Ónod község képviselő testületének 7/2017 (V.17..) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által adományozható elismerések alapításáról és adományozásuk szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 18

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011.évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet célja, hogy lehetőséget teremtsen azon személyek, közösségek munkásságának méltó elismerésére és megörökítésére, akik tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek a község fejlődésében, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek gyarapításában.

(2) Az Önkormányzat elismerését kitüntető cím, díj, díszoklevél, emléklap vagy plakett testesíti meg, amely a község egész lakosságának tiszteletét fejezi ki.

 (3)  A kitüntető címek és díjak adományozásával elhunyt személy emléke  is megtisztelhető (posztumusz kitüntetés).

(4) Elhunyt személy részére adományozott kitüntető cím vagy díj átvételére az örököse, illetve családjának képviselője - a továbbiakban: hozzátartozó – jogosult.

II. Ónod Község Díszpolgára cím



2.§ (1) A Képviselő-testület a község közéleti szolgálatában, a gazdasági, szervezői, tudományos, művészeti, közoktatási és közművelődési életében, a testnevelési és sportmozgalomban, az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a környezet- és természetvédelem területén szerzett kimagasló érdemek, vagy az egész életmű elismerésére Ónod Község Díszpolgára címet alapít.


(2) AZ „Ónod község Díszpolgára” kitüntető címet - a továbbiakban: díszpolgári cím - a Képviselő-testület adományozza.


(3) A díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű, a község címerét is tartalmazó oklevelet vagy plakettet kell kiállítani.

III. Ónod Községért kitüntető cím


3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat erkölcsi elismerésének kifejezésre juttatása céljából Ónod Községért kitüntető címet alapít.


(2)  A kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik /amelyek/ folyamatosan több éven keresztül kifejtett munkásságukkal, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra, a művészetek területén végzett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a község fejlődésében.

4. § A kitüntetés plakettből vagy oklevélből áll.

IV. Kitüntető díjak alapítása és adományozása



5. § A Képviselő-testület a tudományok, a kultúra, az irodalom, a művészetek, az oktatás, a testnevelés és sport, valamint a közélet területén szerzett érdemek elismerése céljából az alábbi települési kitüntető díjakat alapítja:


  • Werner Gyula irodalmi díj,
  • Lorántffy Zsuzsanna közéleti díj,
  • „Az ifjúságért” díj

6. § (1)  A Werner Gyula irodalmi díj a község irodalmi életében szerzett érdemekért adományozható. A díj oklevél vagy plakett.


(2) Lorántffy Zsuzsanna közéleti díj a község közéleti szolgálatának, a közösségért való munkálkodás elismeréséül adományozható. A díj oklevél vagy plakett.


(3) „Az ifjúságért” díjat Ónod község fiataljaiért végzett kiemelkedő munka jutalmaként adományoz a Képviselő-testület. E díjban civil tevékenysége elismeréseként civil szervezet is részesíthető. A díj oklevél vagy plakett.

V. Az Ónod Község Díszpolgára cím, az Ónod Községért kitüntető cím és a települési kitüntető díjak adományozására és visszavonására vonatkozó közös szabályok



7. § (1) Az Ónod Község Díszpolgári cím, az Ónod Községért kitüntető cím és a települési kitüntető díjak adományozásáról a Képviselő- testület dönt.

(2) Az Ónod Község Díszpolgára cím, az Ónod Községért kitüntető cím és a települési kitüntető díjak adományozására javaslatot tehetnek:


a.) a Képviselő-testület tagjai és állandó bizottságai, valamint a jegyző

b.) a községben működő közösségek, intézmények, gazdálkodó és egyéb szervezetek, egyesületek, szakmai szövetségek, érdekképviseletek, egyházak vezetői.


(3) Az adományozásra vonatkozó kezdeményezést a Polgármesterhez kell benyújtani.

(4) A cím adományozásáról szóló javaslatot a Polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé

8. § Az elismerést ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át a kitüntetettnek, illetve ha azt már elhunyt személy kapta, a hozzátartozójának.

9. § A címek és díjak adományozásáról a község lakosságát a helyben szokásos módon és a község hivatalos honlapján tájékoztatni kell.


10. § A címek és díjak adományozásáról a jegyző - a személyi adatokat és az elismert érdemeket tartalmazó - névkönyvet vezet.

11. § (1) A Képviselő-testület az általa adományozott díjakat, címeket visszavonja, ha a kitüntetett érdemtelenné, méltatlanná válik.

(2) A méltatlanná válás megállapítását nyomós okból a Képviselő- testületnél kell kezdeményeznie a 7. § (2) bekezdésben meghatározottnak.

V. Záró rendelkezések


12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ónod Község Önkormányzat Képviselő- testületének az Önkormányzat által adományozható elismerések alapításáról és adományozásuk szabályairól szóló 4/2004. (II. 3.) önkormányzati rendelete.





Tarnóczi József                                                                                  Dr. Nagy Nikolett

polgármester                                 jegyző