Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (III.13.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 14- 2017. 03. 14

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendeletét, a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletét, a város köztisztaságáról szóló 44/2008. (XII.17.) önkormányzati rendeletét, Szentendre Város zöldfelületeinek használatáról és védelméről szóló 34/2005. (X.18.) önkormányzati rendeletét, valamint  a közterület-és településrész-nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2016. (VI.20) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 2/2016. (I.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

1. § (1) Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 2/2016. (I.26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: R.) 2. §-a  az alábbi (1a), (1b) és (2a) bekezdéssel egészül ki:

„2.§ (1a) Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha a szabályszegő természetes személy a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be.

(1b) Azzal szemben aki, tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem (továbbiakban: fiatalkorú), közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy önként vállalja a közigazgatási bírság megfizetését.”

„2. § (2a) Fiatalkorúval szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.”


(2) A R. 2. § (7)-(8) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„2.§ (7) A közigazgatási bírságot és a helyszíni bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. A szabályszegő személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(8) A közigazgatási bírság és a helyszíni bírság kiszabása helyett felhívás is alkalmazható, amennyiben a magatartás az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és a jogsértés összes körülményeiből arra lehet következtetni, hogy ez az intézkedés is kellő visszatartó erőt jelent annak érdekében, hogy a szabályszegő a jövőben ne tanúsítson a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást.”


2. § A R. 3. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„3.§ a) a város jelképeit (címer, zászló) és Szentendre Város nevére utaló elnevezést jogosulatlanul vagy engedélytől eltérő vagy a közösséget sértő módon használja fel, vagy az engedélyben foglaltakat megszegi, vagy kijátssza,”


3. § A R. 7. § (1) bekezdés b) és h) pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„7. § (1) b) közterületeken másokat zavaró módon, vagy engedély nélkül különböző szolgáltatásokat nyújt, osztogat (pl.: piros lámpánál történő autóablak-tisztítás, szórólaposztás, stb.)”

„7. § (1) h) közterületen történő szolgáltató tevékenység gyakorlására - melynek engedélyezése a mindenkori hatályos jogszabályban meghatározottak alapján történhet - közterület-használati engedélyt nem szerez be”


4. § A R. 8. §  d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„8. § d) nem gondoskodik a beépítetlen telekingatlanok tisztántartásáról, gyommentesítéséről,”


5. § A R. 13. §  h) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„13. § h) Szentendre Város közigazgatási határán belül, a város által fenntartott játszótereken e játszóterek játék felszereléseit rendeltetésellenesen használja,”


2. A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

6. § Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Kh.R.) 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (3) Tilos Szentendre Város Önkormányzat tulajdonában álló közterületeken másokat zavaró módon, vagy engedély nélkül különböző szolgáltatásokat nyújtani, osztogatni (pl.: piros lámpánál történő autóablak-tisztítás, szórólaposztás, stb.).”


3. A város köztisztaságáról szóló 44/2008. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

7. § Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a város köztisztaságáról szóló 44/2008. (XII.17.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (2) d) a beépítetlen telekingatlanok tisztántartásáról, gyom-mentesítéséről”


4. Szentendre Város zöldfelületeinek használatáról és védelméről szóló 34/2005. (X.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

8. § Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Szentendre Város zöldfelületeinek használatáról és védelméről szóló 34/2005. (X.18.) önkormányzati rendeletének 13. § (5) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (5) h) járművel a zöldterületen közlekedni, várakozni”


5. A közterület-és településrész-nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2016. (VI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

9. § Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-és településrész-nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2016. (VI.20.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: HR) 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (6) A Jegyző az előkészítő munka során kikéri

a) az elnevezéssel,

b) a magyar helyesírás szabályainak való megfeleltetést szolgáló módosítás kivételével a közterületnév módosítással

érintett közterületen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező lakosok véleményét.”

10. § A HR. 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (3) A 2017. március 13-át követően kihelyezett közterületnév táblán fel kell tüntetni a közterületnév elő-és utótagját rövidítés nélkül, valamint a táblával jelzett tömb első és utolsó házszámát a házszámnövekedés irányába.”

11. § A HR. 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


Záró rendelkezések


12. § Hatályát veszti

a) a R. 6. §-a, 7. § (1) bekezdésének c) és d) pontja, 8. § a) és h) pontja, valamint a 15. § f) pontja,

b) a Kh.R. 5. § (4), (5) és (6) bekezdése.


13. §  (1)  Jelen rendelet 2017. március 14-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Szentendre, 2017. március 9.



   Verseghi-Nagy Miklós                                                                      dr. Gerendás Gábor

           polgármester                                                                                           jegyző




Záradék:

A rendelet 2017. március 13-án  került kihirdetésre.



dr. Gerendás Gábor

                                                                                                    jegyző




  1. sz. melléklet


1. a) A közterületnév- és házszámtáblák mintája a belvárosban: műanyag, vagy öntött hagyományos méretű, fehér alapon fekete kerettel, fekete betűkkel és számokkal ellátott táblák.

b) A közterületnév táblák egyéb területen: hagyományos méretű zománcozott, vagy műanyag és/vagy festett fehér alapon fekete betűkkel és számokkal ellátott táblák.

2. A zománcozott táblák külön kihelyezésekor a táblákat fekete fém tartószerkezetre kell rögzíteni.