Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 22- 2017. 02. 22

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, valamint a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján, a közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II. 05.) KPM-BM együttes rendelet szabályainak betartásával, figyelembe véve Szentendre Város történelmi hagyományait, földrajzi adottságait, építészeti jellegzetességeit, a város forgalmi és parkolási rendjéről, valamint a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV. 13.) Önk. rendeletét, valamint a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


  1. A város forgalmi és parkolási rendjéről és a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV.13.) önkormányzati rendeletének módosításáról


1. § A város forgalmi és parkolási rendjéről, valamint a parkolási díjakról, a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről szóló 23/2007. (IV. 13.) Önk. rendelet (továbbiakban: R.) 7/A.§  (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „7/A.§ (6) Kizárólag díjmentes várakozásra jogosító matrica igénylése mellett szerez jogosultságot az,

a)   akinek az egyenlege április 15-től október 14-ig tartó elszámolási időszak esetén március 10-én, október 15-től április 14-ig tartó elszámolási időszak esetén szeptember 10-én lejárt köztartozást és/vagy 100 Ft-ot meghaladó késedelmi pótlék tartozást mutat, ezen tartozások kiegyenlítését követően;

b)   az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben;

c) az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben akkor, ha a jogosultnak a díjmentes várakozási jogosultsága április 15-től október 14-ig tartó elszámolási időszak esetén március 10-én, október 15-től április 14-ig tartó elszámolási időszak esetén szeptember 10-én még nem állt fenn.”


2. § A R. 17. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„17.§ (1) Áruszállítási-szolgáltatási behajtási engedélyt kaphat az áru közterületen történő ki- és bepakolása idejére legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművel a védett övezetben rendszeres vagy eseti (pl. rendezvényekre történő) áruszállítási-szolgáltatási tevékenységet végző jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagy egyéni vállalkozó, és az I. és I/A. védett övezetekbe és a II. korlátozott övezetbe legfeljebb egy évre 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművel lakossági tüzelőanyag- vagy szennyvízszállítást végző jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagy egyéni vállalkozó.”


3. § A rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


  1. A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

4. § A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: KR.) 6. § (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„6. § (3) Olyan épület esetében, amelynek részben vagy egészben az önkormányzat a tulajdonosa, az (1) bekezdés v) pontja esetében csak akkor adható ki közterület-használati engedély, ha ahhoz az önkormányzat a kitelepülési tervet is jóváhagyó írásbeli tulajdonosi hozzájárulását adta.

(4) Az (1) bekezdés o) és q) pontjában meghatározott esetekben, amennyiben a közterület-használat önkormányzati tulajdont érint (az önkormányzat részben vagy egészben tulajdonosa annak az épületnek, amely előtt kerthelyiség vagy vendéglátó terasz és berendezés, vagy vendéglátást kiegészítő berendezés található), csak akkor adható közterület-használati engedély, ha ahhoz az önkormányzat a kitelepülési tervet is jóváhagyó írásbeli tulajdonosi hozzájárulását adta.”


5.§ Hatályát veszti a R. 10. § (3) bekezdés g) pontja.


6. §  (1)  Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

      (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Szentendre, 2017. február 16.




   Verseghi-Nagy Miklós                                                                      dr. Gerendás Gábor

           polgármester                                                                                           jegyző