Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (V.30.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek támogatásáról szóló 11/2013. (III.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 15- 2018. 06. 14

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az újszülöttek támogatásáról szóló 11/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:



  1. §


A Rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„2. §


A rendelet hatálya Budapest főváros XV. kerületének közigazgatási területén a kérelem benyújtásakor, és az azt megelőző egy évben folyamatosan bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is a kerületben élő személyekre terjed ki.” 



  1. §


A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az oltási támogatás Magyarországon törzskönyvezett védőoltások térítési díjához igényelhető, és összege megegyezik a védőoltás bruttó vételárával, de legfeljebb 20.000,-Ft. Az oltási támogatás a 20.000,-Ft keretösszegen belül akár több alkalommal, több védőoltáshoz is igényelhető.”



3. §


A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. §


„(1) A támogatásra az a gyermekkel azonos bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő vagy gyám (a továbbiakban együtt: szülő) jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosát.


(2) Az oltási támogatás további feltétele, hogy a támogatással érintett védőoltást a gyermek – a házi gyermekorvos által igazoltan – a 6. életéve betöltésének napjáig megkapja.”



4. §


A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A születési támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, a gyermek születését követő 6 hónapos, az oltási támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti nyomtatványon, a védőoltás beadását követő 60 napos jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani. A kérelem benyújtásakor be kell mutatni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, és ha a kérelmező a gyermeknek nem vér szerinti szülője, a szülői felügyeleti jog vagy a gyámság gyakorlását igazoló eredeti okiratot. Az oltási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell az oltóanyag megvásárlásáról kiállított gyógyszertári nyugtát.”



5. §


A Rendelet 2. mellékletének melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.




Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet 2018. június 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott kérelmekre kell alkalmazni.





Dr. Lamperth Mónika sk.  Hajdu László sk.

           jegyző                      polgármester

                                                     

Mellékletek