Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2024. 03. 05

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2024.03.05.

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.évi LXXVIII. törvény 29. § (3) és 57. § (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészének, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala és a Miniszterelnökség Örökségvédelméért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint a partnerségi rendelet szerinti résztvevők véleményének kikérésével a településkép védelméről a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Jelen rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja Felsőrajk Község sajátos településképének társadalmi részvétellel és konszenzus által történő védelme és alakítása

a) a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

b)2 településképi követelmények meghatározásával;

(2) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja

a) A település karakterét meghatározó település-szerkezeti vonalak (utca-vonalvezetések és térformák megőrzése.

b) A település karakterét meghatározó utcaképek, térfalak hangulatának megőrzése.

(3) A Rendelet területi hatálya Felsőrajk Község teljes közigazgatási területére terjed ki.

1/A. §3

2. Értelmező rendelkezések

2. § A Rendelet alkalmazásában használt fogalmak jegyzéke és magyarázata:

a) főépület: az ingatlan elsődleges rendeltetését (pl. lakó-, üdülő-, szállás-, iroda-, kereskedelem-, vendéglátás-, szolgáltatás-, oktatás-, egészségügy-, kulturális-, üzemi-) magába foglaló épület

b) melléképület: az ingatlan elsődleges rendeltetéséhez kapcsolódó egyéb funkciót befogadó épület (pl. gépjármű-tároló, egyéb tároló, raktár, műhely, ól)

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

3. § (1) Helyi védelem alatt álló értéknek minősülő épület, építmény Felsőrajk Község területén nem található.

III. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

4. § (1) A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása: A jogszabályban meghatározott településképi szempontból meghatározó területek a következők:

a) kertes családi házas terület

b) ipari terület

c) temető terület

d) külterületi, beépítésre nem szánt terület

e)4

IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

3. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

5. § (1)5

(2) Lakó-, üdülő-, igazgatási-, egészségügyi-, oktatási-nevelési-, zártkerti gazdasági-, egyházi-, kereskedelmi-, vendéglátó- és szolgáltató-épületen új építés és épület-felújítás esetén nem alkalmazható hullámpala, továbbá műanyag hullámlemez tetőhéjazat illetve burkolat.

4. Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

6. § (1) A Rendelet 4. §-ban szereplő, településképi szempontból meghatározó területen új főépület építése esetén a főépület utcai homlokzati falfelületének legalább 2/3 részét a szabályozási terven szereplő építési vagy szabályozási vonalra, ennek hiányában az utcai telekhatárra kell illeszteni.

a) új építés, illetve tetőtér-beépítéssel járó épület-bővítés esetén csak a tetősíkban elhelyezett tetőtéri ablakok létesíthetők;

b) utcai homlokzatra klíma kültéri egység és parabola (tányér-) antenna nem helyezhető el.

5. Egyes sajátos építmények, műtárgyak, hírközlési eszközök elhelyezése

7. § (1) Burkolat nélküli utakkal feltárt területeken, valamint beépítésre nem szánt területeken a villamosenergia ellátás hálózatainak földfeletti vezetése fennmaradhat. Területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utca-bútorozási lehetőségének biztosítására a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetők.

(2) Hírközlési vezeték (kábel) épület utcai, illetve közterület felől látszó homlokzatain csak takart, rejtett módon helyezhető el.

6. Egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

8. § (1) Közterület zöldfelületén terepszint felett elhelyezett közmű-, energia-ellátási és hírközlési műtárgy, különösen vízmű-kút, tűzivíztároló, szennyvíz-átemelő, gáznyomás-csökkentő, transzformátorház – amennyiben egyéb műszaki jellegű akadály nem gátolja, örökzöld élősövénnyel körbekerítendő. Az élősövény telepítése a közmű-szolgáltató kötelessége, a növény-telepítés a közterület kezelővel egyeztetett módon történhet.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

9. § (1) Rendelkezés a szakmai konzultációról: Felsőrajk Község Önkormányzata az alábbi településképet érintő kérdésekben kötelezővé teszi a szakmai konzultációt:

a) településképi véleményezési eljáráshoz kötött építési ügyekben a tervezés kezdeti szakaszában;

b) minden 100 m2 beépített területet, vagy a terepszint felett 10 m magasságot meghaladó új épület, építmény tervezésének kezdeti szakaszában;

c) meglévő épület utcai homlokzatának megváltoztatása előtt;

d) minden új reklámhordozó, vagy reklámfelület kialakítása előtt;

e) zártkerti területen minden új épület építése, illetve meglévő épület külső megjelenésének megváltoztatása esetén.

(2) A szakmai konzultáció és az arról készítendő emlékeztető felelőse a települési Polgármester.

VI. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

7. A településképi véleményezési eljárással érintett építmények köre

10. §6 (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendelet 1. mellékletében szereplő kivételek figyelembevételével indított építési engedélyezési eljárásokat megelőzően, amennyiben az építési tevékenységgel érintett épület, építmény:

a) közterület felől látható;

b) az építési tevékenységgel érintett épület vagy építmény közterületen helyezkedik el.

