Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018 (IX.27.) önkormányzati rendelete

A város közművelődési és közgyűjteményi feladatairól és ellátásának feltételeiről

Hatályos: 2018. 10. 15- 2020. 06. 29

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a)    a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevő állampolgárokra,

b)   az önkormányzat szerveire,

c)    az önkormányzat által fenntartott közművelődési alapszolgáltatást, nyilvános könyvtári ellátást, valamint muzeális intézményi feladatokat közös szervezetben ellátó intézményre,

d)   azokra a jogi vagy természetes személyekre, amelyekkel az önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátására helyi közművelődési megállapodást köt.


2. A rendelet célja


2. § A rendelet célja, hogy Tiszaújváros lakossága közösségi művelődési érdekeinek, kulturális szükségleteinek és a település hagyományainak figyelembevételével meghatározza Tiszaújváros Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátásának formáját, módját és mértékét.


3. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


3. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosa számára biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat adottságainak figyelembevételével, kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) - e) pontjaiban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében feladatának tekinti az alábbiakat:

a) a különböző közösségi művelődés, közművelődési lehetőségek magas színvonalon történő biztosítása, hivatásos és amatőr művészek közreműködésével rendezett műsorok, felnőtt és gyermekszínházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, filmszínházi előadások, egyéb szórakoztató rendezvények, időszaki kiállítások szervezésének támogatása,

b) önkéntes tevékenység támogatása, az önkéntességgel kapcsolatos programok szervezésének elősegítése,

c) a gyermek, az ifjúsági, az idősek művelődését segítő, családbarát, generációk közötti kapcsolatokat elősegítő programok szervezésének támogatása,

d) testvérvárosi és nemzetközi kapcsolatok bővítése, különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése, ápolása,

e) a városban működő köznevelési intézmények, önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, kulturális tevékenységet végző civil szervezetek, cégek, vállalatok közművelődési tevékenységének partnerként történő segítése,

f) iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakkörök, klubok megalakulásának, tevékenységének, valamint ismeretterjesztő alkalmak megvalósításának támogatása,

g) a helytörténettel, népművészettel és Tiszaújváros szellemi kulturális örökségével kapcsolatos szakkörök működésének, a művelődő közösségek munkájának támogatása,

h) Tiszaújváros Települési Értéktár létrehozásával és annak gondozásával kapcsolatos feladatok ellátása, a helyi értékeket bemutató és népszerűsítő programok szervezésének, megvalósításának támogatása,

i) a nemzeti, az európai, az egyetemes, valamint a külhoni nemzetrészek, továbbá a nemzetiségi kulturális értékek megismertetésének érdekében programok létrehozásának támogatása,

j) a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek bevonásával az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek megvalósítása,

k) a zeneművészet, a táncművészet és a színházművészet területén tevékenységet folytató amatőr művészeti csoportok működtetésének támogatása.


4. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke


4. § (1) Az Önkormányzat e rendelet 3. §-ában foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos ellátását az általa fenntartott Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár (a továbbiakban: intézmény) költségvetési szervként működő intézményen keresztül végzi.

(2) Az intézmény az alapító okiratában meghatározott közfeladatként – szakmailag önállóan – közművelődési alapszolgáltatásokat biztosít, nyilvános könyvtári feladatokat lát el és közérdekű muzeális gyűjteményt működtet.

(3) Az Önkormányzat biztosítja az intézmény által ellátott közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátásához a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.

(4) Amennyiben az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátását az általa fenntartott intézményen keresztül – elvárható színvonalon – biztosítani nem tudja, úgy annak ellátására a Tiszaújvárosban működő, a Kultv. követelményeinek megfelelő, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet, amelynek tartalmát a Kultv. 79. § (2) bekezdése rögzíti.


5. A közművelődési feladatellátásban együttműködő partnerek


5. § (1) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a városban működő, törvényszék által bejegyzett, közművelődési célú tevékenységet is folytató civil szervezetek, közösségek munkáját az alábbi feladatok megvalósítása során:

a) a város hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, jeles személyiségeinek, speciális közösségeinek, új kezdeményezéseiknek bemutatása, értékelése, a lokálpatriotizmus erősítése,

b) a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló kezdeményezések területén, melyek a fizikai erőnlét fejlesztésére, a mentális egészség kondicionálására, a sport és kultúra kapcsolatának gondozására irányulnak,

c) az amatőr művészeti alkotókedvet, tehetséget gondozó tevékenységek területén.

