Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2024. 04. 26

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás ellentételezéseként, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2024.04.26.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott elhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Kulcs község közigazgatási területén megtartott házasságkötésre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. hivatali helyiség: a Kulcs Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Díszterme és Kistanácskozó terme, továbbá, ha ez a helyiség az önkormányzat részéről felmerülő okból nem vehető igénybe, a jegyző által kijelölt, az épületben található helyiség (2458. Kulcs, Kossuth Lajos utca 83.)

2. hivatali munkaidő: a Kulcsi Polgármester Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,

3. külső helyszín: a hivatali helyiségen kívül Kulcs község közigazgatási területén lévő épület és szabadtéri terület.

3. A házasságkötésen nyújtott többletszolgáltatás engedélyezése

3. § Hivatali helyiségen kívül (a továbbiakban: külső helyszín) házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha

a) a házasságkötés feltételei az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.)18. § (3) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelnek, és

b) a kérelmezett napon a hivatali helyiségben előjegyzett más házasságkötés nincsen.

4. § Hivatali munkaidőn kívül házasságkötés

a) hétfő, kedd és csütörtöki napokon 16.00 órától 18.00 óráig,

b) pénteki napon 13.00 órától 18.00 óráig,

c) szombati napon 10.00 órától 18.00 óráig

terjedő kezdési időpontokkal engedélyezhető.

5. § A külső helyszínen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésekor, de legkésőbb a házasságkötési időpontot megelőző 30 nappal korábban kell benyújtani az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon.

6. § (1) A külső helyszínen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén az önkormányzat részére többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(2)1 A többletszolgáltatásért fizetendő díjat az anyakönyvvezető által rendelkezésre bocsátott készpénz-átutalási megbízással kell teljesíteni, vagy a Kulcsi Polgármesteri Hivatal 11736037-15727660 bankszámla számára átutalással kell kiegyenlíteni legkésőbb a házasságkötés időpontját megelőző 5. napig.

(3)2 A díj megfizetését a feladóvevény, vagy a banki igazolás anyakönyvvezető részére történő bemutatásával legkésőbb a házasságkötés napját megelőző második munkanapig igazolni kell.

(4)3 Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását a házasulók a házasságkötés napját megelőző második munkanapig az anyakönyvvezetőnek hivatalosan bejelentik, az általuk befizetett összeget a befizetési bizonylaton befizetőként szereplő személy részére vissza kell fizetni.

4. Együttes kérelem

7. §4

5. Mentesség

8. § A mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, kérelemre, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség.

6. Az anyakönyvvezető díjazása

9. § Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a 3. melléklet szerinti díjazás illeti meg. A díj a házasságkötés(eke)t követő hónap 3-áig fizetendő egy összegben.

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Kérelem hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés létesítésének engedélyezéséhez

Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésnek hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli* engedélyezését.
Vőlegény adatai:
Családi és utónév: …………………………………………………………………………
Születési helye, ideje: …………………………………………………………………………
Lakóhelye: ………………………………………………………………………….
Kézbesítési cím: ………………………………………………………………………….
Menyasszony adatai:
Családi és utónév: …………………………………………………………………………
Születési helye, ideje: …………………………………………………………………………
Lakóhelye: ………………………………………………………………………….
Kézbesítési cím: ………………………………………………………………………….
A házasságkötés bejelentésének időpontja: ………………………………………..…………
A házasságkötés tervezett időpontja: …………………………………………………..
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
Kulcs, …………………………..közterület ……………………..házszám/hrsz.
A helyi rendeletben megállapított többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díj megfizetését vállaljuk.
Nyilatkozunk arról, hogy a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén

a) a tanúk és – ha szükséges – a tolmács jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

c) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmény bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiségként ……………………………….

jelöljük meg.
Kérelmünk teljesítése esetén fellebbezési jogunkról lemondunk.
Kulcs, …………………………………
…………………………………… ……………………………..
aláírás
*kívánt részt alá kell húzni

2. melléklet a 9/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértéke5

1.6 Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 25.000,- Ft

2.7 Külső helyszínen, hivatali munkaidőben lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 30.000,- Ft

3.8 Külső helyszínen, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 50.000,- Ft

3. melléklet a 9/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díjak mértéke

1.9 Az anyakönyvvezető bruttó díja hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötésen való közreműködésért: 20.000,- Ft

2.10 Az anyakönyvvezető bruttó díja külső helyszínen és hivatali munkaidőn belül lebonyolított házasságkötésen való közreműködésért: 20.000,- Ft

3.11 Az anyakönyvvezető bruttó díja külső helyszínen és hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötésen való közreműködésért: 40.000,- Ft

1

A 6. § (2) bekezdése a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (3) bekezdése a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (4) bekezdése a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. §-t a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 2. melléklet címe a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet 1. pontja a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet 2. pontja a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet 3. pontja a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. melléklet 1. pontja a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. melléklet 2. pontja a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3. melléklet 3. pontját a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.