Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018. (V.17.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 18- 2018. 05. 18

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (1) – (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Egyszeri, legfeljebb 3.000.000.- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesíthető a Jászberény közigazgatási területén lakóingatlant vásárolni, vagy építeni szándékozó, olyan szakképesítéssel rendelkező szakember, mely szakemberekből Jászberényben – különösen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Jászberényi Kirendeltsége, a Jászberényi Gazdasági Tanács, a Jászsági Menedzser Klub, a Szent Erzsébet Kórház, a rendvédelmi szervek, szakmai kamarák, munkáltatói érdekképviseletek jelzése alapján – tartósan hiány mutatkozik és a támogatott vállalja, hogy Jászberényben történő munkavégzésre irányuló jogviszonyt, vagy olyan tevékenység végez, szakmát, vagy hivatást gyakorol, amely Jászberény Város lakosságának szélesebb körét érinti, helyi önkormányzati feladat ellátásához kapcsolódik, vagy Jászberény Város gazdasági életében jelentős szerepet tölt be, lát el (a továbbiakban: foglalkoztatásra irányuló jogviszony) és azt a támogatási szerződés aláírásától számított legalább 5 évig fenntartja, vagy a meglévő foglalkoztatásra irányuló jogviszonyát a támogatási szerződés aláírásától számított legalább 5 évig fenntartja.


(2) Amennyiben


a) az (1) bekezdés szerinti támogatott foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának időtartama a támogatási szerződés aláírásától számított hat év elteltével nem éri el az öt év időtartamot, vagy


b) a támogatási szerződés aláírását követően nyilvánvalóvá válik, hogy az abban foglaltak teljesülése a támogatott érdekkörében felmerült bármely okból nem teljesülhet,


a támogatott köteles ezen tényeket bejelenteni és a támogatás összegét a 7. § (1) bekezdése szerint megtéríteni.”


(2) Az Ör. 2. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


(5) A jelen rendelet 5.§ (1) bekezdés a) és c) pontjaiban foglalt feltételektől eltérni csak különös méltánylást érdemlő esetben a bíráló munkacsoport javaslata alapján lehet. A kérelem elbírálására egyebekben a jelen rendelet szabályait kell alkalmazni.


(3) Az Ör. 2/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A támogatásban részesített munkavállalónak vállalnia kell a telek 2 éven belüli beépítését, valamint azt, hogy a támogatási szerződés megkötésétől számított 12 év elteltével a jászberényi székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál fennálló foglalkoztatásra irányuló meglévő jogviszonya eléri a 120 hónapot. A támogatott minden év december 31. napjáig köteles a Jászberényben történő foglalkoztatásra irányuló meglévő jogviszonyának fennállását igazolni. Különös méltánylást érdemlő esetben a Polgármester a beépítési határidő egy alkalommal, legfeljebb 1 évvel történő meghosszabbítását engedélyezheti.


(4) Az Ör. 2/A. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(10) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a 3. § (5) bekezdése, valamint az 5. § (1) bekezdés a) és c) pontja.”


(5) Az Ör. 2/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A jászberényi lakóhelyű vagy a városban életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárok, illetve élettársak részére, akik legalább két vagy három gyermeket nevelnek egy háztartásban vagy az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. pontja alapján legalább kettő vagy három gyermekvállalásáról nyilatkoznak - legfeljebb a (3) bekezdésben foglalt mértékű támogatással - kedvezményesen biztosíthat az önkormányzat - a Képviselő-testület által e célra kijelölt - építési telket, lakóépület megépítése céljából. A támogatás formája az építési telek nettó – általános forgalmi adó nélkül számított – forgalmi értékéhez viszonyított kedvezmény. A támogatásban részesített házaspár vagy élettársak kötelesek – az áfa összegén felül – az adott építési telek közművesítésének általány költségének 50%-át is az Önkormányzat részére megfizetni, mely költség összegét a pályázati felhívás tartalmazza. E támogatási forma alkalmazása során a továbbiakban a közművesítés általány költség alatt jelen bekezdésben írt csökkentett mértékű költséget kell érteni.”


(6) Az Ör. 2/B. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a 3. § (5) bekezdése, valamint az 5. § (1) bekezdés a) pontja. Az 5. § (1) bekezdés c) pontja abban az esetben nem alkalmazható, ha az igénylők három gyermeket nevelnek egy háztartásban vagy a Korm. rendelet 6. pontja alapján legalább három gyermekvállalásáról nyilatkoznak, mely esetben a támogatás mértéke legfeljebb 2 millió forint lehet.

Az előzőekben meghatározott feltételek fennállása esetén sem adható támogatás a kérelmezőknek, amennyiben a kérelmezők egyike korábban jelen rendelet 2. § (1) bekezdés, valamint a 2/A. § szerinti támogatásban részesült.”


(7) Az Ör. 2/C. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a rendelet 3. § (5) bekezdése, valamint az 5. § (1) bekezdés a) pontja. Az 5. § (1) bekezdés c) pontja abban az esetben nem alkalmazható, ha az igénylők három gyermeket nevelnek egy háztartásban vagy a Korm. rendelet 6. pontja alapján legalább három gyermekvállalásáról nyilatkoznak, mely esetben a támogatás mértéke legfeljebb 2 millió forint lehet.”


2. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.