Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(V.30.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2017. 07. 01- 2017. 09. 30

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(V.30.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról

2017.07.01.

Sopronkövesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat a település közigazgatási területén lakáshoz jutáshoz vissza nem térítendő támogatást állapít meg azon személyeknek, akik e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

2. § (1) Támogatásban a 40 életévüket be nem töltött házastársak és élettársi kapcsolatban élők, továbbá a 40 év alatti gyermekét egyedül nevelő szülő részesíthető egy alkalommal.

(2) Kiskorú gyermek részére épített vagy vásárolt lakás nem részesíthető támogatásban.

3. § (1) Támogatást lakásépítéshez, vásárláshoz az a kérelmező kaphat, aki lakásgondját Sopronkövesd községben oldja meg, úgy hogy a községben lakást épít vagy vásárol.

(2) Lakás építése esetén a támogatás csak akkor folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot eléri. Lakás vásárlása esetén a támogatás az elbírálást követő 30 napon belül folyósítható.

(3) Használatba vételi engedéllyel rendelkező épülő lakásra támogatás már nem igényelhető.

(4) A támogatás igénylésekor a kérelmezőnek lakás vásárlása esetén adásvételi szerződést kell becsatolnia.

(5) Önkormányzattól vásárolt telek estén a támogatás folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot meghaladja. Életkor és a gyermekek tekintetében a telek vásárlási időpont irányadó. A telek vásárlást követően születetett gyermekek száma a támogatás kifizetésének időpontjáig vehető figyelembe.

(6) Nem önkormányzattól vásárolt telek esetén a támogatás folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot meghaladja. Életkor és gyermekek száma vonatkozásában a támogatás kifizetésének dátumát kell figyelembe venni.

(7) Használt családi ház vásárlása esetén a támogatás folyósítható, ha az ingatlantulajdonos és családja az ingatlanban lakcímet létesített és életvitelszerűen az ingatlanban él. Az életkor és a gyermekek száma vonatkozásában az ingatlanba történő bejelentkezés időpontja szerinti állapotot kell figyelembe venni.

(8) Ingatlan rendeltetési mód változtatás esetén a lakóházzá minősítést követő 3 hónapon belül kérhető a támogatás. Ezen határidőig kérelmezőnek a lakóházban lakcímet kell létesítenie. Az életkor és a gyermekek száma tekintetében az ingatlan megszerzésének időpontja az irányadó.

4. § (1) A támogatás összege

a) Építési telken épülő új lakás esetén alaptámogatás: 200.000.- Ft

aa) Az alaptámogatáson felül további 100.000.- Ft támogatás illeti meg azt, aki önkormányzattól vásárolt telken építkezik.

b) Használt lakás vásárlása esetén alaptámogatás: 100.000.- Ft

c) Az alaptámogatáson felül 14 éven aluli gyermekenként további 100.000.- Ft támogatás illeti meg a családot.

(2) A megállapított támogatás összegének átutalása pénzintézeten keresztül történik.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet az Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani. A kérelem elbírálására, a megállapított támogatásra vonatkozó írásbeli Megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.

(2) A polgármester ezen tevékenységéről a szerződés kötést követő ülésen köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.

6. § A kérelmező a támogatást a folyósítás időpontjától számított jegybanki alapkamattal növelten — azonnal és egy összegben — köteles visszafizetni ha:

a) a támogatással kapcsolatos megállapodás megkötését követő 3 éven belül használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik,

b) a támogatással megszerzett lakást 5 éven belül elidegeníti,

c) lakásvásárlásra adott támogatás esetén az ingatlan tulajdonjogát 1 éven belül nem szerezte meg.

7. § (1) E rendelet 2017. július 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásról szóló 6/2009. (XII.8.) önkormányzati rendelete.

A rendelet kihirdetésének napja: 2017. május 30.
(,
,.