Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017 (V.4.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása során történő egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 05

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 29. § és 29/A. §-ában kapott felhatalmazás, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendeli el:


I. Általános rendelkezések

1. A partnerek meghatározása és nyilvántartásba vétele


1. § Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása során az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) körét az alábbiakban határozza meg:

a)  Mány adott településrendezési eszköz, valamint településképi arculati kézikönyv tervezésével érintett településrészen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy,

b) Mány adott településrendezési eszköz, valamint településképi arculati kézikönyv tervezésével érintett településrészén telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) Jelen rendelet 1. függelékét képező „Érdekképviseleti és civil szervezetek listájába” felvett érdekképviseleti és civil szervezetek,

d) Valamennyi Mányon működő elismert egyház,

e) A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek.


2. § Az e rendelet 1. függelékét képező „Érdekképviseleti és civil szervezetek listájába” történő felvétel a polgármester hatáskörébe tartozik. Az érdekképviseleti vagy civil szervezet felvétellel kapcsolatos kérelmét írásban kell bejelentenie. A kérelemben meg kell jelölni a civil szervezet nevét, nyilvántartásba vételi számát, képviselője nevét, a szervezet postai és e-mail címét.


2. A tájékoztatás módja és eszközei


3. § (1) A partnerségi egyeztetés a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. r.) meghatározott dokumentumok és eljárások fajtái szerint az alábbi szakaszokban történik:


Dokumentum

(valamint módosításaik)

Egyeztetésének és elfogadásának

eljárási szabályai

Egyeztetési szakasz

„előzetes tájékoztatási szakasz”

„véleményezési szakasz”

1. Településképi arculati kézikönyv + településképi rendelet

1.1. Korm. rend. 28.§ szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés


2. Településfejlesztési koncepció

2.1. Korm. rend.30. § szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

3. Településrendezési eszközök (településszerkezeti terv -TSZT,helyi építési szabályzat - HÉSz)

3.1. Teljes eljárása Korm. rend.36-40. § szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

3.2. Egyszerűsített eljárása Korm. rend.41.§ szerint

nincs partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

3.3. Tárgyalásos eljárása Korm. rend.42.§ szerint

nincs partnerségi egyeztetés

nincs partnerségi egyeztetés

(2) Jelen rendelet 1. függelékében szereplő érdekképviseleti és civil szervezetek a Korm. r. 37. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási szakaszban, az ott meghatározott tartalommal, elektronikus úton előzetes tájékoztatót kapnak a településképi arculati kézikönyv, településrendezési eszköz készítéséről, módosításáról.

(3) Az 2. § (1) a), b), d) és e) pontjában szereplők a Korm. r. 37. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási szakaszban, az ott meghatározott tartalommal, hirdetmény útján, Mány Község Önkormányzata - 2065 Mány, Rákóczi u. 67. - épületében megtalálható hirdetőtábláján, valamint Mány község honlapján keresztül előzetes tájékoztatót kapnak a településképi arculati kézikönyv, településrendezési eszköz készítéséről, módosításáról. A hirdetmény megjelenésének tényéről A/4-es méretű plakátokat kell elhelyezni a település hirdetőtábláin. A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.

  (4) A tájékoztató az önkormányzat honlapján, illetve munkaidőben, az önkormányzat hivatalos helyiségében, nyomtatott formában tekinthető meg az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap, illetve az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 nap időtartamig.

(5) Azok a partnerek, amelyek a 4. § (3) bekezdésében meghatározott módon és a Korm. r.-ben meghatározott határidőn belül írásban jelzik az eljárásban történő részvételi szándékukat, postai úton, illetve elektronikus adathordozón véleményezési dokumentációt kapnak.

(6) A véleményezési szakasz részeként, a véleményezésre kiküldött településrendezési eszközt legalább 30 napig közzé kell tenni a Mány Község Önkormányzata  hirdetőtábláján és honlapján, továbbá a közzétételről A/4-es méretű hirdetményt kell elhelyezni a település hirdetőtábláin.


II. A javaslatok kezelése

3. A javaslatok, vélemények dokumentálásának módja


4. § (1) A partner a 3. § (1) bekezdésben meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban - a Korm. r.-ben meghatározott határidőn belül - véleményében kifejtheti előzetes javaslatait a települési arculati kézikönyv, településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban, továbbá megjelöli az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.

(2) Ha a partner a 3. § (1) bekezdésében meghatározott megkeresésre részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további szakaszában nem vesz részt, és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(3) A partner a 3. § (1) bekezdésében meghatározott megkeresésre indokolással alátámasztott módon jelezheti, hogy az eljárás további szakaszában papír alapú dokumentációt kér, ez esetben a 3. § (3) bekezdésében meghatározott megkereséshez papír alapon kell számára megküldeni a településrendezési eszköz dokumentációját.

(4) A partner a 3. § (3) bekezdésében meghatározott megkeresésre - a Korm. r.-ben meghatározott határidőn belül - kifejtheti a dokumentációval kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleménye esetén, a jogszabályhely megjelölésével.

5. § (1) A 3. § (2) bekezdésében meghatározott hirdetménnyel kapcsolatban bármely helyi lakos írásbeli, vagy szóbeli tájékoztatást kérhet a megbízott önkormányzati főépítésztől.

(2) A 3. § (4) bekezdésében meghatározott közzétételt, annak ideje alatt, bármely helyi lakos véleményezheti, véleményét a megbízott önkormányzati főépítésznek címezve, amelyet postai úton, vagy elektronikus formában, a közzétételben megadott e-mail címre juttathat el.

(3) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a megbízott főépítész a tervezőnek továbbítja.

(4) Valamennyi véleményt a Korm. r. 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatala érdekében, a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.


4. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


6. § (1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a megbízott főépítész, illetve a tervezők, a Gazdálkodási Bizottság közreműködésével javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A tervezőkkel egyeztetett önkormányzati, főépítészi válaszokról a képviselő-testület a Korm. r. 39. § (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.


7. § A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


III. Nyilvánosság biztosítása

4. Az elfogadott koncepció és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök


8. § A jóváhagyott tervezési program alapján készülő véleményezési anyag közzététele a 3. § (4) bekezdésében meghatározott módon történik.


9. § A képviselő-testület által történő elfogadást követő 20 napon belül, a jóváhagyott munkarészeket az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


IV. Záró rendelkezések


10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.








                              Szabó Zoltán

                              polgármester

       Hopka Rita

          jegyző
















Indokolás


A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet elkészítésére, módosítására irányuló eljárás során történő egyeztetéseknél biztosítja a véleményező partnerek szélesebb körben történő bevonását, az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát és az észrevételek, javaslatok megfelelő dokumentálási rendjét.