Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 13/2018. (V.3.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről szóló 39/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 04- 2018. 05. 19

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A közterület használat rendjéről szóló 39/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Közter. rendelet) 18. §-ában az „engedéllyel” szövegrész helyébe a „hozzájárulással” szöveg lép.


2. §


A Közter. rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „(2)     A közterületek feletti vagy alatti közművezeték vagy közmű létesítmény építése, átépítése, bontása esetén a 2. melléklet v)-w) pontjában meghatározott mértékű díjat kell fizetni, azzal, hogy kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított állami vagy önkormányzati beruházások esetében a polgármester részben vagy egészben felmentést adhat a díj fizetése alól.”


3. §


A Közter. rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



„(3) Amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik, megtagadható a közterület-használati engedély vagy a hozzájárulás kiadása, ha a közterület-használatát kérelmező a korábbi közterület-használattal kapcsolatos kötelezettségeinek nem tett eleget.”


4. §


A Közter. rendelet 21. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik, megtagadható az engedély vagy a hozzájárulás kiadása, ha

            a)         az építmény elhelyezése nem felel meg az országos szakmai követelményeknek, a helyi településrendezési terveknek és a helyi építési szabályzatnak,

            b)         a tervezett létesítmény a közterület vagy azt határoló építmények rendeltetésszerű használatát zavarja vagy biztonságát veszélyezteti,

       c)         a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása van.”


5. §


A Közter. rendelet 27. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) a közművezetékek és berendezéseik elhelyezése – az elektronikus hírközlési építmények kivételével -, melyeknél a 3. mellékletben közölt sávszélességgel korrigált alapterületet kell figyelembe venni, illetve a közműberendezések tartószerkezeténél az alapterület egységesen 1 m2 .” 


6. §


A Közter. rendelet 2. mellékletének v) sorában az „Új közművezetékek és berendezéseik” szövegrész helyébe az „Új közművezetékek és berendezéseik építési, bontási munkái, építési mukaterülete” szöveg lép.


7. §


A Közter. rendelet 2. mellékletének W) sorában a „Meglévő közművezetékek és berendezéseik” szövegrész helyébe a „Meglévő közművezetékek és berendezéseik építési, bontási munkái, építési mukaterülete” szöveg lép.


8. §


Hatályát veszti a Közter. rendelet 3. § (1) bekezdés b) pont 18. alpontja.


9. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                           Szarvas Péter                                         Dr. Bacsa Vendel

                            polgármester                                                   jegyző