Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 22- 2018. 11. 22

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2/2015. (II.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE (R.) MÓDOSÍTÁSÁRÓL

2018.11.22.

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló - többször módosított - 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: R./ Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) Ahol a Rendelet Villányi Kikerics Óvoda és Főzőkonyha” elnevezést használ, ott a szövegrész helyébe Villányi Kikerics Óvoda, Mini Bölcsőde és Főzőkonyha” szöveg lép.

(2) Ahol a Rendelet Villányi Családsegítő Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ” elnevezést használ, ott a szövegrész helyébe „Villányi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat” szöveg lép.

2. § (1) A R. 2. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A rendelet hatálya kiterjed továbbá az Szt. 3. § (3) bekezdésében, valamint a Gyvt. 4. § (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott személyekre.

(2) A R. 2. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(4) A rendelet étkeztetéssel, házi segítségnyújtással, családsegítéssel, gyermekjóléti szolgáltatással és bölcsődei ellátással kapcsolatos rendelkezéseinek hatálya kiterjed az adott feladatellátásra társult önkormányzatok településeinek közigazgatási területén élő, az (1)-(3) bekezdés szerinti személyekre.

3. § A R. 4. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Az e rendeletben használt fogalmak értelmezése tekintetében az Szt. 4. §-ában, valamint a Gyvt. 5. §-ában foglaltak az irányadók.

4. § A R. 5. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

az étkeztetés és bölcsődei ellátás iránti kérelmet a Villányi Kikerics Óvoda, Mini Bölcsőde és Főzőkonyha vezetőjéhez;

5. § A R. 12. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A szociális ellátások megállapítására vonatkozó - e rendeletben nem szabályozott - eljárási kérdésekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. § (1) A R. 35. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A rendkívüli települési támogatás minimális összege 5.000,- Ft. Egy család részére évente legfeljebb 60.000,-Ft támogatás állapítható meg.

(2) A R. 35. §-a az alábbi (4) bekezdése sel egészül ki.az alábbiak szerint módosul:

„(4) Amennyiben a pénzbeli ellátás helyett a Szociális Bizottság a rendkívüli támogatást tüzelőanyag megvásárlásával természetbeni ellátásként állapítja meg, abban az esetben a támogatás ingatlanonként egy fűtési idény alatt csak egy alkalommal nyújtható. Amennyiben egy ingatlanon belül többen nyújtanak be kérelmet, akkor az részesíthető támogatásban, aki előbb nyújtotta be azt. Azonos napon benyújtott kérelmek esetében, pedig az a kérelmező részesül támogatásban, akinek a jövedelmi viszonyai kedvezőtlenebbek.Rendkívüli települési támogatás tüzelőanyag megvásárlásával természetbeni ellátásként háztartásonként egy fűtési idény alatt csak egy alkalommal állapítható meg.

7. § A R. 43. § (2) bekezdés az alábbi e) ponttal egészül ki:

a bölcsődei ellátást.

8. § A R. 44/A. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Gyermekétkeztetés keretében - ha a szülő (törvényes képviselő) eltérően nem rendelkezik - a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, valamint az iskolai tanítási napokon a fenntartó Társulás az általa fenntartott óvodában és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott oktatási intézményben tanulók számára a Csillagvölgy Étterem biztosítja a déli meleg főétkezést és két további étkezést. A mini bölcsődében bölcsődei ellátásban részesülő gyermekek részére a Csillagvölgy Étterem biztosítja az ellátási napokon a reggeli főétkezést, a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést.

9. § A R. az alábbi címmel és 50/A. §-al egészül ki:

Mini bölcsőde formájában nyújtott bölcsődei ellátás

50/A. § (1) A Villányi Óvodai Intézményfenntartó Társulás az általa fenntartott Villányi Kikerics Óvoda, Mini Bölcsőde és Főzőkonyha intézményben, a R. 2. § (4) bekezdésben meghatározott személyi körre kiterjedően, a Gyvt. 43/A. §-ban meghatározott mini bölcsőde formájában biztosítja az arra jogosult gyermekek részére a Gyvt. 42. § szerinti bölcsődei ellátást. A mini bölcsőde fenntartására és működtetésére a Gyvt., valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet vonatkozó rendelkezései irányadóak.

(2) A mini bölcsődei ellátás igénybevétele önkéntes, írásbeli megállapodáson alapul. A megállapodást az intézményvezetőnél lehet igényelni. A kérelem benyújtására és elbírálására a Gyvt. és végrehajtási rendeletei, valamint a R. szabályai irányadóak.

(3) A mini bölcsődei ellátás intézményi és személyi térítési díját a R. 12. sz. függeléke tartalmazza.

(4) Az intézmény a mini bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermekek részére a Gyvt. 21/A. § és a R. 44/A. § (1) bekezdés szerinti intézményi gyermekétkeztetést biztosítja. Az intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos, a jelen R.-ben nem szabályozott további, önkormányzati rendeleti szintű szabályokat, valamint az intézményi térítési díj mértékét Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális- és egyéb felnőtt étkeztetés, valamint gyermekétkeztetés igénybevételének szabályairól, és térítési díjáról szóló 6/2015. (IV.03.) önkormányzati rendelete határozza meg.

10. § (1) A R. 54. § (6) bekezdésében a 12. sz. függelék megnevezése helyébe az alábbi elnevezés lép:

A házi segítségnyújtás és mini bölcsődei ellátás intézményi és személyi térítési díja

(2) A R. 12. sz. függeléke helyébe a jelen rendelet 1. sz. függeléke lép.

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet 2. §-a, 3. §-a, 7. §-a, 8. §-a, 9. §-a és 10. §-a, valamint 1. sz. függeléke a kihirdetést követő napon, 2018.09.01. napjára visszamenőleges hatállyal lép hatályba.