Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017 (IV.21.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári cím, valamint az önkormányzati kitüntetések és elismerő címekről és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 16

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017 (IV.21.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári cím, valamint az önkormányzati kitüntetések és elismerő címekről és adományozásuk rendjéről

2023.02.16.

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. § (2) bekezdésében és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésiről 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. § (1) bekezdésében i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az önkormányzat által alapított kitüntetések és elismerő címek

1. § Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a közösség szolgálatában végzett kimagasló eredmények elismerése céljából az alábbi kitüntetéseket és elismerő címeket alapítja:

a) „Dömsöd Díszpolgára” kitüntető cím;

b) „Dömsödért Emlékérem”;

c) „Szép Dömsödért” elismerő cím;

d) „Dömsöd Vállalkozója” díj.

2. „Dömsöd Díszpolgára” kitüntető cím és a „Dömsödért Emlékérem” adományozására és visszavonására vonatkozó közös szabályok

2. § (1) A Dömsöd Díszpolgára” kitüntető cím és a „Dömsödért Emlékérem(továbbiakban együtt: kitüntetések) adományozását jogosultak kezdeményezni:

- polgármester,
- a települési képviselő,
- a képviselő-testület bizottsága,
- a helyben működő és székhellyel rendelkező társadalmi szervezetek,
- a település lakosságának 1 %-a.
(2) A lakossági kezdeményezésre a településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek jogosultak. A címadományozás lakossági kezdeményezéshez továbbá mellékelni kell a polgármester által hitelesített aláírásgyűjtő ívet. Az aláírásgyűjtő íven feltüntetett adatokat a jegyző ellenőrzi a központi lakcímnyilvántartás adatai alapján.
(3) Valamennyi javaslattevő évente egy személy vagy szervezet kitüntetését kezdeményezheti.
(4) 1 A kezdeményezést részletes indokolással, írásban legkésőbb minden év május 31. napjáig a község polgármesteréhez kell benyújtani. Az indoklásnak tartalmaznia kell a kitüntetésre javasolt személy életútjának, szakmai munkásságának részletes bemutatását, a kitüntetés megalapozottságát alátámasztó indoklást, valamint a javaslattevő nevét, elérhetőségét.
(5) A kitüntetések az évenként megtartandó hivatalos önkormányzati rendezvény – Dömsödi Napok – alkalmával rendezett ünnepségen kerülnek átadásra.
(6) A beérkezett javaslatokat valamennyi bizottság véleményezi. A kitüntető címekre vonatkozó javaslatokat a bizottsági véleményekkel együtt a polgármester terjeszti elő a Képviselő-testület ülésére.
(7) A kitüntetések odaítélése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület titkos szavazással és minősített többségű határozattal dönt a kitüntetések odaítéléséről.
(8) A kitüntetéseket és az adományozásukról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.
(9) A díszpolgári cím adományozásának rendjére vonatkozó e rendelet 2. § (3) és (4) bekezdésekben meghatározott időponttól a képviselő-testület minősített többséggel hozott döntése alapján eltérhet.

3. § A kitüntetések egymás mellett ugyanannak a személynek is adományozhatóak.

4. § (1) A kitüntetések visszavonhatóak, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A képviselő-testület titkos szavazással és minősített többségű határozattal dönt a kitüntetések visszavonásáról.

II. A KITÜNTETÉSEK ÉS ELSIMERŐ CÍMEK KÜLÖNLEGES SZABÁLYAI

3. „Dömsöd Díszpolgára” kitüntető cím

5. § Dömsöd Nagyközség Önkormányzata, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett, a község lakossága által megbecsült, köztiszteletben álló személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „Dömsöd Díszpolgára” elnevezéssel (továbbiakban: díszpolgári cím) címet alapít.

6. § (1) A díszpolgári cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, vagy példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(1a)2 A Képviselő-testület díszpolgári címet adományoz annak a dömsödi lakosnak, aki 100. életévét betöltötte, és vele szemben nem állnak fenn a rendelet 4. §-ban meghatározott érdemtelenség esetei. A díszpolgári cím ezen esetében a Képviselő-testület eltérhet a kezdeményezés és átadás jelen rendelet 2. § (4) és (5) bekezdéseiben meghatározott szabályaitól.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, és díszdobozban elhelyezett ezüst kitűző jár, melynek leírását jelen rendelet 1.számú függeléke tartalmazza. Az ezüst kitűző eredetiségét a jegyző és a polgármester által aláírt tanúsítvány igazolja.

