Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018. (III.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 03. 14- 2023. 02. 04

Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018. (III.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről1

2018.03.14.

Novajidrány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében az önkormányzat 2018. évi pénzügyi tervéről (költségvetéséről) a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) – beleértve a közösen fenntartott intézményeket is – terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését

516.922.039.- forint költségvetési bevétellel
516 922039.- forint költségvetési kiadással
Ezen belül kiemelt előirányzatonként:
210.053.369.- forint személyi juttatással,
31.565.806.- forint járulékokkal,
111.841.979.-forint dologi kiadással,
17.731.000.- forint ellátottak pénzbeli juttatásaival,
61.799.511.-forint egyéb működési célú kiadással,
83.930.374.- forint felhalmozási kiadással
állapítja meg.
(2) Képviselő-testület megállapítja, hogy a költségvetésben kiegészítő állami támogatásként tervezett működési költségvetési forráshiány 21 242 720.-Ft, mely a közvilágítás, települési vízellátás, szemétszállítás, belső ellenőrzés, egészségügyi alapellátás, orvosi ügyeleti feladatok, fogorvosi ügyeleti feladatok, szociális és gyermekjóléti szolgáltatások, óvodai nevelés, és ellátások feladatfinanszírozáson felüli többletkiadásaiból adódik.
(3) A kiegészítő támogatásra vonatkozó igény benyújtásáig és elbírálásáig a hiány tervezett összegét finanszírozási bevételek fedezik. Hitel felvételére a képviselőtestület eseti döntése alapján, az idevonatkozó jogszabályi előírások betartásával kerülhet sor.

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2018.évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az önkormányzat mérlegszerűen bemutatott bevételeit és kiadásait önkormányzati szinten a rendelet 1. melléklete szerint határozza meg a képviselő-testület.

(2) Az önkormányzat működési bevételeit kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet, felhalmozási bevételeit a 4 melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat kiadási előirányzatát előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 5. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(5) Az önállóan működő és gazdálkodó intézmények bevételi és kiadási előirányzatait a 9 . melléklet szerint határozza meg.

(6) Az önkormányzat egyéb működési kiadásait a 7. melléklet szerint részletezi.

(7) Az önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát a 10. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az Önkormányzat Európai Uniós forrásból megvalósuló kiadásait a 3. melléklet, bevételeit a melléklet tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek összegét tartalmazó kiadásait és az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulását a 10.melléklet tartalmazza.

4. § (1) A Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében a képviselőtestület valamennyi felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére illetménykiegészítést állapít meg. Az illetménykiegészítés mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20%-a.

(2) Képviselőtestület a köztisztviselők és a polgármester cafetéria-keretét 2018. évben bruttó 200.000.- Ft-ban állapítja meg.

(3) A helyi önkormányzat a Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében valamennyi középfokú végzettségű köztisztviselő részére illetménykiegészítést állapít meg. Az illetménykiegészítés mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20%-a.

5. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak.
(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
(4) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(5) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(6) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(7) Képviselő-testület jutalom címen előirányzat tervezését nem engedélyezi.
(9) Képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki, ha az általa fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri éves eredeti kiadási előirányzatának 3 %-át, vagy 1 millió forintot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.
(10) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.
(11) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv köteles betartani.

6. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) A költségvetés végrehajtását az önállóan gazdálkodó költségvetési szervek tekintetében az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint kell megszervezni. belső ellenőrzési feladatokat az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás látja el. Az ellenőrzés tapasztalatairól évente tájékoztatni kell a Képviselő-testületet.

7. § (1) Az önkormányzat a társulásban ellátott feladatok működési forrásának biztosítására meghatározott forrásokat 1/12 részben finanszírozza a tárgyhónap 5. napjáig, illetve a társulási megállapodásokban szabályozottak szerint.

(2) A háziorvosi szolgálat részére a támogatást évi 12 egyenlő részben biztosítja havonta, minden hónap 10. napjáig.

(3) A Sport Egyesület részére megállapított támogatás finanszírozásának üteméről és összegéről a polgármester dönt.

(4) Az egyéb civil szervezetek részére meghatározott támogatásról a testület külön határozatban dönt.

(5) A közös hivatali feladatok ellátását 1/12-ed részben finanszírozza az intézmény részére.

(6) A polgármester a költségvetésben nem tervezett kiadások tekintetében 1.500.000.-Ft-ig vállalhat kötelezettséget.

8. §

Záró és vegyes rendelkezések

(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2018. január 1-től kell alkalmazni. A rendelet 8. § (7) bekezdése 2018. április 1. napján lép hatályba.
(2) A személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról és azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 3/2014.(III.6.) önkormányzati rendelet a továbbiakban rendelet az alábbiak szerint módosul 2018. április 1. napjától
a) A rendelet 2. § (1) bekezdésében hatályon kívül helyezésre kerül, helyette az alábbi rendelkezés lép hatályban:

2. § (1) Novajidrány Község Önkormányzata által fenntartott Szociális Alapellátást Biztosító Intézmény, Gyermekjóléti Szolgálat, Konyha intézményben az étkeztetés nyersanyagnormája

a) óvodás gyermekek étkeztetésének napi nyersanyagnormája: 415.- Ft./étkezési nap -mely az általános forgalmi adót is tartalmazza

b) általános iskolai étkeztetés:

