Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 7/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 12. 19

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 7/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekről

2023.12.19.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím

1. § (1) Az Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím a város legnagyobb elismeréseként annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, tevékenységével vagy egész életművével mind a városban, mind országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, hozzájárulva ezzel közvetve vagy közvetlenül Érd város tekintélyének növeléséhez.

(2)1

(3)2

(4)3

(5)4 Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, márvány talapzaton álló bronz kisplasztika jár.

(6)5 Az elismeréssel 500 ezer forint jutalom jár együtt.

(7) Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

(8) Érd Város Díszpolgárát a Közgyűlés és szervei, valamint a város lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

(9) A város díszpolgára:

a) az adományozástól kezdve viselheti az Érd Város Díszpolgára kitüntető címet,

b) tanácskozási joggal részt vehet a Közgyűlés és bizottságai ülésein,

c) a Közgyűlés döntése alapján az önkormányzatot képviselő delegáció tagja lehet,

d) hivatalos az önkormányzat által rendezett valamennyi ünnepségre, ahol lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

e) díjtalanul látogathatja a város kulturális, művészeti rendezvényeit,

f) elhalálozásakor ingyenes díszsírhely illeti meg.

(10) A (9) bekezdésben felsorolt jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.

1/A.6 Érdi Batthyány Fülöp-díj

1/A. §7 (1) Az Érdi Batthyány Fülöp-díj a város rangos elismeréseként annak a személynek adományozható, aki tevékenységével, támogatásával vagy teljes életművével jelentős mértékben hozzájárult a település gazdasági, kulturális fejlődéséhez, gazdagodásához.

(2) A díj adományozására javaslatot tehet a Közgyűlés jelenlegi és korábbi tagja, a város díszpolgára, továbbá az Érd Városáért Kitüntetés birtokosa.

(3) A díj odaítélését megelőző eljárás lefolytatását munkacsoport végzi melynek tagjai a polgármester és az alpolgármester, továbbá a város korábbi polgármesterei és alpolgármesterei.

(4) A munkacsoport javaslatát a polgármester terjeszti a Közgyűlés elé. Az adományozásról a Közgyűlés a beterjesztett javaslat szerint dönt.

(5) A díjhoz díszoklevél és művészi kivitelű, márvány talapzaton álló bronz kisplasztika jár.

(6) A díjjal pénzjutalom nem jár.

(7) A díj kétévente adományozható.

(8) Az Érdi Batthyány Fülöp-díj birtokosát a Közgyűlés és szervei, valamint a város lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti, az adományozástól kezdve

a) tanácskozási joggal részt vehet a Közgyűlés és bizottságai nyilvános ülésein,

b) az önkormányzatot képviselő delegáció tagja lehet,

c) hivatalos az önkormányzat által rendezett valamennyi ünnepségre, ahol lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

d) térítésmentesen látogathatja a város kulturális, művészeti rendezvényeit,

e) elhalálozásakor ingyenes díszsírhely illeti meg és az önkormányzat saját halottjának tekinti, temetésének költségeit átvállalja.

2. Érd Városáért Kitüntetés

2. § (1) Érd Városáért Kitüntetés adományozható azoknak, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2)8

(3)9

(4)10

(5) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban. A plaketten Érd Város címere látható, a város alaprajzában elhelyezve, "Érd városáért" felirattal.

(6) Az elismeréssel 300.000,- Ft jutalom jár együtt.

(7) Évente legfeljebb egy Érd Városáért kitüntetés adományozható.

3. Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozat

3. § (1) Az Érd Városáért Kitüntetés külkapcsolati tagozata adományozható azoknak, akik Érd Megyei Jogú Város külkapcsolatainak elmélyítésével, kiteljesítésével és ápolásával meghatározó szerepet játszottak a város történelmének, kultúrájának valamint egyedi értékeinek nemzetközi színtéren történő megismertetésében, népszerűsítésében és vonzóvá tételében.

(2)11

(3)12

(4)13

(5) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban. A plaketten Érd Város címere látható, a város alaprajzában elhelyezve, "Érd városáért" és „Pro Urbe” felirattal. A díszoklevelet kétnyelvűen, magyarul és az elismerésben részesített személy anyanyelvén kell elkészíttetni.

(6) Az elismeréssel pénzjutalom nem jár.

4. Érd Város Életmű Díja

4. § (1) Érd Város Életmű Díja annak adományozható, akinek több évtizeden át végzett kimagasló közösségi, tudományos, művészeti, kulturális életműve, valamint egyéb területen végzett tevékenysége példaként állítható a város közössége elé.

