Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 02. 24- 2017. 06. 28

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(II.24.) önkormányzati rendelete a partnerségi egyeztetés szabályairól


Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29.§-a alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §

(1)   A rendelet célja, hogy a Budapest Főváros II. kerület közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotására vagy módosítására irányuló eljárásokban a jogszabályban előírt egyeztetések során biztosítani lehessen a véleményt adó partnerek lehető legszélesebb körű bevonását, a vélemények megfelelő dokumentálását, továbbá a dokumentumok és az eljárás nyilvánosságát.

(2)   A cél megvalósításához a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: TRK.) 29.§ és 29/A. §-a alapján a partnerségi egyeztetések esetén az alábbiak szerint kell eljárni.

A partnerségi egyeztetésben résztvevők köre

2. §

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a partnerségi egyeztetésben résztvevőnek (továbbiakban: Partnernek) tekinti a TRK. 28.§ (2) bekezdésében nevezettek — lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek — közül azokat, akiknek jogát vagy jogos érdekét az adott dokumentációk, tervek érinthetik.

A Partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. §

(1)   Az Önkormányzat a Partnerek tájékoztatása, valamint a partnerségi egyeztetési eljárás elősegítése céljából a társadalmi bevonás keretében az alábbi tájékoztatási felületeket és lehetőséget biztosítja:

a)      az Önkormányzat székhelyén — Budapest II. kerület Mechwart liget 1. Fszt. — elhelyezett hirdetőtábla,

b)      az Önkormányzat lapja a Budai Polgár,

c)      a www.masodikkerulet.hu honlapon, a következő link alatti tárhely: http://www.masodikkerulet.hu/hirdetotabla/hirdetmenyek/partnersegi_egyeztetes,

d)     Lakossági fórumok szervezése, lebonyolítása,

mely lehetőségek segítségével a településfejlesztési dokumentum, a településrendezési eszköz és a településképi követelmény tartalmától, és az egyeztetési eljárás típusától függően, az egyeztetési eljárás egyes szakaszaiban a polgármester — a főépítész közreműködésével — biztosítja a tájékoztatók, a dokumentációk és ha szükséges, a megalapozó és az alátámasztó munkarészek nyilvánosságát (vagy elérhetőségét).





(2)   Az (1) bekezdés szerint közzétett aktuálisan véleményezhető tervezetek között szerepeltetni kell az adott területre vonatkozóan az Önkormányzat rendeletével elrendelt — változtatási vagy építési és telekalakítási — tilalmakat és azok időtartamát is.

(3)   Az előző pontokban meghatározott dokumentációk, tájékoztatók megjelenéséről, lakossági fórum szervezéséről — a véleményezésre biztosított időszak, ill. a lakossági fórum időpontja megjelölésével — FELHÍVÁST is közzé kell tenni

a)      az Önkormányzat székhelyén — Budapest II. kerület Mechwart liget 1. Fszt — elhelyezett hirdetőtáblán,

b)      a Budai Polgár soron következő első lapszámában,

c)      az Önkormányzat www.masodikkerulet.hu honlapja Hírek rovatában.

(4)   Kérés esetén — a FELHÍVÁSBAN megjelölt időszakon belül – a Partnerek személyes konzultáció keretében szakmai tájékoztatást kaphatnak a főépítésztől a készülő településfejlesztési dokumentum, a településrendezési eszköz és településképi követelmények tartalmával kapcsolatban.

(5)   A közzétett tájékoztatókról, dokumentációkról a (3) bekezdésben szereplő FELHÍVÁSBAN megjelölt határnapon belül a Partnerek írásban észrevételeket, véleményeket illetve javaslatokat nyújthatnak be

a)      a tájékoztatókban megjelölt e-mail címre elektronikus levélben történő megküldéssel, vagy

b)      postai úton a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal Főépítész részére címezve - 1024 Budapest Mechwart liget 1. vagy a 1277 Budapest 23. Pf. 21. illetve

c)      személyesen a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Csoportjánál Budapest II. Mechwart liget 1. Fszt.1. címen

az elérhetőség (szervezet esetén a szervezet megnevezése, címe és képviselője megnevezésével) és az érintettség feltüntetése mellett.