8. A településképi véleményezési eljárás részletes szabályai

11. §7 (1) A településképi véleményezési eljárás az építtető, vagy az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul. A kérelmet Felsőrajk Község Polgármesteréhez a Kormányrendeletben meghatározott tartalommal kell benyújtani.

(2) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.

(3) A Polgármester a településképi véleményét a települési főépítész szakmai véleményére alapozza.

(4) A településképi vélemény kialakításánál a Kormányrendeletben meghatározott szempontokat és jelen Rendelet előírásait kell figyelembe venni.

VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

9. A településképi bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók, rendeltetésváltozások köre

12. §8 (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni törvényben egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek kivételével az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Korm. rendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető:

a) településképet érintő, közterületről látszó reklámhordozó berendezés, reklámfelület létesítése esetén;

b) közterületre tervezett, a településkép megjelenését befolyásoló, 30 napnál huzamosabb időre szánt idényjellegű, valamint tartós jellegű építményekre irányuló építési tevékenység esetén.

10. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai

13. §9 (1) A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.

(2)1011 A kérelmet Felsőrajk Község Polgármesteréhez (továbbiakban. Polgármester) a Kormányrendeletben meghatározott formában és tartalommal, az 5. § szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani.

(3) A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Kormányrendeletben meghatározottak szerint folytatja le.

(4)12 A bejelentés tudomásulvételéről szóló határozat a kiadásától számított 1 évig érvényes.

(5) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Felsőrajk Község Önkormányzatánál lehet fellebbezéssel élni.

(6) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.

(7) A településképi bejelentésre kiadott döntés meghozatalánál a Kormányrendeletben meghatározottakon kívül az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) a vonatkozó építési szabályoknak való megfelelőség,

b) a kialakult település- illetve telek-szerkezethez való illeszkedés megfelelősége,

c) a környezet kialakult, illetve védendő építészeti valamint zöldfelületi adottságaihoz történő illeszkedés,

d) a kialakult épületmagassági adottságokhoz történő illeszkedés,

e) a tervezett jövőbeli beépítéshez, állapotokhoz történő illeszkedés,

f) a tervezett terület felhasználás megfelelősége a környezet szempontjából.

VIII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI13 BÍRSÁG

11. A településképi kötelezési eljárás

14. §14 (1) A településképi kötelezési eljárást a Polgármester az Önkormányzat szerveként folytatja le, amelynél a közigazgatási eljárásra vonatkozó törvény szabályait kell alkalmazni.

(2) A településképi követelmények megszegésének jogkövetkezményei: A Polgármester a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében hivatalból vagy kérelemre a közigazgatási eljárás szabályira vonatkozó törvény alapján kötelezési eljárást folytat le és szükség esetén kötelezést bocsát ki. A kötelezést tartalmazó hatósági határozat a Tktv. 11. § (2) bekezdésében foglaltak megtételére vonatkozhat.

12. A településkép-védelmi 15bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

15. § (1)1617 Az önkormányzat képviselőtestülete a településképi kötelezés kibocsátásával egyidejűleg az ingatlantulajdonost a Tktv. 11. § (3) bekezdésében foglalt településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezheti, aminek összege 50 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedhet.

(2) A bírság mértékének meghatározásánál mérlegelni kell:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.

(3) A településképi kötelezést megalapozó magatartások különösen18:

a) a Rendeletben előírt településképi eljárás kezdeményezésének elmulasztásával megindított építési tevékenység;

b) a településképi bejelentésben foglaltaktól eltérő építési tevékenység végzése;

c) a településképi követelmények be nem tartása;

d) településképi bejelentésre hozott polgármesteri döntésben foglaltak be nem tartása.

13. A településkép-védelmi19 bírság kiszabásának és behajtásának módja

16. § (1) A településkép-védelmi20 bírságot Felsőrajk Község költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(2)21 A bírság befizetésének határideje: a kiszabástól számított 30 nap. 100 000 Ft összeget meghaladó bírság esetén legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezmény adható.

IX. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

14. Hatályba lépés

17. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

15. Átmeneti rendelkezések

18. § Jelen Rendelet hatálybalépése előtt indult, folyamatban lévő véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásokban az ügy indulásakor hatályban lévő jogszabályok szerint kell eljárni.

1

A bevezető a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdés b) pontja a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 10. §-a szerint módosított szöveg. Az 1. § (1) bekezdés b) pontja a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 9. §-a szerint módosított szöveg.

3

Az 1/A. §-t a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. Az 1/A. §-t a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte.

4

Hatályon kívül helyezte Felsőrajk Község önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 3. §-a. Hatálytalan: 2019. május 14-től.

5

Hatályon kívül helyezte Felsőrajk Község önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 3. §-a. Hatálytalan: 2019. május 14-től.

6

A 10. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 10. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 11. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 12. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 12. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 13. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

11

A 13. § (2) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 13. § (4) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

14

A 14. § a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

16

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

17

A 15. § (1) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg. A 15. § (1) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

18

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

19

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

20

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.13.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdése. Hatályos 2019. május 14-től.

21

A 16. § (2) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg. A 16. § (2) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.