(2) Az Önkormányzat a települési szintű közművelődési feladatellátása során együttműködik a városban működő civil szervezetekkel, közösségekkel, egyházi szervezetekkel, települési nemzetiségi önkormányzatokkal, köznevelési intézményekkel, vállalkozókkal, gazdasági szervezetekkel.

(3) Az Önkormányzat, az e rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati szervek, valamint az intézmény a közművelődési, közgyűjteményi munkájuk során kapcsolatot tartanak a kulturális területért felelős minisztériummal, a megyei és országos közművelődési, közgyűjteményi szervek fenntartóival, intézményeivel.


6. Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozása


6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait és a kapcsolódó intézményi működést költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásait képezik a saját bevételek, a központi költségvetésből származó támogatások és a pályázati forrásokból származó pénzösszegek.

(2) Az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár fenntartásához, működtetéséhez, valamint az intézmény által ellátott közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátásához szükséges forrásokat.

       (3) Az Önkormányzat a kiemelt városi ünnepségeinek és közművelődési rendezvényeinek támogatását éves rendezvénytervben hagyja jóvá, és a költségvetési lehetőségek függvényében a rendezvényeket megvalósító intézmények, civil szervezetek számára támogatást biztosít.

       (4) Az Önkormányzat az éves költségvetésében elkülönített civil támogatási keretből támogatásban részesítheti az illetékes törvényszék által tiszaújvárosi székhellyel bejegyzésre került és Tiszaújvárosban működő, illetve az országos, regionális, megyei kulturális célú tevékenységet végző civil szervezetek helyi szervezeteinek működését, kiemelkedő programjaik megvalósítását.

       (5) Az intézmény az alapító okiratában és a szervezeti és működési szabályzatában meghatározottakkal összhangban saját bevételre tehet szert.




7. A közművelődés helyi lakossági képviselete


7. § A közművelődés helyi lakossági képviselete érdekében, elsősorban a lakossági igények megjelenítésének, a kulturális érdekérvényesítésnek és a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának rendszeres és folyamatos helyi fórumaként legfeljebb hároméves időtartamra Közművelődési Kerekasztal alakítható a Kultv. 83. §-ban meghatározottak alapján.


8. A közművelődési tevékenység helyi irányítása és ellenőrzése


8. § (1) Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza és jóváhagyja Tiszaújváros középtávú – 5 éves időszakra szóló – kulturális stratégiai tervét.

(2) A Kultv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az átruházott hatásköröket a polgármester gyakorolja a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletében foglaltak alapján.

(3) Az Önkormányzat által fenntartott intézmény törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal szervezeti egységein keresztül.

(4) Az intézmény, valamint azon jogi és természetes személyek, akikkel az Önkormányzat két évnél hosszabb időre közművelődési megállapodást köt, az Önkormányzat Képviselő-testületének munkatervében meghatározottak szerint, két évente beszámolnak szakmai tevékenységükről a Képviselő-testület előtt.

(5) Az intézmény minden évben, az Önkormányzat Képviselő-testületének munkatervében meghatározottak szerint, a Képviselő-testület elé terjeszti a Hamvas Béla Városi Könyvtár előző évi szakmai beszámolóját elfogadás céljából.

(6) Az intézmény adott év december 31. napjáig a Képviselő-testület elé terjeszti a következő évi szakmai munkatervének tervezetét jóváhagyás céljából.

(7) Mindazon jogi vagy természetes személyek, akikkel az adott év szeptember 1-je előtt  kötött  közművelődési  megállapodást  az Önkormányzat, adott év decemberében kötelesek beszámolni a Képviselő-testület előtt a megállapodás keretei között végzett tevékenységükről. A szeptember 1-je után kötött megállapodások szerződő feleinek a következő év januárjában kell beszámolniuk a Képviselő-testület felé.


9. Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet 2018. október 15-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének a város közművelődési és közgyűjteményi feladatairól és ellátásának feltételeiről szóló 32/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete.



   dr. Juhos Szabolcs s. k.                                                           Bráz György s. k.

               jegyző                                                                               polgármester