Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (V.19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2022. 07. 01

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (V.19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

2022.07.01.

Alsóörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I.törvény 96. § a) és b) pontjában, a 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Alsóörs Község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § (1) Házasságkötés hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn túl történő létesítése és az esemény méltó körülményeinek biztosítása céljára az Alsóörsi Közös Önkormányzati Hivatal (8226 Alsóörs, Endrődi S. u. 49.) házasságkötésre alkalmas hivatali helyisége szolgál.

(2) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése Alsóörs Község Önkormányzata tulajdonában levő, vagy a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban levő ingatlanon is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (esőhelyszín) rendelkezésre áll.

(4) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatás igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj mértékét, a díj megfizetésére, a díj meg nem fizetésének jogkövetkezményeire, valamint a díj visszatérítésére vonatkozó rendelkezéseket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötést engedélyező jegyzői határozat tartalmazza.

(3) A térítési díj ellenében végzett szolgáltatásokat és azok díjtételeit az Önkormányzati Hivatal és a szolgáltatást igénybe vevő között a számlán kell rögzíteni.

4. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 3. § (1)-(2) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A szolgáltatás igénybevevői a 3. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltak szerint megállapított díj 50 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

(4) A szolgáltatás igénybevevői a 3. § (1)-(2) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget.

5. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, őt – az illetményén felül – a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott céljuttatás jogcímén díjazás illeti meg.

6. § (1) A jegyző – a Alsóörsi Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati szabályzata szerint – a hivatal anyakönyvvezetője részére évente egy alkalommal – 30.000.-Ft összegben munkaruha juttatást biztosít.

(2) Az anyakönyvvezető a fenti összegről az Alsóörsi Közös Önkormányzati Hivatal nevére kiállított számlával köteles elszámolni.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 1. mellékletébe1n meghatározott díjakat a rendelet hatálybalépését követően bejelentett házasságkötések és hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Alsóörs Község Önkormányzat Képviselőtestületének a Családi események szolgáltatási díjairól, a hivatali hegyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről szóló 4/2017 (II.24.) számú rendelete.

1

Módosította a 14/2022 (Vi. 1.) önkormányzati rendelet.