(2)14

(3)15

(4)16

(5) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(6) Az elismeréssel 300.000,- Ft jutalom jár együtt.

(7) Évente legfeljebb egy Életmű Díj adományozható.

5. Érdi Tudományos Díj

5. § (1) Az Érdi Tudományos Díj mindazoknak a személyeknek adományozható, akik a tudományágak valamelyikében kimagasló teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez.

(2)17

(3)18

(4)19

(5) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(6) Az elismeréssel 300.000,- Ft jutalom jár együtt.

(7) Évente legfeljebb egy Tudományos Díj adományozható.

5/A.20 Érd Város Közéletéért elismerés

5/A. § (1) Az Érd Város Közéletéért elismerés azoknak a civil szervezeteknek és személyeknek adományozható, akik a legtöbbet teszik Érd lakosságáért, a város kulturális, történelmi és egyéb értékeinek megóvásáért. Az elismerés adományozható továbbá azoknak, akik a társadalmi, közösségi élet építésében, működtetésében kiemelkedő eredményeket érnek el, tevékenységükkel hozzájárulnak a város pozitív arculatának kialakításához.

(2)21

(3)22

(4)23

(5) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 milliméter átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(6) Az elismeréssel 300 ezer forint jutalom jár együtt.

(7) Évente legfeljebb egy Érd Város Közéletéért elismerés adományozható.

6.24 Csuka Zoltán-díj

6. §25 (1) A Csuka Zoltán-díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a közművelődés területén, valamint a kulturális élet szervezésében gyakorlati tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel, eredményes munkásságukkal szolgálták a település kulturális életét.

(2) Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban. A plakett egyik oldalán Csuka Zoltán domború arcképe „Csuka Zoltán” felirattal, másik oldalán nyitott könyv látható „Érd Művelődéséért” felirattal.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Csuka Zoltán-díj adományozható.

7. Érdi Művészeti Díj

7. § (1) Az Érdi Művészeti Díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a művészeti élet valamely területén kiemelkedő eredményeket értek el, magas színvonalú tevékenységükkel, alkotásaikkal hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez.

(2)26 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Érdi Művészeti díj adományozható.

8. Érd Közneveléséért Díj

8. § (1) Az Érd Közneveléséért Díj azoknak a személyeknek és alkotó pedagógus közösségeknek adományozható, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató- nevelő munka és tehetséggondozás területén, illetve magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában.

(2)27 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb három Érd Közneveléséért Díj adományozható.

9.28 Bella István-díj

9. § (1)29 A Bella István-díj annak a költőnek vagy műfordítónak adományozható, aki költészetével, műfordítói tevékenységével kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői vagy műfordítói pályán már eredményeket ért el, de számottevő elismertsége még nincs.

(2) A Bella István díjat öttagú kuratórium ítéli oda, amelynek tagjai: Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, a Magyar Írószövetség elnöke – egyben a kuratórium elnöke –, továbbá az Írószövetségnek az Elnökség által megbízott három tagja.

(3) A Bella István díjhoz díszoklevél és művészi kivitelű márvány talapzaton álló bronz kisplasztika jár.

(4) Az elismeréssel 250.000,- Ft jutalom jár együtt. A jutalom összegéből 150.000,- Ft-ot Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, 100.000,- Ft-ot pedig a Magyar Írószövetség biztosít.

(5)30 Évente legfeljebb egy Bella István-díj adományozható.

10.31 Dr. Romics László-díj Érd Város Egészségügyéért

10. § (1)32 A Dr. Romics László-díj Érd Város Egészségügyéért a város egészségügyi ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet végző orvosnak, gyógyszerésznek, ápoló- és kisegítő személyzetnek, valamint példaértékű munkát végző közösségnek adományozható.

(2)33 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Szociális és Egészségügyi Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5)34 Évente legfeljebb egy Dr. Romics László-díj Érd Város Egészségügyéért adományozható.

11. Érd Város Szociális Munkájáért Díj

11. § (1) Érd Város Szociális Munkájáért Díj adományozható a város szociális ellátása érdekében végzett példaértékű munkát, valamint az elesettek gondozásában kifejtett kiemelkedő tevékenységet végző személyek, közösségek részére.

(2)35 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Szociális és Egészségügyi Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Érd Város Szociális Munkájáért Díj adományozható.

