Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználat rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 30

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználat rendjéről

2023.09.30.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 01.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetmonostor község közigazgatási területén fekvő, a református és római katolikus egyházak: Szigetmonostori Református Egyház tulajdonában lévő 656 hrsz-ú, valamint a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő 94/2 hrsz-ú temetők területére, valamint a fenntartással és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Szigetmonostor községben az alábbi köztemetésre kijelölt felekezeti temetőkben lehet temetkezni:

a) Szigetmonostori Református Egyházközség tulajdonában lévő 656 hrsz-ú 1.0448 m2nagyságú temető,

b) Római Katolikus Egyház Szentháromság Plébánia tulajdonában lévő 94/2 hrsz-ú 1.2040 m2 nagyságú temető.

A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Szigetmonostor Község Önkormányzata a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét önkormányzati tulajdonban lévő temető hiányában a Szigetmonostori Református Egyházközséggel és a Római Katolikus Egyház Szentháromság Plébániával (a továbbiakban: Egyházak) kötött megállapodás alapján teljesíti.

(2) A köztemető fenntartására irányuló tevékenységet az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján az Önkormányzat és az Egyházak közösen végzik.

(3) A köztemetők üzemeltetéséről az Önkormányzat és az Egyházak közösen gondoskodnak.

3. § (1) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók látják el.

(2) Az üzemeltetők a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhatnak.

(3) Az üzemeltetők temetkezési szolgáltatást sem közvetlenül, sem más gazdálkodó szervezet megbízásából nem végezhetnek.

(4) Az üzemeltetők tiszteletben tartják azt az ősi hagyományt, mely szerint az elhunyt rokonai és barátai segédkeznek a sírásásnál és hantolásnál.

Szociális temetés

4. § (1) Az utolsó ismert lakóhelye szerint szigetmonostori lakos elhunyt eltemettetésére a kötelezett ( továbbiakban: eltemettető), az e minőségéről történő nyilatkozatával egyidejűleg, írásbeli kérelem alapján szociális temetést igényelhet az Önkormányzattól.

(2) A haláleset tényéről és az elhunyt ismert adatairól szóló értesítésnek az Önkormányzathoz történt megérkezését követő 1 munkanapon belül az elhunyt eltemettetésére kötelezettet a szociális temetés lehetőségéről, annak lebonyolításáról a Szigetmonostor Község Jegyzője tájékoztatja.

(3) Az eltemettető a (2) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételét követően 3 napon belül nyilatkozik arról, hogy igényel-e szociális temetést. Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényel, e nyilatkozatával együtt nyilatkozik arról is, hogy a temetkezési szolgáltatásokat maga végzi, vagy az általa felkért és megnevezett személy - díjazás, vagy más ellenszolgáltatás nélkül - látja el (személyes közreműködés).

(4) A Jegyző a szociális temetés igényléséről szóló nyilatkozat kézhezvételét követően a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatokat, az elhunytra és az eltemettetőre vonatkozó valamennyi iratot és adatot soron kívül megküldi a temető üzemeltetőjének azzal, hogy az eltemettetővel a kapcsolatot haladéktalanul vegye fel és a szociális temetés lebonyolítását - az (5) bekezdés szerint - a továbbiakban biztosítsa.

(5) A szociális temetés lebonyolításával, az eltemettető személyes közreműködésének biztosításával kapcsolatos valamennyi, további feladatot - Szigetmonostor Község Önkormányzatával a kegyeleti szolgáltatásra vonatkozó eseti megbízási szerződés alapján - megbízott temetkezési szolgáltató látja el.

(6) Abban az esetben, ha az eltemettető a szociális temetést igénylő nyilatkozatával együtt a személyes közreműködésre vonatkozó nyilatkozatát a Jegyző részére nem küldi meg, vagy az erre vonatkozó nyilatkozatában foglaltakat megváltoztatja, a személyes közreműködést tartalmazó pótlólagos, vagy megváltozott nyilatkozatot az eltemettető - legkésőbb a személyes közreműködés megkezdése előtti napon – a temetkezési szolgáltató részére köteles átadni. Ennek hiányában a temetkezési szolgáltató a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.

