Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről és többletszolgáltatás ellentételezéséről, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről és többletszolgáltatás ellentételezéséről, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2023.01.01.

Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő – testülete az az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában, a 19. § (2) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 154. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Balatonfüred város Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő természetes személyekre, továbbá a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali helyiség: Balatonfüred Város Önkormányzata által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. B épület, házasságkötő terem)

b) hivatali munkaidő: a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend

c) többletszolgáltatás: házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségen kívül, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításhoz anyakönyvvezető biztosítása.

3. § (1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 19.00 óráig, pénteki napon 14.00 órától 19.00 óráig, szombati napon 11.00 órától 19.00 óráig tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszín alkalmasságáról.

(3) A házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezéséről a jegyző dönt.

4. § (1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségen kívüli helyszínen vagy személyhajón történő lebonyolításáért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(3) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításáért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(4) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének (3) bekezdés szerinti megrendezése során – külön kérelemre – alkalmazott szolgáltatásokért az 2 mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(5) A házasulandók, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota fennállása esetén az eseménynek a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.

(6) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat, valamint a (4) bekezdés szerinti szolgáltatási díjat banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással lehet megfizetni. A befizetést igazoló iratot az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző 5 napon belül be kell mutatni.

5. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2)-(3) bekezdésben megállapított díj, valamint a 4. § (4) bekezdésében megállapított szolgáltatási díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2)-(3) bekezdésben megállapított díj, valamint a 4. § (4) bekezdésében megállapított szolgáltatási díj 50 %-nak visszatérítésre jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére nem kerül sor, a díj és a szolgáltatási díj visszatérítésére nem jogosultak.

6. § (1) Hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 8.000 Ft, azaz nyolcezer forint illeti meg.

(2) Hivatali helyiségen kívül lebonyolított házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 16.000 Ft, azaz tizenhatezer forint illeti meg.

(3) A díjazás kifizetés havonta utólag történik.

7. § (1) Ez a rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet mellékletében meghatározott díjakat a rendelet hatályba lépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 1/2011. (II.08.) önkormányzati rendelet.