Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (V.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati védőoltási programról szóló 5/2016. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2017. 05. 12- 2017. 05. 12

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az önkormányzati védőoltási programról szóló 5/2016. (III. 10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


3. §


(1) A Jászberény Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a Jászberény város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is a törvényes képviselővel együtt Jászberényben lakó, a tárgyévben 6 hetes kort betöltő gyermekek részére térítésmentesen biztosítja a súlyos rotavírus fertőzés elleni védőoltást a gyermek törvényes képviselőjének kérelmére.

(2) Az Önkormányzat átvállalja a védőoltás beadásának térítési díját a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló kormányrendeletben meghatározott összegben.”



(2) Az Ör. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


4. §


(1) Az Önkormányzat a Jászberény város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is a törvényes képviselővel együtt Jászberényben lakó, a tárgyévben 15 hónapos kort betöltő gyermekek részére térítésmentesen biztosítja a bárányhimlő (varicella zoster vírus) elleni védőoltást a gyermek törvényes képviselőjének kérelmére.

(2) Az Önkormányzat átvállalja a védőoltás beadásának térítési díját a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló kormányrendeletben meghatározott összegben.”



(3) Az Ör. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat védőnői a családlátogatások és az önálló védőnői tanácsadások során tájékoztatást nyújtanak az érintett korosztályú gyermekek törvényes képviselői részére a választható védőoltásokról, és átadják a védőoltás igénylésének lehetőségére vonatkozó írásbeli tájékoztató anyagot, amelyet a Polgármesteri Hivatal Humán és Önkormányzati Igazgatási Irodája biztosít.”



(4) Az Ör. 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A védőoltás biztosítására irányuló kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek házi gyermekorvosánál nyújthatja be két példányban. A kérelmen a házi gyermekorvos igazolja, hogy a védőoltás a gyermek részére beadható.”



(5) Az Ör. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az oltóanyag megrendelése és szállítása az oltóanyag határidős adásvételére vonatkozó keretszerződésben foglaltak szerint történik.”



(6) Az Ör. 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A házi gyermekorvos igazolásával ellátott kérelem egy példányát a keretszerződésben oltóanyag átvételére kijelölt asszisztens elektronikus úton küldi meg a Polgármesteri Hivatal Humán és Önkormányzati Igazgatási Iroda részére.”



(7) Az Ör. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A védőoltások árának és az oltások beadása térítési díjának pénzügyi fedezetét az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja.”


2. §


Az Ör. 6. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A védőoltások beadásának térítési díját az oltást beadó házi gyermekorvos részére oltásonként utólag, negyedévenként, az általa kiállított számla ellenében kell megtéríteni.”


3. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.