(7) Az eltemettetőnek a Jegyzőhöz, vagy a temetkezési szolgáltatást ellátóhoz, a szociális temetés igénylését követően azon bejelentése, nyilatkozata, tájékoztatása esetén, hogy a (3) bekezdésben meghatározott személyes közreműködést biztosítani nem tudja, az temetkezési szolgáltató és a Jegyző a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglaltak szerint jár el.

(8) A szociális temetést végző szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy:

a) a szociális temetés lebonyolításában résztvevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat;

b) a temetésben közreműködők temetőben végzett tevékenységét ellenőrzi.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

5. § Az Egyházak a temetőkben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítják:

a) a keletkező hulladék, koszorú-és virágmaradvány elhelyezésére a temetőt használók számára kijelölt lerakóhelyet jelölnek ki, amelyet a temetőt használók díjtalanul használhatják;

b) a mozgássérültek, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek a felekezeti temetőkben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják.

A temető használatának és igénybevételének, valamint a temető rendjének szabályai

6. § (1) A 656 hrsz-ú és a 94/2 hrsz-ú temetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(2) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a temető rendjét, a tulajdonos és a temetőgondnok megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(3) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

7. § (1) A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve a mozgáskorlátozott személyt, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyt szállító járművet, a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet, a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

8. § (1) A temető tisztántartása az üzemeltetők feladata, az erre vonatkozó részletes előírásokat külön megállapodásban kell rögzíteni. A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtésére, elhelyezésére szelektív hulladékgyűjtő edényzetet kell biztosítani. Az elszállításról üzemeltetők gondoskodnak megállapodás szerint.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőben csak az Egyházak által engedélyezett és meghatározott időben végezhető munka a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az Egyházak temetőgondnokának be kell jelenteni. Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az Egyházak engedélyével és az általa kijelölt helyre lehet.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az Egyházak hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(5) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.

(6) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az Egyházak írásos engedélyével lehet.

(8) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett azon dísznövény, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél és átmérője nem több 0,6 m-nél.

9. § (1) A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért törvényes képviselője, gondviselője tartozik felelősséggel.

(2) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

(3) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért sem az Önkormányzatot sem az Egyházakat anyagi felelősség nem terheli.

10. § (1) Vasárnap és ünnepnapokon a temetőbe ipari jellegű célszállítás és munka nem végezhető.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket az Egyházak temetőgondnoka eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

12. § (1) A sírhely gondozása során keletkező szemetet az Egyházak által kijelölt helyre kell vinni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és annak félméteres környezete gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. A használatba nem vett sírhelyekre is ugyanez vonatkozik.

(3) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(4) A temetőben a sírhelyek bekerítésére engedélyt az Egyházak adhatnak.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

13. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az Egyházak jelölik ki.

(2) A sírhelytáblák és sorok kialakításáról, használatbavételéről, számozásáról az Egyházak Temető Szabályzatai rendelkeznek.

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye sírhely lehet. Az urna a koporsós temetési helyre rátemethető.

(4) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet: egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

(5) A temetés időpontjáról és a temetési helyről az eltemettető és az Egyházak közösen állapodnak meg.

(6) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a fölött rendelkezési joga van.

(7) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(8) A (7) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10.§ (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

A temetési hely méretezése, sírjelek alkalmazása

14. § (1) A sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni.

(2) A sírhelyek mérete:

a) az egyszemélyes sírhely mérete 220 cm hosszú, 100 cm széles, mélysége 200 cm,

b) a kétszemélyes sírhely mérete 220 cm hosszú, 200 cm széles, mélysége 200 cm.

(3) A sírgödröt kifalazni tilos. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.

(4) A sírboltok méretei:

a) kétszemélyes 260 x 150 cm, mélysége: 230 cm,

b) négyszemélyes 260 x 300 cm, mélysége: 230 cm.

(5) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető.

(6) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 1,5 méter, kivéve a kopjafa, ami 2 méter magas lehet. E magassági méreten belül sírjel az Egyházak részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

(7) A sírjel (síremlék) tervet (vázlatot) vagy leírását az illetékes Egyházak temetőgondnokainak az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(8) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet (síremléket) elhelyezni nem szabad, az Egyházak és a polgármester az ilyenek lebontását kezdeményezheti az építésügyi hatóságnál.