7. § (1) Az ezüst érme 4 cm átmérőjű 3 mm vastagságú ezüstből készült kör alakú kitűző. Amely felszínén középen Dömsöd címerének ábrázolása, alatta a „Dömsöd Díszpolgár” felirat szerepel. Az ezüst kitűzőt vörös bársonnyal borított díszdobozban kell elhelyezni.

(2) A kitüntetés adományozásáról szóló díszoklevél A/4 formátumú, mely ábrázolja a település címereit, tartalmazza:

- az adományozó megjelölését,
- a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,
- az adományozott nevét,
- az adományozás keltét,
- a polgármester és a jegyző aláírását,
- a képviselő-testület pecsétjét.

8. § (1) A díszpolgár az adományozástól kezdve viseli a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(1) A község díszpolgára:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

c) jogosult az önkormányzat kiadványainak egy-egy tiszteletpéldányára.

9. § A díszpolgári cím adományozását rövid életrajz és az érdemek rövid leírásával, díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

4. „Dömsödért Emlékérem”

10. § (1) Dömsöd nagyközség nagyra becsüli a település szolgálatában, fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató egyéni és közösségi, szakmai és társadalmi célú tevékenységet. Ezek elismerésére “Dömsödért Emlékérem” elnevezéssel kitüntetést alapít.

(2) „Dömsödért Emlékérem” adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek akik, illetve amelyek

a) a település közművelődése, közoktatása területén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez;

b) a települési természeti és épített környezet megóvása, fejlesztése érdekében kiemelkedő szakmai, vagy társadalmi célú munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, anyagi értékeinek gyarapításához;

c) szociális és egészségügyi területen egyedi teljesítményükkel, vagy hosszabb időn át végzett kiemelkedő szakmai, vagy társadalmi célú munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek szakmai, erkölcsi szempontból példamutatóak;

d) azon személyeknek, akik a települési közszolgálat és közigazgatása területén hosszabb ideig kiemelkedő szakmai munkát végeztek, erkölcsi és szakmai szempontból kimagaslóak, példamutatóak;

e) a település sport élete területén egyéni teljesítményükkel, vagy hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a település sportéletének fejlesztéséhez, és hírnevének öregbítéséhez.

(3) Évente összesen legfeljebb öt emlékérem adományozható.

11. § (1) A „Dömsödért Emlékérem” 4 cm átmérőjű 3 mm vastagságú ezüstből készült készült érem. Egyik oldalán középen Dömsöd címerének ábrázolása, alatta a Dömsödért felirat, ez alatt az érem köriratán „Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat” felirat; az érem másik oldalán Dab címerének ábrázolása, alatta a kitüntetett nevének és az adományozás évszámának vésete. Az emlékérmet kék bársonnyal borított díszdobozban kell elhelyezni.

(2) A kitüntetés adományozásáról szóló Díszoklevél A/4 formátumú, mely ábrázolja a település címereit, tartalmazza a díj elnevezését, a kitüntetett nevét, a képviselő-testület határozatának számát, az adományozás évét, a polgármester aláírását és a képviselő-testület bélyegző lenyomatát.

5. „Szép Dömsödért” elismerő cím

12. § (1) Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a település képének szebbé tétele érdekében „Szép Dömsödért” elnevezéssel elismerő címet adományoz.

(2) „Szép Dömsödért” elismerő címmel díjazható azon ingatlan tulajdonosa vagy használója, aki az ingatlan és az előtte lévő közterület karbantartását kiemelkedően gondosan végzi, és az ingatlan valamint az előtte lévő közterület külső képe az ember általános értékítélete alapján esztétikusnak minősíthető.

(3) A Képviselő-testület „Szép Dömsödért” elismerő címet legfeljebb 11 lakóingatlan tulajdonosának vagy használójának, és 1 egyéb rendeltetésű (szolgáltató, középület stb.) ingatlan tulajdonosának vagy használójának adományozhat.

(4) Ugyanaz a személy vagy szervezet több „Szép Dömsödért” elismerő címmel is kitüntethető azzal, hogy évente csak egy elismerő cím adományozható számára.

13. § (1) Az elismerő cím adományozását kizárólag egy a Képviselő-testület által minden évben március 31-ig egyszerű szótöbbséggel és nyílt szavazással megválasztandó társadalmi bizottság kezdeményezheti. A társadalmi bizottság munkáját a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság elnöke irányítja.

(2) A társadalmi bizottság javaslatát minden évben július 15-ig kell előterjesztenie.

(3) A javaslatnak az elismerő címre javasolt ingatlanról készített színes fotót, valamint címét és az ingatlan tulajdonosának vagy használójának nevét kell tartalmaznia.

