Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2022. 09. 27

Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2022.09.27.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet
1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pécsudvard Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések, valamint családi események lebonyolítására.

2. §1 E rendelet alkalmazásában:

a)2 hivatali helyiség: Polgármesteri Hivatal (7762 Pécsudvard, Felszabadulás útja 47.)

b) Az anyakönyvi események lebonyolítását az Önkormányzat a Pécsudvardi Kultúrházában biztosítja.

c) hivatali munkaidő: a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

d) családi esemény: házasságkötésen kívüli, anyakönyvvezetői megjelenést igénylő esemény (pl. névadó, jubileumi évforduló, stb.)”

II. Fejezet
2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését formanyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló házasságkötés lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

3. A házasságkötés díjazása

4. §3 (1) Az anyakönyvvezető hivatali munkaidőben térítésmentesen működik közre a Hivatal hivatali helyiségében, a 2. §-ban meghatározott engedélyezett helyszíneken, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülmények fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.

(2) Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozó személy számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota vagy életkora miatt különös erőfeszítést jelentene a Hivatal hivatalos helyiségében való megjelenés.

(3) Az 2. §. b) pontjában meghatározott külső helyszínen - Pécsudvardi Önkormányzat Kultúrházában - történő anyakönyvi esemény lebonyolítása díjköteles, melynek díját a képviselő-testület 10.000.- Ft összegben határozza meg.”

5. § (1)4 A hivatali munkaidőn kívül, továbbá a hivatali munkaidőben a 2. § b) pontjában nem szereplő külső helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködésért anyakönyvi eseményenként 20.000.- Ft díjat kell fizetni.”

III. Fejezet
5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályai

6. § (1) A családi eseménnyel összefüggő eljárási szabályok, valamint díjazások megegyeznek a Rendelet II. Fejezetében meghatározottakkal azzal a kivétellel, hogy nincs a 3. § (1) bekezdésében meghatározott formanyomtatvány.

IV. Fejezet
6. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Pécsudvard Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések, valamint a hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásról és szolgáltatási díjról szóló 6/2012.(II.01.) önkormányzati rendelete.

1

A 2. § a Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a) pontja a Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (II. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.