12. Az Év Családja Díj

12. § (1) Az Év Családja Díj annak az Érden élő családnak adományozható, amelynek tagjai mindennapi életükkel, munkálkodásukkal, gyermekeik nevelésével, taníttatásával, családtagjaik gondozásával, közéleti szerepvállalásukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

(2)36 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint, továbbá az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete részéről beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Szociális és Egészségügyi Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez adományozást igazoló díszoklevél jár, amely tartalmazza a város címerét, az adományozás tényét, a díjazott család nevét, a polgármester aláírását és bélyegzőlenyomatát.

(4) Az elismeréssel 300.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Egy évben legfeljebb egy Év Családja Díj adományozható.

13. Érdi Sport Díj

13. § (1) Az Érdi Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért, vagy nemzetközi sport teljesítményért azoknak a személyeknek, vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

(2)37 Az elismerés odaítélésére – a 20. § (1) bekezdés a) pontja szerint beérkezett javaslatok figyelembevételével – a Sport Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Érdi Sport Díj adományozható.

14. Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj

14. § (1) Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj adományozható mindazoknak a személyeknek és közösségeknek, akik Érd Város közbiztonsága és tűzbiztonsága fejlesztésének érdekében kiemelkedő munkát folytattak, valamint megelőző és nevelő tevékenységükkel hozzájárultak a város közbiztonságának és tűzvédelmének fokozásához.

(2)38 Az elismerés odaítélésére az Érdi Rendőrkapitányság, az Érdi Városi Polgárőr Egyesület, valamint az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének ajánlása alapján a Jogi és Közbiztonsági Bizottság tesz javaslatot a Közgyűlésnek. Az adományozásról a Közgyűlés a bizottság javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj adományozható.

15. Év Rendőre Díj

15. § (1) Az Év Rendőre Díj adományozható az Érdi Rendőrkapitányságnál szolgálati jogviszonyban álló mindazon rendőröknek, akik kiemelkedő munkájukkal jelentős szerepet játszottak Érd Megyei Jogú Város közbiztonsági helyzetének javításában, a bűncselekmények megelőzésében, megakadályozásában, az elkövetők elfogásában, illetve rendezvények biztosításában.

(2) Az elismerés odaítélésére a Rendőrkapitány tesz javaslatot. Az elismerés adományozásáról a Közgyűlés a 39Jogi és Közbiztonsági Bizottság véleményének kikérését követően dönt.

(3) Az elismeréshez adományozást igazoló oklevél és plakett jár. Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5) Évente legfeljebb egy Év Rendőre Díj adományozható.

16. Érdi Közszolgálati Díj

16. § (1)40 Az Érdi Közszolgálati Díj adományozható azoknak az érdi önkormányzati fenntartásban működő költségvetési intézményekben dolgozó, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy más munkaviszonyban álló, a rendeletben szabályozott más szakmai díjban nem részesíthető személyeknek vagy közösségeknek, akik a város szolgálatában hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében.

(2) Az elismerés odaítélésére a jegyző és az intézményvezetők véleményének kikérése mellett a polgármester tesz javaslatot Az elismerés adományozásáról a Közgyűlés a polgármester javaslata szerint dönt.

(3) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban.

(4) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(5)41 Évente legfeljebb kettő Érdi Közszolgálati Díj adományozható egy köztisztviselőnek és egy közalkalmazotti jogviszonyban vagy más munkaviszonyban álló személynek.

16/A.42 Címzetes vezetői cím

16/A. § (1) Címzetes intézményvezetői, illetve címzetes igazgatói, főigazgatói cím (a továbbiakban együtt: címzetes vezető) adható annak, aki legalább három vezetői cikluson keresztül az önkormányzat által fenntartott egészségügyi, köznevelési, továbbá kulturális (közművelődési) intézményben intézményvezetői, illetve igazgatói tisztséget töltött be, vezetői megbízása lejár, illetve – a szakmai alkalmatlanság esetét kivéve – megszűnt, amennyiben munkájával kivívta a fenntartó, a lakosság és az intézmény alkalmazotti közössége megbecsülését, továbbá munkájával hozzájárult az intézmény fejlődéséhez, eredményes működéséhez, továbbá hírnevének öregbítéséhez.

(2) A címzetes vezetői cím a nyugdíjba vonulását követően is megilleti a cím viselésére jogosult vezetőt.

(3) A címzetes vezetői cím mellé egyedi díszoklevél és 500.000,- Ft jutalom jár.

(4) A cím adományozását a polgármesternél írásban, indokolással ellátva bárki kezdeményezheti. A címzetes vezetői cím adományozására a polgármester tesz javaslatot. Az odaítélésről a Közgyűlés dönt.