(6)   A településfejlesztési dokumentumok, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi követelmények véleményezési eljárása során — a TRK. előírásainak megfelelően — a Partnerek javaslattételi, vélemény-nyilvánítási lehetőségét az alábbiak szerint kell meghatározni:

a)      ha az önkormányzati főépítész írásbeli véleménye alapján indokolt új koncepció és stratégia készítésekor az előzetes tájékoztatási szakasz, akkor lebonyolításra kerül és legalább 21 naptári napban, a véleményezési szakaszban legalább 15 naptári napban,

b)      meglévő koncepció és stratégia módosításakor a véleményezési szakaszban legalább 15 naptári napban,

c)      a településrendezési eszközök esetében

ca)     teljes eljárásban az előzetes tájékoztatási szakasz tekintetében legalább 21 naptári napban, a véleményezési szakasz tekintetében legalább 30 naptári napban,

cb)    egyszerűsített eljárás esetében a véleményezési szakasz tekintetében legalább 15 naptári napban,

cc)     tárgyalásos eljárás esetében a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt legalább 16 naptári napban,

cd)    állami főépítészi eljárás esetében a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt legalább 10 naptári napban;

d)     településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet esetében mind az előzetes tájékoztatási szakaszban, mind a véleményezési szakaszban legalább 21 naptári napban.

(7)   Az Önkormányzat a (6) bekezdés ca)-cc) és d) pontokban nevezett eljárásokban lakossági fórum szervezéséről illetve lebonyolításáról is gondoskodik.

A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának és az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk és nyilvántartásuk rendje

4. §

(1)   A Partnerektől beérkező észrevételeket, véleményeket, illetve javaslatokat iktatás után a főépítész véleményével ellátva összesíti és az adott dokumentációra vonatkozó ügyirat részeként táblázatos formában feldolgozza.

(2)   A feldolgozást követően a táblázatokat a polgármester – a főépítész közreműködésével – szakmai véleményezés céljából megküldi a településfejlesztési dokumentumok, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv készítésével, illetve a településképi követelmények meghatározásával megbízott tervezőnek.

(3)   Az előzetes szakmai vélemények figyelembe vételével a polgármester – a főépítész közreműködésével – előterjesztést készít az illetékes bizottság (rendeletalkotáskor: Kerületfejlesztési, és Településüzemeltetési Bizottság) számára a beérkezett észrevételek, vélemények, illetve javaslatok elfogadására vagy elutasítására vonatkozóan. Az előterjesztésnek – a beérkezett észrevételekre vonatkozó összefoglaló javaslat mellett –az elfogadásra nem javasolt észrevételekkel, véleményekkel, illetve javaslatokkal kapcsolatosan indokolást is kell tartalmaznia.

(4)   A (3) bekezdés szerinti döntést követően a polgármester – a főépítész közreműködésével – a döntésnek megfelelően gondoskodik az el nem fogadott észrevételek, vélemények, illetve javaslatok indokolását is tartalmazó tájékoztató 5 napon belül történő közzétételéről a www.masodikkerulet.hu honlapon a következő link alatt lévő tárhelyen:      http://www.masodikkerulet.hu/hirdetotabla/hirdetmenyek/partnersegi_egyeztetes.

Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

5. §

Az elfogadott településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia, továbbá valamennyi településrendezési eszköz, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet jóváhagyásáról szóló döntés kihirdetését követő 15 naptári napon belül a polgármester — a főépítész közreműködésével — gondoskodik azok közzétételéről a www.masodikkerulet.hu honlapon a következő link alatt lévő tárhelyen:             http://www.masodikkerulet.hu/hirdetotabla/hirdetmenyek/partnersegi_egyeztetes.


