Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2017. (XI.7.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, és településképi bejelentési eljárásról.

Hatályos: 2017. 11. 08- 2019. 01. 22

Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2017. (XI.7.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, és településképi bejelentési eljárásról.

2017.11.08.

Csönge Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV.törvény 12. §(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.évi LXXVIII.törvény 6/A § (1) bekezdés aa) alpontjában és a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

1. Reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezésére és alkalmazására,
illetve tilalmára vonatkozó településképi követelmények
(1) Cégtáblát, hírdetőberendezést a környezettel összhangban, úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit, ne okozzon közlekedési veszélyhelyzetet, és ne akadályozza a térfigyelő kamerarendszer működését.
(2) Az épületeken legfeljebb 2m2 felületű cégtáblák, hirdető berendezések helyezhetőek el. Összes felületük nem haladhatja meg az érintett homlokzat vagy tető felületének a 20 %-át.
(3) A közterületeken a hirdető berendezés, illetőleg a reklám:
a) magasság legfeljebb 2,0 méter lehet,
b) a felülete nem lehet 3,0 m2-nél nagyobb. A felület meghatározásánál az egymástól 3,0 méternél nem távolabb fekvő hirdető berendezések együttes felületét kell figyelembe venni.
(4) Cégtábla, hirdető berendezés csak úgy helyezhető el, hogy a közúti közlekedés űrszelvényét ne érintse. Világító berendezések kizárólag a közlekedésbiztonsági szabályok betartása mellett helyezhetők el.
(5) Üzletenként legfeljebb 1 db cégtábla, 1 db címtábla (a cég- és címtábla összevonható) és 1 db cégér helyezhető el, kivéve a saroképület esetét, amikor a sarkon elhelyezkedő üzlet esetében közterületenként egy-egy cégér helyezhető el.
(6) A közterületen álló pavilonokon rendeltetési egységenként, egy darab üzletfelirat elhelyezése megengedett.
a) Reklám- és hirdető berendezés elhelyezése nem megengedett
aa) útpálya területén, vagy útpálya felett,
ab) közúti jelzésen, vagy annak tartóelemén.
b) Reklám- és hirdető berendezés elhelyezése nem megengedett a közösségi közlekedési eszközök megállójában létesített utasváró pavilonokkal szerkezetileg egybefüggő, változó tartalmú hirdetések elhelyezésére szolgáló, egy- vagy kétoldalas, általában világító hirdető berendezések kivételével
ba) útkereszteződéstől 15 méteren belül,
bb) közösségi közlekedési eszközök megállójától 15 méteren belül.
(7) Nem megengedett reklám- és hirdető berendezés elhelyezése emlékműveken és köztéri műalkotásokon.
(8) Reklámhordozó céljára szolgáló utánfutó közterületen nem helyezhető el.
(9) A kihelyezett reklám- és hirdető berendezésen tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét és székhelyét vagy címét. Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot haladéktalanul módosítani kell.

2. § .

A település területén a reklámok közzétételének, illetve reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésének közterületekre és magánterületekre irányadó országos rendelkezésektől az alábbi esetekben évente összesen 12 naptári hét időtartamra el lehet térni:
a) építési reklámháló kihelyezése, kizárólag építési tevékenység időtartamára, bármely települési területen megengedett, valamint
b) a település szempontjából jelentős valamely eseményről való tájékoztatás érdekében szükséges reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés kihelyezése bármely települési területen megengedett.
A Tvtv.-ben meghatározott reklám fogalomba nem tartozik bele:
a) a cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés,
b) az üzlethelyiség portáljában (kirakatában) elhelyezett gazdasági reklám,
c) a járművön elhelyezett gazdasági reklám, továbbá
d) a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívás (hirdetés), valamint a helyi önkormányzat által a lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított táblán vagy egyéb felületen elhelyezett, kisméretű hirdetések (Tvtv. 11/F. §)

3. §

2. Településképi bejelentési eljárás

(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, a bejelentési kérelem nyomtatvány jelen rendelet 1. melléklete. A bejelentéshez papír alapú dokumentációt, vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.
(2) A dokumentáció tartalmát a jegyző ellenőrzi. Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott tartalmi követelményeknek, a polgármester a tervezett tevékenységet megtiltja.
(3) Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester feltétellel vagy anélkül tudomásul veszi a bejelentést, illetve megtiltja, ha nem felel meg a meghatározott követelményeknek, vagy nem illeszkedik a településképbe.
(4) A polgármester a döntését hatósági határozatban hozza meg.
(5) A polgármester hatósági határozatát – amennyiben települési főépítészt foglalkoztat a település – a települési főépítész szakmai véleményére alapozza.
(6) Amennyiben a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterülethasználati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

4. § (1) A településképi bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását a polgármester ellenőrzi.

(2) Amennyiben a bejelentés elmulasztását vagy eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást lefolytatja.

(3) A településképi bejelentési eljárás díj és illetékmentes.

A településképi bejelentéshez csatolni kell az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, haszonélvezőjének, kezelőjének hozzájárulását.

5. §

3. Záró rendelkezések
E rendelet 2017.november 8.napján lép hatályba.