(5) Az elismerés átadására legkésőbb a vezetői megbízás megszűnését követő 90 napon belül kerül sor.

(6) Az elismerés odaítélésével kapcsolatos eljárás során a rendelet 20. alcímét nem kell alkalmazni.

17. Érdi Építészeti Nívódíj

17. § (1) Az Érdi Építészeti Nívódíj azoknak a tervezőknek adományozható, akik városépítészeti alkotásukkal közreműködtek az épített környezet alakításában, hozzájárultak a városban létesült épületek építészeti színvonalának emeléséhez.

(2) Az Érdi Építészeti Nívódíj pályázati eljárás útján adományozható.

(3)43 Az Érdi Építészeti Nívódíj elnyerésére benyújtott pályázatokat Bíráló Bizottság értékeli, melynek tagjai: a város polgármestere, a Gazdasági Bizottság elnöke, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság elnöke, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke, felkért építészeti oktató, vagy más szaktekintély és a városi főépítész. A bizottság elnöke a polgármester, előadója a városi főépítész. Az elismerés adományozásáról a Bíráló Bizottság dönt.

(4) Az elismeréshez díszoklevél és művészi kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű plakett jár díszdobozban. A pályázaton eredményt elért pályaművek a helyi sajtóban bemutatásra kerülnek.

(5) Az elismeréssel 200.000,- Ft jutalom jár együtt.

(6) Évente legfeljebb két Érdi Építészeti Nívódíj adományozható.

17/A.44 Érd Diákságáért Díj

17/A. § (1) Az Érd Diákságáért Díj azoknak a személyeknek vagy közösségeknek adományozható, akik az adott évben a legtöbbet tették az érdi diákok közösségéért.

(2)45 Az elismerés odaítélésére az ifjúsági önkormányzatnál legkésőbb a tárgyév május 31. napjáig bárki javaslatot tehet, melyet indokolni kell. Az elismerés adományozásáról a Diák képviselő-testület dönt.

(3) Nem részesíthető a díjban az Ifjúsági Önkormányzat hivatalban lévő tagja, vagy politikai tisztséget betöltő személy.

(4) Az elismeréssel gravírozott üveg-plakett és 100.000 forint pénzjutalom jár együtt.

(5) Évente egy elismerés adományozható, amelyet megosztva is oda lehet ítélni.

(6)46 Az elismerés átadására minden évben az ifjúsági önkormányzati választás eredményhirdetésének napján kerül sor. Az elismerést a leköszönő diákpolgármester és Érd Megyei Jogú Város polgármestere adja át.

(7)47

18. Érd Kiváló Diákja Emlékérem

18. § (1)48 Az Érd Kiváló Diákja Emlékérem adományozásával az önkormányzat elismerését fejezi ki az érdi általános és középiskolákban, valamint alapfokú művészeti iskolában tanuló azon diákoknak, akik nemzetközi, országos, több vármegyére kiterjedő, illetve vármegyei versenyen kiemelkedő eredmény – az előző tanévben elért nemzetközi vagy országos tanulmányi (különösen OKTV, TUDOK) és művészeti versenyeken megszerzett 1-10. helyezés, a vármegyei középiskolai tanulmányi versenyeken 1-3. helyezés – elérésével hozzájárultak Érd Megyei Jogú Város hírnevének öregbítéséhez.

(2)49 Emlékérem a kiemelkedő versenyeredményt elérők mellett azoknak a diákoknak is adományozható, akik befejezett általános iskolai, középiskolai és alapfokú művészeti iskolai tanulmányaik ideje alatt valamennyi tanévben kitűnő tanulmányi eredményt értek el.

(3)50 Szakképző intézmény esetén emlékérem azoknak a diákoknak is adományozható, akiknek a szakmai elméleti és/vagy szakmai gyakorlati teljesítménye kimagasló, és ezzel példaként állíthatók a diákközösség elé.

(4)51 Az elismerés adományozásáról az iskolák intézményvezetőinek javaslata alapján a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság dönt.

(5)52 Általános iskolákban és alapfokú művészeti iskolában 300 fő tanulólétszámig az elért tanulmányi, kulturális, művészeti versenyeredmények alapján az intézményvezető legfeljebb három tanulóra, 300 fő tanulólétszám felett pedig legfeljebb öt tanulóra tehet javaslatot. Középiskolában, illetve összetett iskolában (általános iskola és gimnázium) legfeljebb tíz tanuló javasolható. A létszámkeretbe a nemzetközi versenyen az (1) bekezdés szerinti helyezést elérő tanuló nem számít bele.

