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben és az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvényben meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.”


10. § Hatályát veszti az Ör6. 6. § (5) bekezdése.


11. § Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.