Nyáregyháza nagyközség képviselő-testületének 9/2017 (VII.5.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotásával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 05


Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének első fordulatában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:


1.    A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya Nyáregyháza településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Nyáregyháza településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

  1. A partnerségi egyeztetés résztvevői


3. § (1) Az Önkormányzat a teljes körű nyilvánosság biztosítása mellett a Kormányrendeletben meghatározott államigazgatási szerveken, az érintett megyei és a közvetlenül érintett szomszédos települési önkormányzatokon túl a koncepció, a stratégia, a településtrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésénél a partnerségi egyeztetés résztvevőit a (2)-(4) bekezdés szerint határozza meg.


(2) Településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia eljárásaiban:


             a) területileg érintett országgyűlési képviselők

b) önkormányzati képviselők

c) Pest Megyei Építész Kamara

d) Pest Megyei Mérnöki Kamara

e)Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)

f) Pest Megyei Agrárkamara

g) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Pest Megyei Szervezete (VOSZ)

h) Kereskedők és Vendéglátók Pest Megyei Építész Kamara Megyei Érdekvédelmi Szervezete (KISOSZ)

i) A 2011. évi CCVI. törvény által meghatározott egyházak és vallási közösségek helyi képviselői

j) Klebelsberg Központ és a monori Tankerületi Központ

k) közműszolgáltatók (gáz-, villany-, víz-, csatorna-, távhőszolgáltatók)

l)tömegközlekedési közszolgáltatók

m) Önkormányzati intézmények

n) Nyáregyházi egészségügyi és szociális szolgáltatók

o) Nyáregyházi civil szervezetek


(3)  A településrendezési eszközök eljárásaiban:


a) teljes eljárásban (új településrendezési eszköz készítése esetén):

             aa) Pest Megyei Építész Kamara

ab) Pest Megyei Mérnöki Kamara

ac) Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

ad) Pest Megyei Agrárkamara

ae) közműszolgáltatók (gáz-, villany-, víz-, csatorna-, távhőszolgáltatók)

af) önkormányzati képviselők

ag) Nyáregyházi civil szervezetek


b) teljes (karbantartás, módosítás esetén), egyszerűsített, tárgyalásos és az állami főépítészi eljárásokban, az arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése során:

ba) közműszolgáltatók (gáz-, villany-, víz-, csatorna-, távhőszolgáltatók)

bb) Nyáregyházi civil szervezetek

bc) önkormányzati képviselők


(4) A partnerek köre bővíthető, amennyiben a szakmai kérdés megítélésében ezt a polgármester szükségesnek látja.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


4.§ (1) A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszköz, a kézikönyv és a rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos egyeztetések és elfogadásuk során - a 314/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben meghatározott eljárási szabályok, határidők figyelembevételével – a teljes körű nyilvánosság biztosítása érdekében az alábbiak szerint tájékoztat:

  1. az Nyáregyházi Polgármesteri Hivatal hirdető tábláján,
  2. az Önkormányzat hivatalos lapjában,
  3. az Önkormányzat honlapján,


(2) Jelen rendelet 3. § (2) és (3) bekezdésében felsorolt partnereket a polgármester elektronikus úton is tájékoztatja.

4. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartása, az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk és nyilvántartásuk



5.§ (1) A 3. § (2) és (3) bekezdésében felsorolt partnerek javaslataikat, véleményüket a 314/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben az egyes eljárásoknak megfelelő határidők betartásával, a http://www.nyaregyhaza.hu/... erre a célra kijelölt tárhelyére elektronikus úton tölthetik fel. Ugyanitt kell dokumentálni, nyilvántartani a partnerségi egyeztetések során el nem fogadott vélemények indoklásait.


(2) A vélemények és indoklások a koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet elfogadásáig találhatóak meg az elektronikus tárhelyen.

Ezt követően az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását papír alapon, az irattározás szabályainak megfelelően kell megőrizni. 


(3) A lakossági fórumot követően írásban és elektronikusan is lehet észrevételeket, javaslatokat tenni, amelyek dokumentálása szintén a fenti tárhelyen történik.



5. Az elfogadott koncepció, a stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések



6.§ A polgármester gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságáról a 314/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben szabályozottak szerint az önkormányzat honlapján hirdetményben és a Nyáregyházi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.


6. Záró rendelkezések


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.




                                      

                          Mészáros Sándor                                                            Zinger Miklós

                             polgármester                                                                     jegyző




Záradék:


A rendelet a hatályos jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően kihirdetésre került:

2017. július 5-én.


Nyáregyháza, 2017. július 5.  


                                                                                                                Zinger Miklós      

                                                                                                                      jegyző