Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(III.16.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti ellátásokról és a szociális és gyermekjóléti igazgatásról szóló 3/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 17- 2017. 03. 16

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A szociális és gyermekjóléti ellátásokról és a szociális és gyermekjóléti igazgatásról szóló 3/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Hszr.) 9. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) A havi rendszerességgel nyújtott települési gyógyszertámogatás a kérelem benyújtásának hónapjában teljes összegben jár, kivéve a 32. § (2) bekezdésében meghatározott esetet.”


2. §


A Hszr. 31. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) A rendszeres települési gyógyszertámogatás, a támogatási keret elhasználásakor, a választott gyógyszertár által benyújtott számla alapján egyszeri összeggel kiegészíthető, mely összeg nem haladhatja meg a 3.000,- Ft-ot, azzal, hogy a jogosultsági időszak a kiegészítés megállapításával nem változik.”


3. §


A Hszr. 40. § (4) bekezdésében a „A (2) bekezdés alkalmazása” szövegrész helyébe „A (3) bekezdés alkalmazása” szöveg lép.


4. §


A Hszr. 41. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Temetési támogatás esetén, amennyiben az elhunyt értékesíthető hagyatékkal rendelkezett, a támogatás összegét hagyatéki teherként be kell jelenteni az illetékes közjegyzőhöz azzal, hogy az örökösök kötelesek a támogatás összegét megtéríteni.”


5. §


A Hszr. 43. § (2)–(3) bekezdése helyébe következő (2)-(3) bekezdés lép:


„(2) Különös méltánylást érdemlő eset különösen a betegség, a rendkívüli kiadás, a közüzemi hátralék vagy a közüzemi végelszámolás és a tűzifa biztosítása.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetben naptári évenként legfeljebb két alkalommal, a rászorultsághoz igazodóan lehet megállapítani támogatást. A 43/A.  § szerinti tűzifa biztosítása egy alkalomnak minősül. A támogatás összege – a tűzifa kivételével - legfeljebb családtagonként az öregségi nyugdíjminimum összege, egyedül állók esetén az öregségi nyugdíjminimum háromszorosa lehet.”


6. §


A Hszr. a következő 43/A. §-sal egészül ki:


„43/A. § (1) A Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya minden év augusztusában megkeresi a városban működő – ezzel foglalkozó – szolgáltatókat a tűzifa biztosítására. A beérkező ajánlatok közül a Humánpolitikai Bizottság szeptember első hetében választja ki azt a szolgáltatót vagy szolgáltatókat, akitől, vagy akiktől adott évben a tűzifát az önkormányzat megrendeli. Amennyiben ajánlat nem érkezik ebben az időszakban, úgy az eljárást meg kell ismételni.

(2) Tűzifa iráni kérelmet minden év szeptember 1-től október 15-ig terjedő időszakban háztartásonként egy fő és egy alkalommal adhat be.

(3) Az elbírálás szempontjaira a 40-43. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell, azzal, hogy a tűzifa kiszállítása október 15. után kezdődhet.

(4) A támogatás mértéke:

a) maximálisan három fős háztartásban évi egy alkalommal 10 q,

b) amennyiben a háztartásban három főnél több személy él, úgy évi egy alkalommal 15 q

tűzifa biztosítható.”


7. §


A Hszr. 44. (1) bekezdés ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Szemétszállítási költségtérítés az alábbiak szerint biztosítható:]


„ab) korra való tekintet nélkül jogosult a szemétszállítási költségtérítésre az a háztartás ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 180 %-át vagy egyedül álló esetén a jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át.”


8. §


Ez a rendelet 2017. március 17-én lép hatályba, és 2017. március 18-án hatályát veszti.


Paks, 2017. március 16.



                    Süli János                                                                 Dr. Blazsek Balázs

                  polgármester                                                              címzetes főjegyző



* A képviselő-testület a rendeletet a 2017. március 13-i ülésen fogadta el.



Kihirdetési záradék:


A rendelet 2017. március 16-án kihirdetésre került.




Dr. Blazsek Balázs

címzetes főjegyző