Záró rendelkezések

6. §

E rendelet a kihirdetése napján 16 órakor lép hatályba, ezzel egyidejűleg Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 138/2014.(V.22.) határozata hatályát veszti.


Dr. Láng Zsolt
polgármester

dr. Szalai Tibor
jegyző






ZÁRADÉK


A rendeletet a Képviselő-testület a 2017. február 23-i ülésén fogadta el, hatályba lépésének napja 2017. február 24-én 16 óra, ezzel egyidejűleg Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 138/2014.(V.22.) határozata hatályát veszti.


Kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az SZMSZ 37. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtörtént. A rendelet megküldésre került a Budai Polgár részére.



Budapest, 2017. február 24.





                                                                                                        dr. Szalai Tibor

                                                                                                               jegyző





ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló rendelethez

2016. június 23-án kihirdették az Országgyűlés által 2016. június 13-án elfogadott azóta módosított 2016. évi LXXIV törvényt a településkép védelméről. A törvény végrehajtására 2016. decemberben kihirdették az egyes kormányrendeleteknek a településkép védelmével és a településrendezéssel összefüggő módosításáról szóló 400/2016.(XII.5.) Korm. rendeletet. Az ún. végrehajtási rendelet három kormányrendelet módosítását tartalmazza.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet módosítása egyértelműen és kötelező erővel meghatározza a partnerségi egyeztetés szabályozásának módját, ami önkormányzati rendeleti formában kell, hogy történjen.

A bevezetett új sajátos jogintézmény a településképi követelmények és azok megalapozását szolgáló településképi arculati kézikönyv megállapításának és elkészítésének kötelezettsége az eddigi eljárási rendre vonatkozóan is módosítást hozott.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 138/2014.(V.22.) határozata mellékleteként elfogadott Partnerségi Egyeztetés Szabályzata helyett a partnerségi egyeztetés szabályairól a Képviselő-testület megalkotja rendeletét.

Részletes Indokolás

1.§-hoz

Meghatározza a partnerségi egyeztetés célját és megjelöli a végrehajtási jogszabály vonatkozó részét.

2.§-hoz

Hivatkozva a kormányrendeletre felsorolja azok körét, akiket az önkormányzat partnerként elismer.

3.§-hoz

Az (1) és (2) bekezdésekben felsorolásra kerültek a rendelkezésre álló tájékoztatási felületek és megnevezi a lebonyolításra kerülő lakossági fórum intézményét, mint a vélemény-nyilvánítás, javaslat-tétel, kapcsolat-tartás fórumát, ezen túl a közzététel minimális tartalmát is nevesíti.

A (3)-(5) bekezdésekben a minél szélesebb körű nyilvánosság biztosításához bevezeti a Felhívást, megnevezi a Felhíváshoz felhasználható felületeket a szakmai tájékoztatáshoz nevesíti a főépítészt és felsorolja a partnerek vélemény-nyilvánításának formáit.

A (6) bekezdésben felsorolásra kerülnek a véleményezési, javaslat-tételi és egyeztetési eljárás tárgyai megjelölve a vélemény-nyilvánításra biztosítandó minimális határnapokat.

4.§-hoz

A (1)-(4) bekezdésekben partnerektől beérkező észrevételek, vélemények, javaslatok feldolgozásáról az elfogadás vagy az elutasítás megállapításának és indokolásának lehetőségéről, közzétételéről rendelkezik.

5.§-hoz

Az elfogadott településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi követelmények és az alátámasztó kézikönyv nyilvánosságát biztosító intézkedésről rendelkezik.

6.§-hoz

A Záró rendelkezésekben a rendelet hatályba lépésének időpontját megjelöli és a Képviselő-testület 138/2014.(V.22.) határozata mellékleteként közétett Partnerségi Egyeztetés Szabályzatának hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.