Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepcióval, integrált településfejlesztési stratégiával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 03

Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepcióval, integrált településfejlesztési stratégiával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.04.03.

Hortobágy Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 29. § és 29/A. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Hortobágy Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Hortobágy közigazgatási területén a településfejlesztési koncepcióval, integrált településfejlesztési stratégiával, a településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet (a továbbiakban együttesen: fejlesztéseket megalapozó dokumentumok) készítésével vagy módosításával érintett településrészen ingatlantulajdonnal, állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

b) Hortobágy Községben nyilvántartott érdekképviseleti és civil szervezetek,

c) Hortobágy Községben működő elismert egyházak,

d) A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a fejlesztéseket megalapozó dokumentumok véleményezési eljárásba bejelentkező szervezetek.

e) A fejlesztéseket megalapozó dokumentumok készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltatók.

2. A tájékoztatás módja és eszközei

2. § (1) Az önkormányzat a Korm. rendelet 37. §-ában meghatározott tartalommal előzetes tájékoztatási szakaszban előzetes tájékoztatót tesz közzé hirdetmény formájában a fejlesztéseket megalapozó dokumentumok készítéséről vagy módosításáról az önkormányzat hirdetőtábláján, a Kossuth utcai ABC előtti hirdetőtáblán és a község honlapján (www.hortobagy.hu) 30 nap időtartamra, valamint lakossági fórumot tart.

(2) Akik a tájékoztatóban meghatározott időn belül írásban jelzik részvételi szándékukat, azokat az érintett eljárásban Partnereknek kell tekinteni. A részvételi szándékot jelző levélben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a magánszemély vagy szervezet nevét, képviselőjét. A részvételi szándék jelzését követően a Partnerek elektronikus hordozón véleményezési anyagot kapnak.

(3) A véleményezési szakasz részeként a fejlesztéseket megalapozó dokumentumokat legalább 30 napig közzé kell tenni az önkormányzat hirdetőtábláján, a község honlapján, továbbá a közzététel tényéről plakátokat kell elhelyezni a Kossuth utcai ABC előtti hirdetőtáblán, továbbá lakossági fórumot kell tartani.

(4) Amennyiben a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen vagy a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben megjelölésre kerül, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.

3. A javaslatok, vélemények megadásának és nyilvántartásának módja, határideje

3. § (1) A partner az előzetes tájékoztatóval kapcsolatban a Korm. rendeletben meghatározott időn belül papír alapon megküldött, vagy az önkormányzat honlapján megadott email címre elküldött véleményében kifejtheti előzetes javaslatait, észrevételt tehet a fejlesztéseket megalapozó dokumentumok készítésével vagy módosításával kapcsolatban, továbbá megjelöli az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.

(2) Amennyiben a partner a 2 § (1) bekezdésében rögzített hirdetményben megadott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további szakaszában nem vesz részt, kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(3) A 2 § (1) bekezdésében meghatározott hirdetménnyel kapcsolatban bármely lakos írásbeli vagy szóbeli tájékoztatót kérhet a hirdetményben megjelölt formában.

(4) A Partnerek által adott javaslatok, vélemények határideje:

a) Ha van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal az elkészült tervezetet közzé kell tenni az önkormányzat honlapján hirdetményben illetve az önkormányzat hirdetőtábláján nyomtatásban,
b) Lakossági fórum hiányában az önkormányzat honlapján a hirdetményt az elkészült fejlesztéseket megalapozó dokumentumok tervezeteivel együtt közzé kell tenni.
A közzétételhez rövid, közérthető összefoglalót kell csatolni az érdekeltek számára.
(6) A közzétételt követően véleményezésre legalább az alábbi időtartamot kell biztosítani:
a) teljes eljárás esetén:
aa) előzetes tájékoztatási szakasznál: 21 nap
ab) véleményezési szakasznál: 30 nap
b) egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszánál: 15 nap
c) tárgyalásos eljárásnál: 8 nap
d) állami főépítési eljárásnál: 8 nap
e) kézikönyv készítése esetén: 15 nap
f) településképi rendelet elfogadása esetén: 8 nap
(7) A 2 § (3) bekezdésében meghatározott közzététellel kapcsolatban, annak ideje alatt a polgármesternek címezve bármely lakos véleményt nyilváníthat, melyet postai úton vagy elektronikus formában a közzétételben megadott e-mail címre juttathat el.
(8) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi és azokat a főépítész a tervező felé továbbítja.
(9) Valamennyi véleményt a Korm. rendelet 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó képviselő- testülettel ismertetni kell.

4. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásának, nyilvántartásának rendje

4. § (1) A vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a főépítész a tervező közreműködésével összeállított dokumentumok alapján a polgármester határozati javaslatot terjeszt a döntéshozó Képviselő- testület részére.

(2) Az elfogadott és el nem fogadott véleményekről a Korm. rendelet 39. § (2) bekezdése alapján a Képviselő- testület határozattal dönt. A határozatot a település honlapján és az önkormányzat hirdetőtábláján közzé kell tenni.

5. Az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánosságot biztosító eszközök

5. § A településrendezési eszköz, valamint kézikönyv és településképi rendelet képviselő- testület által történt elfogadását követő 20 napon belül a jóváhagyott munkarészeket az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.

6. Záró rendelkezés

6. § (1) E rendelet 2017. április 3-án lép hatályba és a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 38/2014 (III.31.) Hö. határozattal elfogadott településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetésről szóló szabályzat hatályát veszti.