(6) Az elismerés egy 4,3 cm átmérőjű bronzérem, melyen Érd Kiváló Diákja felirat és a Tudás Fája, valamint a Halhatatlanság Fája művészi ábrázolásban látható. Az emlékérmet a polgármester által felkért képzőművész készíti.

(7)53 A díjazottak az emlékérem mellé az adományozást igazoló oklevelet kapnak.

(8) Az általános iskolában, középiskolában és alapfokú művészeti iskolában Érden tanuló diák egy-egy alkalommal kaphat díjat.

(9) Az elismeréssel pénzjutalom nem jár.

19. Érd Kiváló Sportolója Díj és Érd Kiváló Sportcsapata Díj

19. § (1) Az Érd Kiváló Sportolója Díj és az Érd Kiváló Sportcsapata Díj adományozásával az önkormányzat kifejezi elismerését az érdi általános és középiskolák azon tanulóinak, valamint az érdi sportszervezetek általános és középiskolás korú sportolóinak, akik kiemelkedő sportteljesítményükkel öregbítették Érd Megyei Jogú Város hírnevét.

(2) Az Érd Kiváló Sportolója Díj azoknak a diákoknak adományozható, akik egyéni, vagy csapatsportágban országos diákolimpián vagy országos bajnokságon első helyezést értek el, vagy válogatott kerettagok.

(3) Az Érd Kiváló Sportcsapat Díj azoknak a csapatoknak adományozható, akik a szakszövetség által kiírt csapatsportágban országos diákolimpia országos döntőjén 1-3. helyezést értek el, vagy országos bajnokságon 1-3. helyezést értek el.

(4) Az elismerések odaítélésére az intézményvezetők, valamint a sportszervezetek vezetői, évente egy személy, és egy csapat tekintetében tehetnek javaslatot.

(5) Az elismerések adományozásáról a 54Sport Bizottság dönt.

(6) Az Érd Kiváló Sportolója Díjhoz emlékérem jár a sportágnak megfelelő érembetéttel, díszdobozban, mellé névre szóló, az adományozást igazoló emléklappal.

(7) Érd Kiváló Sportcsapata Díjhoz emlékérem jár a sportágnak megfelelő érembetéttel, díszdobozban, az adományozást igazoló emléklappal.

(8)55 A felkészítő testnevelők és edzők emlékérmet kapnak a sportágnak megfelelő érembetéttel, díszdobozban.

(9) Az elismeréssel pénzjutalom nem jár.

20.56 Az elismerések adományozásának szabályai

20. §57 (1) Ha e rendelet másképp nem rendelkezik,

a) az elismerés adományozására a Közgyűlés tagja és bizottsága, az önkormányzat vagy az állam által fenntartott érdi intézmény vezetője, az Érden működő civil szervezet és a nemzetiségi önkormányzat, továbbá bármely Érden lakcímmel rendelkező személy az 1. melléklet szerinti határidő figyelembevételével, a dij@erd.hu elektronikus levélcímre eljuttatva tehet javaslatot,

b) az elismerés odaítélését megelőző eljárás lefolytatását munkacsoport végzi melynek tagjai a polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati bizottságok elnökei,

c) a munkacsoport a javaslatát az a) pont szerinti javaslatok figyelembevételével alakítja ki, egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot készít. A munkacsoport javaslatát a polgármester terjeszti a Közgyűlés elé, mely a munkacsoport javaslata szerint dönt.

(2) Az elismerések átadására az 1. melléklet szerinti időpontban kerül sor.

(3) Indokolt esetben az elismerés adományozására és átadására az 1. mellékletben meghatározottaktól eltérő időpontban is sor kerülhet.

(4) Az elismerések adományozására a javaslattételre vonatkozó felhívást az 1. melléklet szerinti határidőt megelőzően a város honlapján közzé kell tenni.

21. Az elismerések megosztása

21. § (1)58 Az elismerések az Érd Város Díszpolgára, az Érdi Batthyány Fülöp Díj, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Város Életmű Díja, az Érdi Tudományos Díj, az Érd Város Közéletéért elismerés, valamint az Érd Kiváló Diákja Emlékérem kivételével megosztva is adományozhatók. Ebben az esetben az adományozottak mindegyike oklevelet és plakettet is kap, a pénzjutalmat a Csuka Zoltán Díj, az Érdi Művészeti Díj, az Érd Közneveléséért Díj, az Érd Egészségügyéért Díj, az Érd Város Szociális Munkájáért Díj, az Érdi Sport Díj, Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj, az Év Rendőre Díj, valamint az Érdi Közszolgálati Díj esetében egyenlő arányban meg kell osztani.