(4) A társadalmi bizottság az évente legfeljebb adományozható elismerő címek számától eltérő számú javaslatot is tehet.

(5) A társadalmi bizottság javaslatát a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság véleményezi, azonban ahhoz újabb javaslatot nem tehet.

14. § (1) Az elismerő címre vonatkozó javaslatot a bizottság véleményével együtt a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) A Képviselő-testület az elismerő címek adományozásáról egyenként minősített többséggel és titkos szavazással dönt.

(3) Az elismerő cím átadására az augusztus 20-i községi ünnepség keretében kerül sor. Az elismerő címeket a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság elnöke adja át.

15. § (1) A „Szép Dömsödért” elismerő címmel egy emléktábla és az elismerő cím adományozásáról szóló díszoklevél kerül átadásra.

(2) Az emléktábla kerámiából készül, amelynek egyik oldala festett, és azon a „Szép Dömsödért” felirat, és az adományozás éve szerepel. Az emléktábla falra szerelhető, amely célból a sarkainál négy furatot tartalmaz.

(3) Az elismerő cím adományozásáról szóló okirat A/4 formátumú, mely ábrázolja a település címereit, tartalmazza a díj elnevezését, a kitüntetett nevét, a képviselő-testület határozatának számát, az adományozás évét, a polgármester aláírását és a képviselő-testület bélyegző lenyomatát.

6. „Dömsöd Vállalkozója” díj

16. § (1) Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi vállalkozások elismerése céljából „Dömsöd Vállalkozója” elnevezéssel díjat alapít.

(2) „Dömsöd Vállalkozója” díjat azon egyéni vagy társas vállalkozás (továbbiakban együtt: vállalkozás) kaphatja meg, akinek helyi adó hátraléka nincsen, és tevékenységével hozzájárul Dömsöd település gazdasági életének fejlődéséhez, a lakossági igények ellátáshoz és tevékenysége során törekszik a minél magasabb minőségű szolgáltatások nyújtásához, termékek előállításához.

(3) A Képviselő-testület „Dömsöd Vállalkozója” díjat évente egy vállalkozásnak ítélheti oda.

(4) Ugyanaz a vállalkozás összesen csak egy alkalommal részesülhet a „Dömsöd Vállalkozója” díjban.

17. § (1) A díj adományozására írásban javaslatot tehet:

a) a polgármester;

b) az önkormányzat képviselői;

c) a képviselő-testület bizottságai;

d) a Dömsödi Általános Ipartestület;

e) a település lakosai közül legalább 30 fő.

(2)3 A javaslatokat minden évben május 31-ig kell benyújtani a Képviselő-testület részére.

(3) A javaslatnak a díjra javasolt vállalkozásról késrészletes indokolást kell tartalmaznia.

18. § (1) A Képviselő-testület a díj adományozásáról egyenként minősített többséggel és titkos szavazással dönt a februári ülésén.

(2) A díj odaítélésénél előnyben részesül az a vállalkozás, aki elősegíti Dömsöd Nagyközség gazdasági fejlődését, támogatja a helyi kulturális illetve sport tevékenységeket vagy jótékonyságot gyakorol, továbbá az is, aki valamilyen kiemelkedő eredményt ér el gazdasági vagy innovációs területen.

(3)4 Az elismerő cím átadására az augusztus 20-i községi ünnepség keretében kerül sor. Az elismerő címeket a polgármester adja át.

19. § (1) A „Dömsöd Vállalkozója” díjjal az díj adományozásáról szóló díszoklevél kerül átadásra. (2) A díj adományozásáról szóló okirat A/4 formátumú, mely ábrázolja a település címereit, tartalmazza a díj elnevezését, a kitüntetett nevét, a képviselő-testület határozatának számát, az adományozás évét, a polgármester aláírását és a képviselő-testület bélyegző lenyomatát.

III. VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

19/A. § (1) Az elismerésben részesített személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartás vezet.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetéséből kell biztosítani.

19/B. § A kitüntetettek és elismerő címben részesítettek nevét, a kitüntettek bemutatásával és esetlegesen fényképével az önkormányzat által kiadásra kerülő újságban és a település honlapján közzé kell tenni.

19/C. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy szabályait a kitüntetések és elismerő címek 2017. évi már folyamatban lévő adományozása során alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a 6/2001. (IV.4.) önkormányzati rendelet és a 2/2007. (II.1.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § (4) bekezdése a Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Beiktatta a 12/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. november 28-tól.

3

A 17. § (2) bekezdése a Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 18. § (3) bekezdése a Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.