Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018(XII.10.) önkormányzati rendelete

a fiatal házasok első lakáshoz jutásának elősegítéséről

Hatályos: 2023. 03. 24

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018(XII.10.) önkormányzati rendelete

a fiatal házasok első lakáshoz jutásának elősegítéséről

2023.03.24.

Leányvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Leányvár Község Önkormányzata a rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban vissza nem térítendő támogatással (továbbiakban: támogatás) segítse elő a fiatal házasok első lakáshoz jutását.

2. § A rendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek támogatással kapcsolatos ingatlanja Leányvár község területén van.

3. § (1) Támogatási kérelmet nyújthat be az a fiatal házaspár, melynek legalább egyik tagja állandó leányvári lakcímbejelentéssel rendelkezik a kérelem beadását megelőző 3 évre visszamenőleg.

(2) Fiatal házas az a házaspár, melynek legalább egyik tagja a kérelem benyújtásakor 35. életévét nem lépte túl.

4. § A támogatás igényelhető:

a) önálló lakás építéséhez,

b) önálló lakás vásárlásához,

5. § (1) A támogatást a 4 főig együtt beköltözőknél max. 120 m2, 4 fő felett, együtt beköltözők esetében a személyenként 30 m2/fő lakásterület után lehet igénybe venni.

(2) Vásárlás esetén az előszerződést vagy a végleges adás-vételi szerződét a kérelemhez mellékelni kell.

(3) Építés esetén az e-építési napló lezárását követően kiállított hatósági bizonyítványt a kérelemhez mellékelni kell.

(4) A támogatás feltételeinek megléte esetén sem adható támogatás, ha a kérelmezők valamelyike részesült már más önkormányzattól első lakáshoz jutó támogatásban. E tényről a kérelemben nyilatkozni kell.

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet és mellékleteit vásárlás esetén a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő 180 napon belül, építés esetén ennek megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását követő 180 napon belül a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségéhez írásban kell benyújtani. A kérelem benyújtása folyamatos, melynek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

7. § A támogatás mértéke: 200 e Ft.

8. § (1) A támogatás folyósításáról a kérelem elbírálását követő 15 napon belül a jegyző gondoskodik.

9. §1 (1) A Képviselő-testület a támogatás folyósított összegét visszakövetelheti, amennyiben az elbíráláshoz szükséges adatokban a kérelmezők valótlan adatokat közöltek, a valótlanságok tudomásra jutását követő 6 hónapon belül, de legfeljebb a folyósítást követő két éven belül.

(2) A fiatal házasok első lakáshoz jutására adható vissza nem térítendő támogatás visszakövetelése esetén a visszafizetés részletfizetés formájában is teljesíthető.

(3) A részletfizetés engedélyezéséről a képviselő-testület dönt. A visszafizetés legfeljebb 4 részletben teljesíthető.

10. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A tárgyévre vonatkozó e rendeletben foglalt támogatás fedezetét a Képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletben állapítja meg.

(3) Hatályát veszti az ifjú házasok első lakáshoz jutásának elősegítéséről szóló, 14/2005.(V.30.) számú önkormányzati rendelet.

1

A 9. § a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.