Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2022. 06. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

2022.06.01.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területét érintő településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotására és azok módosítására irányuló eljárások során történő egyeztetéseknél biztosítsa a véleményező partnerek minél szélesebb körének bevonását, a vélemények megfelelő dokumentálási rendjét és az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát.

2. § A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet partnerekkel való véleményeztetése - a feladat jellegének figyelembevételével - az e rendeletben meghatározott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. településfejlesztési dokumentum: a településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia.

2. partner:

a) az érintett terület lakossága,

b) az érintett területen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) az érintett területen működő - az Országgyűlés által elismert - egyház,

d) a feladat jellegének megfelelően a településen működő érdekképviseleti szervek, civil szervezetek

közül azok, akik az adott eljárás előzetes tájékoztatási, vagy véleményezési szakaszában a 9. § szerint az eljárásban való részvételi szándékukat jelzik, vagy lakossági fórumon szóban, írásban javaslatot, észrevételt tesznek.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet egyeztetési eljárásának formáit, és a partnerségi tájékoztatás szakaszait az 1. melléklet tartalmazza.

5. § Az Önkormányzat a Partnerek tájékoztatásának elősegítésére Érd Megyei Jogú Város honlapján (www.erd.hu) külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk megjelentethetősége érdekében.

6. § A mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint az előzetes tájékoztatási szakaszban a Polgármester a Partnerek tájékoztatására felhívást tesz közzé az 5. §-ban említetett tárhelyen, az Érdi Újság tájékoztatási idő alatt megjelenő lapszámaiban, a Polgárok Háza (Alsó u. 3.) Ügyfélszolgálati helyiségében, illetőleg közterületen elhelyezett hirdetőfelületen.

7. § Az 1. mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint a véleményezési (munkaközi tájékoztatási) szakaszban a Polgármester a véleményezéshez, megértéshez szükséges részletezettségű dokumentációt felhívás kíséretében feltölti az 5. §-ban jelölt tárhelyre, és betekintésre elhelyezi a Polgárok Háza Ügyfélszolgálati helyiségében. A Polgármester a véleményezési idő alatt az Érdi Újság megjelenő lapszámaiban, és közterületen elhelyezett hirdetőfelületen felhívást tesz közzé.

8. § Az 1. mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint tartandó lakossági fórumról a Polgármester legalább 8 nappal korábban meghívót és felhívást tesz közzé a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, az Érdi Újság megjelenő lapszámában. A Polgármester az 5. §-ban említett tárhelyre a meghívó és felhívás mellé a véleményezési dokumentációt is feltölti.

3. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja

9. § (1)1 Az előzetes tájékoztatási, és véleményezési (munkaközi tájékoztatási) szakaszban a 3. § 2. pontjában megjelölt személyek és szervezetek a felhívásban közzétett határidőig írásban jelezhetik, hogy az adott eljárásban partnerként részt kívánnak-e venni, illetve írásos észrevételeket tehetnek levélben a Polgárok Háza ügyfélszolgálatán leadva, a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Főosztályának (2030 Érd, Alsó u. 1.) címezve, valamint elektronikus levélben a foepitesz@erd.hu e-mail címre.

(2) Az eljárásban a részvételi szándékot jelző partnerek az előzetes tájékoztatás időszakában jelezhetik, hogy igényt tartanak-e a véleményezési szakasz során személyes értesítésre, illetve a véleményezési dokumentáció elektronikus megküldésére.

(3) A partnerek a lakossági fórumon szóban, vagy a lakossági fórumot követően 8 napon belül, az (1) bekezdésben megjelölt címekre megküldve, papír alapon vagy elektronikus úton tehetnek észrevételeket, javaslatokat. A településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia készítése és módosítása során a lakossági fórumot követően 15 nap áll rendelkezésre az észrevételek, javaslatok megtételére.

10. §2 Az egyes véleményezési szakaszokban beérkezett, és a lakossági fórumon elhangzott véleményeket a Főépítészi Főosztály összesíti és rendszerezi, és gondoskodik ezek ügyiratban való megőrzéséről az irattárazási szabályok szerint.

4. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

11. § (1)3 A beérkezett véleményekről a Főépítészi Főosztály - a dokumentumok készítésével, módosításával megbízott tervezők bevonásával – táblázatos formában választ és javaslatot készít, melyben az elfogadásra nem javasolt véleményekre szakmai indoklást ad.

(2) A beérkezett véleményeket ismertetni kell a Közgyűléssel, melyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Közgyűlés dönt.

(3) Az elfogadott, és el nem fogadott véleményeket összesítő táblázat az ügyiratban az irattárazási szabályok szerint megőrzésre kerül.

5. A nyilvánosságot biztosító intézkedések

12. §4 Valamennyi elfogadott településfejlesztési dokumentum, településrendezési eszköz, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet esetében az elfogadást követő 15 napon belül a Polgármester gondoskodik rövid, közérthető összefoglaló kíséretében az elfogadott teljes dokumentum honlapra (www.erd.hu) történő feltöltéséről, és az elfogadás tényét közlő felhívás Érdi Újságban való közzétételéről, valamint nyomtatott formában biztosítja a betekintés lehetőségét a Főépítészi Főosztály irodahelyiségében.

6. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

14. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően induló partnerségi egyeztetési eljárások során kell alkalmazni.

1

A 9. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 10. §-a az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 11. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 12. §-a az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 10. § d) pontja szerint módosított szöveg.