(2) Az Érdi Építészeti Nívódíj esetében a pénzjutalom felhasználásáról a Bíráló Bizottság dönt.

(3) Amennyiben a kitüntető díjban közösség vagy csoport részesül, kétszeres összegű pénzjutalom, egy plakett, valamint annyi oklevél jár, ahány tagja van a közösségnek.

(4) A Közgyűlés a kiosztásra kerülő díjak vonatkozásában minősített többségű döntéssel az adományozható kitüntetések számától esetenként eltérhet.

22. Az elismerések visszavonása

22. § (1) Az elismeréseket a Közgyűlés megvonja attól a személytől, aki annak viselésére érdemtelenné vált. Érdemtelen a kitüntető címre az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától eltiltott, vagy szándékos bűncselekmény elkövetése miatt a büntetőjogi felelősségét jogerős döntésével megállapította.

(2) Az elismerés megvonható attól a személytől, aki annak viselésére méltatlanná vált. A megvonásra a kezdeményezésre jogosultak tehetnek javaslatot. Az elismerés megvonására irányuló eljárás lefolytatására a Közgyűlés bizottságot jelöl ki, mely javaslatát a közvélemény figyelembevételével alakítja ki. A bizottság véleménye alapján a javaslatot a polgármester terjeszti a Közgyűlés elé.

23. Az elismerések nyilvántartása

23. § (1) A díjazottakról, kitüntetettekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás adatainak hitelességéért, naprakészségéért a jegyző a felelős. A nyilvántartás tartalmazza:

a) a kitüntetés sorszámát,

b) a kitüntetett személy, közösség, stb. nevét,

c) az adományozás időpontját (évét),

d) az adományozás rövid indoklását.

(2) Az elismerés tényéről Érd Város Krónikájába bejegyzés készül, melyet az elismerés átadásakor a polgármester és a díjazott ír alá.

(3) Az elismertek névsorát az adományozást követően az önkormányzat lapjában és a város hivatalos honlapján közzé kell tenni.

24. Egyéb rendelkezések

24. §59 Az Érd Város Díszpolgára, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozata, az Érd Város Életmű Díja valamint az Érdi Tudományos Díj kitüntető cím elismerésekre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére sorrendben a díjazott özvegye vagy örököse jogosult.

25. § Az elismerésekkel járó pénzjutalmak fedezetét és egyéb költségeit az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

26. § Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján kapták meg a díszpolgári címet, azt a névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik, és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények.

25. Záró rendelkezések

27. § Ez a rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.

28. §60 A 2023. évben – az 1. mellékletben foglalt rendelkezéstől eltérően – a javaslattétel határideje

a) az Érd Városáért Díj esetében 2023. június 15.,

b) az Érd Diákságáért Díj esetében 2023. június 30.

1

Az 1. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 1/A. alcímet (1/A. §) az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. Az 1/A. alcím címe az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1/A. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 2. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 2. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 3. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 3. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 3. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 4. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 4. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 4. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

17

Az 5. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

18

Az 5. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

19

Az 5. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

21

Az 5/A. § (2) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

22

Az 5/A. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

23

Az 5/A. § (4) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 6. alcím címe az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

25

A 6. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

26

A 7. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

27

A 8. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

28

A 9. alcím címe az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

29

A 9. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 9. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 10. alcím címe az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

32

A 10. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 10. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

34

A 10. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 11. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

36

A 12. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

37

A 13. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

38

A 14. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg. A 14. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

39

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

40

A 16. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 16. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

41

A 16. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 16. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

42

A 16/A. alcímet (16/A. §-t) az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

43

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

45

A 17/A. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 17/A. § (6) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 17/A. § (7) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 23. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

48

A 18. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

49

A 18. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

50

A 18. § (3) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

51

A 18. § (4) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

52

A 18. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

53

A 18. § (7) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

54

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

55

A 19. § (8) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 17. §-ával megállapított szöveg.

56

A 20. alcím címe az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 18. §-ával megállapított szöveg.

57

A 20. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

58

A 21. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 21. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

59

A 24. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 4/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 24. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

60

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)-(2) bekezdése alapján. A 28. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 21. §-a iktatta be.

61

Az 1. melléklet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 19/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 22. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 36/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.