Gyermely Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2017 (V.31.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép alakításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól.

Hatályos: 2017. 06. 01

Gyermely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések


1.§


(1) Gyermely község településfejlesztési koncepciójának, településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat), integrált településfejlesztési stratégiájának, településképi rendeletének, a településképi arculati kézikönyvnek (továbbiakban: TAK) készítése vagy módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, az e rendeletben szabályozott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.


(2) A koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, településképi rendelet, kézikönyv készítése, vagy módosítása során a partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek köre az alábbi:

                a) a tervezési területen élő lakosság és a tervezési területen ingatlannal rendelkező

                   tulajdonosok,

                b) a település közigazgatási területén működő civil szervezetek,

                c) a tervezési területen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

                d) a településen működő, jogszabályban elismert egyház.

  1. A partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2.§


(1) Adott véleményezési eljárás során a partnerek minimális tájékoztatási formáját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az előzetes tájékoztatás során a közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(3) A véleményezési eljárás során a közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(4) Lakossági fórum esetén annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti  a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.

(5) Amennyiben nincs lakossági fórum a partnerek az észrevételeiket, javaslataikat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül tehetik meg a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott szövegszerű, indokolással ellátott véleményben.






  1. A partnerségi észrevételek, javaslatok dokumentálásának rendje


3.§


(1) A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása tekintetében a vélemények a településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, ezért az iratkezelési szabályzat rendelkezései szerint kell iktatni és nyilvántartani.

(2) Valamennyi véleményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 39.§ (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.

(3) A vélemények elfogadása, illetve el nem fogadása, valamint mindezek indoklására a Gyermelyi Közös Önkormányzati Hivatal által összeállított dokumentumok alapján a polgármester határozati javaslatot terjeszt a döntéshozó képviselő-testület részére.

(4) Az elfogadott és el nem fogadott véleményekről a képviselő-testület indokolással ellátott határozattal dönt.

(5) A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat a honlapon kerül kihirdetésre.

(6) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően a honlapon közzé kell tenni.


  1. Záró rendelkezések

4.§


 E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.





                                               Kókai Rita                                                                          Mike Hajnalka

                                               polgármester                                                                          jegyző



A rendelet 2017. május 31-én kihirdetésre került.




Mike Hajnalka

       jegyző


Mellékletek