Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2018. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 16/2015. (XI.04.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 27- 2018. 09. 27

Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, a 4. § c), valamint az 5. § b) pontjaiban és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. §. (1) bekezdés 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, és meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


1 .§

Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 16/2015.(XI.04.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) az alábbi 5. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„5. §

Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.”


2. §

A Rendelet az alábbi 6/A. §-al egészül ki:

6/A. §

(1) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról folyamatos és naprakész, e rendelet 1. melléklete szerinti vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartást vezet, amely alkalmas a vendégéjszakát eltöltő személyek, személyenkénti megbontásában az adó alapjának, az adó összegének és a mentességek jogcímének megállapítására, valamint ellenőrzésére.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt haladéktalanul köteles az (1) bekezdés szerinti nyilvántartásba rögzíteni. A szálláshelyet a vendég a nyilvántartásba vételt követően foglalja el.

(3) Az adóbeszedésre kötelezett köteles gondoskodni arról, hogy a nyilvántartás folyamatosan vezetve a szálláshelyen mindig rendelkezésre álljon, ellenőrizhető legyen.

(4) Az adóbeszedésre kötelezettnek a Htv. 31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodás feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolnia kell. Ennek hiányában az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie.

(5) A Htv. 31. §-ában meghatározottakon túl önkormányzati adókedvezmény, adómentesség nincs.

(6) Az adómentességre jogosító tartózkodást igazoló 2. melléklet szerinti nyilatkozatokat az adóbeszedésre kötelezettnek 5 évig kell megőriznie.



3. §

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatálybalépés napját követő napon hatályát veszti. Rendelkezéseit 2019. január 1-től kell alkalmazni.