(9) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

(10) A meglévő sírjelet (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával lehet.

(11) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az Egyházak temetőgondnokai ellenőrzik.

A ravatalozás szabályai

15. § (1) Az elhunytat a kegyeleti helyen a szertartás megkezdése előtt legfeljebb három, de legalább egy órával korábban kell elhelyezni. Az elhunytat a ravatalozásig halott hűtőben kell tárolni.

(2) A temetést végző temetési szolgáltató köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

A temetői nyilvántartások vezetése

16. § (1) Az Egyházak kötelesek nyilvántartó és helyparcella könyvet vezetni.

(2) A nyilvántartókönyvnek a kötelező adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét.

(3) A nyilvántartó könyvek mellett betűsoros névmutatót is kell vezetni.

(4) A temetői nyilvántartásokba az adott temetési helyről az eltemettető(k) és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy(ek) betekinthet(nek), részé(ük)re az üzemeltető köteles ingyenes adatszolgáltatást nyújtani.

A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó intézkedések

17. § (1) Tilos

a) a temetőbe állatot bevinni, a vak vezető kutya kivételével;

b) a temetőbe lovagolni, legeltetni;

c) a Felekezetek előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési

d) vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

e) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

f) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni;

g) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

h) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni;

i) a temető területére szemetet bevinni.

(2) Aki

a) a temetőbe állatot visz be, a vak vezető kutya kivételével,

b) a temetőbe lovagoltat, legeltet,

c) a Felekezetek előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállít, építési vagy bontási munkát megkezd, bontási anyagot elszállít,

d) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerak,

e) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben eléget,

f) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarja, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérti,

g) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálja,

h) a temető területére szemetet visz be,

és magatartása nem minősül szabálysértésnek, vagy súlyosabb büntető rendelkezések hatálya alá tartozó cselekménynek, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg és helyszíni vagy közigazgatási bírsággal sújtható.

18. § (1) A jelen rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértője helyszíni bírsággal vagy közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

(3) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a közigazgatási hatósági eljárás hivatalból, a Hivatal ügyintézőjének, vagy a közterület-felügyelőnek az észlelése alapján indul, ideértve azt az esetet is, amikor állampolgári vagy más szervezet, hatóság által tett bejelentés alapján győződik meg a közterület-felügyelő vagy a Hivatal ügyintézője a magatartás megvalósításáról.

(5) A bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(6) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság követelményét.

(7) Pénzbírság kiszabása helyett a jogsértő állapot megszüntetése iránti felhívás is alkalmazható, amennyiben a hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy az ügyfél a jogszabály, illetve a hatósági döntésben foglalt előírásokat megsértette és a jogszabály vagy hatósági döntés megsértése a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható.

(8) A helyszíni bírság összegét az erre szolgáló készpénz átutalási megbízás átvételének, vagy a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától számított 15 napon belül a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(9) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartások vonatkozásában a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jegyzőre ruházza át.

Vegyes és záró rendelkezések

19. § (1)1 A temetőben a temetési helyek megváltási díjait, a temetkezési szolgáltatást végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díját, továbbá a kegyeleti közszolgáltatási díjakat és a temetői hűtő igénybevételéért fizetendő díjat jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza

(2) Jelen rendelet a 4. § kivételével 2018. július 1-jén lép hatályba. A 4.§ 2019. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 10/2018. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez2

1. A temetési helyek megváltási díjai

Református temető

Sírhely típus

Összeg

Időtartam

Egyes sírhely

100.000.- Ft

25 év

Kettes sírhely

160.000.- Ft

25 év

Urna sírhely

100.000.- Ft

25 év

Második urna elhelyezése

50.000.- Ft

25 év

Katolikus temető

Sírhely típus

Összeg

Időtartam

Egyes sírhely

30.000.- Ft

25 év

Kettes sírhely

60. 000.- Ft

25 év

Kriptahely

200.000.- Ft

99 év

2. Kegyeleti közszolgáltatás díjai:

Ravatalozó használati díja: 10.000- Ft/temetés

Halott hűtés-tárolás: 2.500.- Ft/nap

1

A 19. § (1) bekezdése a Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletet a Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.