Ónod község képviselő testületének 6/2017 (V.17..) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 18


Ónod község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (29 bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1.§


(1) Jelen rendeletalkotás célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága oly módon, hogy mindez hatékony módon segítse a település fenntartható fejlődését.


(2) E rendelet hatálya a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök dokumentumaira, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásban közreműködő partnerekre terjed ki.


(3) Az egyeztetésben részt vevők (a továbbiakban: partnerek) köre:


-Ónod adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy,

-Ónod adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészen telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

-Ónod Községben nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek,

-valamennyi Ónod településen működő elismert egyház,

-a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek.

II. A tájékoztatás módja

2. §


(1) A partnerségi egyeztetéshez szükséges tájékoztatás


-közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

-az önkormányzat honlapján,

-lakossági fórumon

történik, igazodva az egyes eljárások típusaihoz.


(2) A tájékoztatók megjelenésének időpontjáról hirdetményt kell megjelentetni a település honlapján és az önkormányzat közterületi hirdetőtábláján a tájékoztató megjelenésével egyidejűleg.


(3) A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját, a lakossági fórum helyét és idejét, és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.


(4) A tájékoztató az önkormányzat honlapján, illetve munkaidőben az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában is megtekinthető az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap időtartamig.


III. A javaslatok, vélemények dokumentálásának módja

3. §


(1) A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában a polgármesteri hivatal portáján a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21, a véleményezési szakaszban 30 napon belül lehet benyújtani.


(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


(3) A partner a 2. § (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban, továbbá meg kell jelölje az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.


(4) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 3. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további – azaz a véleményezési – szakaszban nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.


(5) A partner a véleményezési szakaszban a 3. § (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül fejtheti ki a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhelyet megjelöli.


(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képzi, és valamennyi véleményt ismertetni kell a döntéshozó Képviselő- testülettel.

IV. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. §


(1) A javaslatok, vélemények elfogadásra, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a polgármester – a tervezők és az illetékes Bizottság közreműködésével – javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő- testülettel ismertetni kell.


(2) A beérkezett észrevételekre adott válaszokról, illetve a szükséges intézkedésekről a Képviselő- testület a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 39. (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.

(3) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

V. Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

5. §


(1) Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz az elfogadástól számított egy hónapon belül nyomtatott formában kifüggesztésre kerül az Ónodi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és közzétételre kerül a település honlapján.


VI. Záró rendelkezések

6. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Tarnóczi József sk.                                                              dr. Nagy Nikolett sk.

  polgármester                                                                                   jegyző