- háromszori étkeztetés esetén 445.-FT/ étkezési nap -mely az általános forgalmi adót is tartalmazza-
- egyszeri étkeztetés – ebéd igénybevétele esetén - 300.- Ft/ étkezési nap, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
c) vendégétkeztetés nyersanyagnormája: 300.- Ft/ adag/ étkezési nap,mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
d) munkahelyi étkeztetés nyersanyagnormája: 300.-Ft/adag/ étkezési nap, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza
e) intézményen kívüli gyermekétkeztetés nyersanyagnormája: 300.-Ft/ adag/ étkezési nap, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
b) a rendelet 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyette az alábbi rendelkezés lép hatályba:

2. § (2) a) Iskolai étkeztetést igénybe vevő gyermek után fizetendő térítési díj:

aa) Háromszori étkeztetés – tízórai, ebéd, uzsonna - esetén 445.-Ft/fő/adag/ étkezési nap –tartalmazza az általános forgalmi adót - A fizetendő térítési díj megegyezik a nyersanyagnorma összegével.
ab) Egyszeri étkeztetés - ebéd - térítési díja 300.- Ft/ adag/ étkezési nap – tartalmazza az ÁFA összegét-. A fizetendő térítési díj megegyezik a nyersanyagnorma összegével.
b) Óvodai étkeztetés térítési díj 415..-FT/ étkezési nap / adag mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
c) Vendégétkeztetés térítési díja 570.-Ft/ étkezési nap / adag, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
d) Munkahelyi étkeztetés térítési díja: 300.- Ft/ étkezési nap/ adag, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
e) intézményen kívüli gyermekétkeztetés díja 570.-Ft/ adag/ étkezési nap, mely az általános forgalmi adót is tartalmazza.
c) A rendelet 2. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyébe a következő rendelkezés lép.

2. § (3) a) Az étkeztetés személyi térítési díja:

Nyugdíj sávok

Sávok

%

Ft

Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetén:

szolgáltatás térítés mentes

szolgáltatás térítés mentes

100 % alatt

28.500 Ft-ig

20 %

105 Ft

140 %- ig

28.501 Ft – 39.900 Ft - ig

40 %

205 Ft

150 %-ig

39.901 Ft – 42.750 Ft-ig

60 %

310 Ft

300 %-ig

42.751 Ft – 85.500 Ft-ig

80 %

410 Ft

300 % felett

85.501 Ft-tól

100 %

515 Ft

b) önköltség:
1. nappali ellátás: 593.-Ft/nap – bruttó –
2. szociális étkeztetés önköltsége: 777.-Ft/nap -bruttó
3. házi segítségnyújtás önköltsége: 201.-Ft/óra – bruttó -
c) intézményi térítési díj:
1. nappali ellátás: 108.-Ft/ nap – bruttó –
2. házi segítségnyújtás: 107.-Ft/óra – bruttó –
3. étkeztetés: 515.-Ft/nap – bruttó -
d) A rendelet 2. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyette az alábbi rendelkezés lép hatályba:

2. § (4) Nyersanyagnormák:

a) vendég étkeztetés: 300.- Ft/ adag étkezési nap – bruttó -

b) iskolai ebéd : 300.- Ft étkezési nap étkezési nap – bruttó -

c) iskolai uzsonna: 55.- Ft étkezési nap – bruttó -

d) iskolai tízórai: 90.- Ft/étkezési nap – bruttó-

e) óvodai ebéd: 300.- Ft/étkezési nap – bruttó-

f) óvodai tízórai 70.- Ft étkezési nap – bruttó -

g) óvodai uzsonna 70.- Ft étkezési nap – bruttó -

(3) A Szociális Alapellátást Biztosító Intézmény, Gyermekjóléti Szolgálat, Konyha intézményben nyújtott étkeztetés keretében az étel házhoz szállítását térítés mentesen Novajidrány Község Önkormányzata végzi.

(4) a) A nappali ellátás étkeztetés nélkül térítésmentes.

b) A nappali ellátás étkezéssel történő igénybevétele esetén kizárólag csak az étkeztetésért fizet térítési díjat jövedelem arányában jelen rendelet 8. § (2) bekezdés c) pontjában a szociális étkeztetésre meghatározott szabályok szerint.

c) A házi segítségnyújtást az Önkormányzat térítés-mentesen biztosítja.

(5) Novajidrány Község Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetést – intézményen kívüli gyermekétkeztetés keretében - a Szociális Alapellátást Biztosító Intézmény és Gyermekjóléti Szolgálat, Konyha intézménytől vásárolja 570.- Ft/ adag – bruttó szolgáltatási díj ellenében.

(6) Az Önkormányzat a novajidrányi lakóhellyel illetve tartózkodási hellyel rendelkező a novajidrányi Csicsergő Óvodában valamint a Novajidrányi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában a gyermekétkeztetést igénybe vevő azon gyermekek részére, akik Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. XXXI. törvény alapján normatív térítési díj kedvezményben nem részesülnek, települési támogatásként 50 %-os mértékű térítési díj kedvezményt biztosít.

(7) Novajidrány Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Önkormányzat és az általa fenntartott intézmények dolgozói közül azon dolgozókat, akik az étel előállításával, ellátott, gondozott részére történő kiadagolásával, szállításával munkaköri leírásukban meghatározottak szerint közvetlen kapcsolatban állnak kötelező étkezőnek minősülnek. Munkahelyi étkeztetésben részesülhetnek Novajidrány Község Önkormányzatának polgármestere, települési képviselői, alpolgármestere, Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói, Szociális Alapellátást biztosító Intézmény Gyermekjóléti Szolgálat és Konyha dolgozói, Novajidrányi Csicsergő Óvoda dolgozói, Novajidrány Község Önkormányzatánál közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozó, valamint azon közfoglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállalók, akik az önkormányzat intézményeinél látják el feladataikat.

1

Az önkormányzati rendeletet a Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 5. napjával.