Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2018.(VI.21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jog gyakorlásáról, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól, bérbeadásának feltételeiről szóló 34/2004.(X.13.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 22- 2018. 06. 21


Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2018.(VI.21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jog gyakorlásáról, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól, bérbeadásának feltételeiről szóló

34/2004.(X.13.) önkormányzati rendeletének módosításáról



Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ában, 36. § (2) bekezdésében, és 42. § (2) bekezdésében, és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.




1. §


Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jog gyakorlásáról, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól, bérbeadásának feltételeiről szóló 34/2004.(X.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 20/A. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„Ingatlanok - ide nem értve az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket - nyilvános, kétfordulós pályázat útján történő értékesítése esetén az Önkormányzat, mint Kiíró/eladó a nyertes ajánlattevővel (vevővel) megkötött adásvételi szerződésben visszavásárlási jogot köt ki, amelyet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztet, és amelynek kezdete a vevő tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése. A visszavásárlási jogát abban az esetben gyakorolhatja a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szabályok szerint, ha a nyertes ajánlatot tevő nem az első fordulóban benyújtott, a Képviselő-testület által elfogadott funkciót/funkciókat valósítja meg, illetve nem az elfogadott feltételeknek megfelelően tesz eleget a beépítésnek. A visszavásárlási jog gyakorlása esetén a nyertes ajánlattevő, mint vevő az ingatlan tekintetében köteles a saját kockázatára és költségére az eredeti állapotot helyreállítani. A visszavásárlási jog törlését igényelheti a nyertes ajánlattevő/vevő, ha az az ajánlatában (az adásvételi szerződésben) megvalósítani vállalt építményre a jogerős építési engedélyt megszerezte, ennek alapján az építkezés megkezdését igazoltan az illetékes építési hatósághoz bejelentette, illetve a beépítést megvalósította az ajánlatának megfelelően, a jogerős használatba vételi engedélyt erre megszerezte. A visszavásárlási jog törléséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulást a fenti feltételek igazolása esetén, az ingatlan forgalmi értékétől függően a Képviselő-testület, illetve a GTB határozatában adja ki az erre irányuló kérelem előterjesztését követő első rendes ülésén, de legkésőbb 90 napon belül.”


2. §


(1) Az R. 2. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az R. 3. melléklete helyébe a jelen rendelet 2. melléklete lép.




3. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon törvény erejénél fogva hatályát veszti.





Dr. Láng Zsolt

dr. Szalai Tibor

polgármester

jegyző





ZÁRADÉK


A rendeletet a Képviselő-testület a 2018. június 21-i ülésén fogadta el, hatályba lépésének napja 2018. június 22.

Kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az SZMSZ 37. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtörtént.



Budapest, 2018. június 21.



                                                                                                        dr. Szalai Tibor

                                                                                                               jegyző


1. melléklet

2. melléklet



ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS



Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jog gyakorlásáról, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól, bérbeadásának feltételeiről szóló 34/2004.(X.13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) módosítása, illetve pontosítása vált szükségessé jogszabályváltozás, telekalakítás, továbbá a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló ingatlankör változása miatt.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §-hoz:


Az R. 20/A. §-a szabályozza ingatlanok - ide nem értve az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket - nyilvános, kétfordulós pályázat útján történő értékesítése esetén a visszavásárlási jog kikötésére vonatkozó szabályokat. Az R. az 1959. évi IV. törvény (régi Ptk.) 374. § (2) bekezdésével összhangban – mely szerint a visszavásárlási jogot legfeljebb öt évre lehet kikötni; az ezzel ellentétes megállapodás semmis – a visszavásárlási jog öt évre történő kikötését teszi lehetővé. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) ilyen kikötést már nem tartalmaz, a visszavásárlási jog időtartama szabadon állapítható meg, így indokolt az R. 20/A. §-nak módosítása oly módon, hogy a visszavásárlási jog időkorlát nélkül kiköthető legyen és annak törlésére abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a nyertes ajánlattevő/vevő az általa az ajánlatában (az adásvételi szerződésben) megvalósítani vállalt építményre a jogerős építési engedélyt megszerezte, ennek alapján az építkezés megkezdését igazoltan az illetékes építési hatósághoz bejelentette, illetve a beépítést megvalósította az ajánlatának megfelelően, a jogerős használatba vételi engedélyt erre megszerezte.


2. §-hoz:


Az R. 2. melléklete az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló forgalomképtelen ingatlanokat tartalmazza.

Az elmúlt időszakban telekalakítás folytán az R. 2. mellékletéből kikerül a Budapest II. kerület, belterületi, 15831/11 helyrajzi számon nyilvántartott, az ingatlan-nyilvántartás szerint „kivett közterület” megnevezésű ingatlan, mely telekalakítás folytán megszűnik.


Az R. 3. melléklete az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló korlátozottan forgalomképes ingatlanokat tartalmazza.

Az R. 3. mellékletbe felvételre kerül a Budapest Főváros Önkormányzata átadó és a Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat átvevő között ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról szóló megállapodás alapján a Budapest II. kerület, belterületi, 13504/0/A/2 hrsz-ú, természetben Budapest II. kerület, Frankel Leó út 2. (Henger utca 1.) szám alatt található ingatlan, melyben a II. kerületi Önkormányzat az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott közfeladatok ellátása körében biztosít egészségügyi alapellátást, valamint járóbeteg szakellátást.




3. §-hoz:


A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.