Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a község közterületeinek használatáról

Hatályos: 2021. 11. 01

Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a község közterületeinek használatáról

2021.11.01.

Hortobágy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva a közterület használatáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Hortobágy község közigazgatási területén minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező személyre, szervezetre kiterjed, aki a község közterületeit használja.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, földrészlet amelyet a rendeltetésnek megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, továbbá az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze.

2. § A rendeletben foglaltak betartásáról a képviselő-testület a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Hortobágyi Kirendeltsége útján gondoskodik. Ezen jogkörében a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Hortobágyi Kirendeltsége ellenőrzi a közterület használatát és rendjét.

3. § (1) A közterületet elsősorban rendeltetésének megfelelően lehet használni.

(2) A közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni csak közterület használati megállapodás alapján és használati díj fizetése ellenében lehet.

(3)1 Közterület használati megállapodás szükséges:

a) közterületbe 10 cm-es túli benyúló üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrény, üzleti védtető (előtető ernyőszerkezet), hirdető berendezés (fényreklám) továbbá cég és címtábla elhelyezésére,

b) árusító-és egyéb fülke (pl.: élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló építmény, pavilon, sátor, stb.) elhelyezésére, alkalmi és mozgóárusításra,

c) az építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

d) javító szolgáltató tevékenységre,

e) vendéglátó-ipari előkert céljára,

f) üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

g) kiállítás továbbá kulturális, szórakoztató és mutatványos tevékenység céljára,

h) film- és televízió felvételre,

i) géperejű bérkocsi, taxi állomáshelyére gépkocsinként,

j) teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatványainak elhelyezésére gépjárművenként,

k) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosítására,

l) olyan technológiai berendezés által elfoglalt területre, amely növényvédő szer – folyékony műtrágya –, tüzelőolaj, üzemanyag tárolására szolgál,

m) közterületen, közút felett kifeszített hirdető, molinó elhelyezésére,

n) földbe rögzített, tartószerkezettel rendelkező reklámtábla, óriásplakát elhelyezésére.

o) elektromos töltőállomás kialakítása és üzemeltetése

(4) A közterület használati megállapodás megkötésével kapcsolatos ügyekben a polgármester jár el.

4. § Nem kell közterület használati megállapodás:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) közterületen, illetőleg alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárításához,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényszekrény) cég és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik bele,

e) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez,

5. § Nem köthető használati megállapodás:

a) lovas fogatoztatásra (vendégszállítás),

b) lovagoltatásra, kivéve a település éves rendezvénytervében szereplő rendezvényeket

c) üzemképtelen járművek tárolása céljából.

6. § (1)2 A közterület használója a közterület rendeltetésétől eltérő használatáért díjat köteles fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A díjat az igénybe vett terület nagysága alapján, négyzetméterenként, illetve az 1. sz. melléklet h) és i) pontjai alapján gépkocsinként kell megállapítani. A megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(3) A közterület használati díjat a használó a megállapodás megkötésekor egy összegben, előre köteles befizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. Határozatlan időre kötött közterület használati megállapodás alapján a fizetendő díjat havonta előre, minden tárgyhó 5-ig kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára.

(4) Amennyiben a megállapodás alapján közterületet használó késedelmesen fizeti meg a díjat, úgy a törvényes késedelmi kamattal növelten köteles azt megfizetni.

7. § (1)3 A közterületet árusítás céljára használó a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabályban rögzített termékeket árusíthatja. A közterület használója köteles az árusító hely környékét az árusítás ideje alatt tisztán tartani.

(2) A közterület használója a használatot követően haladéktalanul köteles a közterületet eredeti állapotába helyre állítani, illetőleg amennyiben ez nem lehetséges úgy az okozott kárt köteles megtéríteni.

8. § A közterület használati megállapodásban foglaltaktól eltérő használat, valamint a rendelet 7. §-ában foglalt kötelezettség elmulasztása esetén a megállapodás felbontható.

9. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal 5 nappal meghosszabbítható.

(6) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(8) Turisztikailag kiemelt, központi terület:

a) Folyóparti terület, Vásártér (101. hrsz, 108/7. hrsz)

b) Csárda előtti terület (4. hrsz) és a

c) Kossuth utca (5/1. hrsz)

(9) A turisztikailag kiemelt, központi területeken, a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 500 m2 területet.

10. § E rendelet 2018. október 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a község közterületeinek használatáról szóló 22/2005. (IX. 20.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

A 3. § (3) bekezdése a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdése a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (1) bekezdése a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.