Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018. (V.9.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről szóló 20/2002. (VII. 2.) ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 05. 31

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A helyi környezet védelméről szóló 20/2002. (VII. 2.) ök. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. §


(1) Az Önkormányzat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 58. § (1) bekezdése szerint Környezetvédelmi Alapot működtet.


(2) A Környezetvédelmi Alap célja:

a) a XV. kerület környezetvédelmi programja végrehajtásának elősegítése,

b) hozzájárulás a környezeti ártalmak megelőzéséhez,

c) hozzájárulás a már bekövetkezett környezeti károk mérsékléséhez,

d) a kerületi lakosság közvetlen lakókörnyezetének és zöldterületeinek tisztaságát, rendezettségét, rendszeres gondozását elősegítő akciók és programok támogatása,

e) környezetvédelmi és természetvédelmi szemléletformálás.


(3) A Környezetvédelmi Alap Kvt. 58. § (2) bekezdésében meghatározottakon túli egyéb bevétele a fapótlási kötelezettség pénzbeli teljesítéséből befolyt összeg.


(4) Az Önkormányzat bevételének környezetvédelmi célokra elkülönített összegét költségvetési rendeletében határozza meg.


(5) A Környezetvédelmi Alapba befolyt összegeket és az onnan történő kifizetéseket elkülönített alszámlán kell kezelni.


(6) A Környezetvédelmi Alap bevételei és az év végi maradványa el nem vonható, a következő költségvetési évre átvihető.”


2. §


A Rendelet Környezetvédelmi Alap alcíme a következő 5/A – 5/E. §-sal egészül ki:


„5/A. §


Az 5. § (2) bekezdése szerinti célok elérésre érdekében a Környezetvédelmi Alap pénzeszközei a költségvetési rendeletben meghatározott arányban és módon

a) az Önkormányzat környezetvédelmi célú programjainak és beruházásainak finanszírozására,

b) a Rákospalota – Pestújhely – Újpalota „Környezetvédelmi” Közalapítvány (a továbbiakban: Közalapítvány) finanszírozására,

c) a kerületi lakosság és a kerületben tevékenykedő szervezetek környezetvédelmi tevékenységének pályázati úton történő támogatására

használható fel.


5/B. §


Az 5/A. § a) pont szerinti programok és beruházások előkészítéséről, végrehajtásáról és a Környezetvédelmi Alap terhére történő finanszírozásáról a polgármester gondoskodik.


5/C. §


(1) A Közalapítvány számára a Környezetvédelmi Alap terhére abban az esetben biztosítható forrás, ha az Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásban vállalja az 5. § (2) bekezdésében meghatározott célok megvalósítását, illetve az azokban történő közreműködést.


(2) Az együttműködési megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.


(3) A Képviselőtestület az együttműködési megállapodás alapján a költségvetési rendelet elfogadásával dönt az (1) bekezdés szerinti forrás biztosításáról.


(4) A Közalapítvány a Környezetvédelmi Alapból biztosított forrást kizárólag az 5. § (2) bekezdésében meghatározott célokra fordíthatja.


(5) A Közalapítvány a Környezetvédelmi Alapból biztosított forrás terhére az 5. § (2) bekezdés d)-e) pontjában foglalt célok elérése érdekében a kerületi lakosok és a kerületben tevékenykedő szervezetek részére pályázati úton támogatást nyújthat.


5/D. §


Az 5/A. § c) pontja szerinti pályázatokat a Kerület- és Vállalkozásfejlesztési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottság írja ki, és bírálja el. A pályázat nyertesével a polgármester köti meg a támogatási szerződést.


5/E. §


A polgármester a Környezetvédelmi Alap felhasználásáról a zárszámadási rendelet előterjesztésével egyidejűleg beszámol a Képviselő-testületnek.”


3. §


Ez a rendelet 2018. június 1-én lép hatályba.



dr. Lamperth Mónika sk.

Hajdu László sk.

jegyző

polgármester