Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018 (XII.14.) önkormányzati rendelete

a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 12. 15- 2019. 03. 31

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének

18/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete


a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat

2019. évi költségvetéséről



Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet


A RENDELET HATÁLYA


1. §

E rendelet hatálya kiterjed Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület) és szerveire, valamint az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények).


II. Fejezet


A KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZEGEI


2. §

(1) Az önkormányzat 2019. évi költségvetésének főösszege                      16.873.571 eFt


(2) A főösszegen belül

            a) a tárgyévi költségvetési bevételek összege                                  9.112.725 eFt

            b) a tárgyévi költségvetési kiadások összege (tartalékok nélkül) 14.684.325 eFt


(3) Költségvetési egyenleg                                                                           -7.760.846 eFt

ezen belül

1. a működési bevételek és kiadások egyenlege                            -1.590.405 eFt

  1. a felhalmozási bevételek és kiadások egyenlege                                     -6.170.441 eFt


(4) A tárgyévi finanszírozási bevételek és kiadások egyenlege

(tartalékokkal)                                                                                         7.760.846 eFt


(5) A Képviselő-testület úgy dönt, hogy az előző évi maradvány (költségvetési többlet) teljes összegét tartalékba helyezi.


(6) Az önkormányzat működési hiánnyal nem rendelkezik, külső finanszírozás igénybevételére nem kerül sor.


3. §


(1) Az önkormányzat 2019. évi összevont költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban az 1/a. melléklet tartalmazza.


(2) Az önkormányzat 2019. évi költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait 2/b. mellékletek tartalmazzák.


(3) A tartalékok 2019. évi előirányzatát a 2/g. melléklet tartalmazza.


(4) Az intézmények 2019. évi költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait 3/a. mellékletek tartalmazzák.


(5) A Képviselő-testület az intézmények irányító szervi támogatásának előirányzatát 4.242.906 eFt-ban állapítja meg.


III. Fejezet


AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ HATÁSKÖRÖK ÉS RENDELKEZÉSEK


Forrásfelhasználással és finanszírozással kapcsolatos hatáskörök

4. §


(1) A polgármester a költségvetési rendeletben szereplő előirányzatok összegének megfelelő értékhatárig jogosult dönteni a forrásfelhasználásról. Döntéséről a költségvetési zárszámadás alkalmával tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(2) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket – a Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság gyakorolja. Az átmenetileg szabad pénzeszközöket kamatozó betétben, vagy állampapírban kell elhelyezni. A betétlekötésekre és az állampapír vásárlásokra a Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság döntése alapján kerülhet sor.


Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása a polgármesterre átruházott hatáskörben

5. §


(1) A Képviselő-testület – a 6. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – felhatalmazza a polgármestert

a) az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására (a működési és a felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, valamint a működési és a felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain tervezett előirányzaton felül a tárgyévben meghatározott céllal rendelkezésre bocsátott bevétel erejéig)

b) a kiadási előirányzatok feladatok közötti átcsoportosításra,


c) az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.


(2) A polgármester az (1) bekezdés, valamint a 6. § (1) bekezdés szerinti előirányzat-módosításról, előirányzat átcsoportosításról szóló döntéséről a költségvetési rendelet soron következő módosítása alkalmával, de legkésőbb a költségvetési zárszámadás alkalmával tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a működési kiadások vonatkozásában – amennyiben arra szükség van – többéves, de maximum 3 év időtartamra keretszerződést kössön, azzal, hogy az éves kiadások nem haladhatják meg a tárgyévi költségvetésben jóváhagyott összeget.


Tartalékok felhasználása

6. §


(1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a 2/g. mellékletben szereplő tartalékok felhasználásához kapcsolódó kiadási előirányzatok módosítására.


(2) Tartalék felhasználására az (1) bekezdés szerinti előirányzat-átcsoportosítás elrendelését követően kerülhet sor.


(3) A vis maior tartalék kizárólag nem tervezett, sürgős beavatkozást igénylő feladatok finanszírozásához használható fel.


(4) A pályázati tartalék pályázatok elkészítéséhez, benyújtásához kapcsolódó kiadások, pályázati támogatással megvalósuló program előkészítéséhez, megvalósításához szükséges önerő, továbbá valamennyi kapcsolódó kiadás finanszírozásához, valamint utófinanszírozott program esetében a megítélt pályázati támogatás megelőlegezésére használható fel. 5.000 eFt-ot meghaladó pályázat esetén az előirányzat átcsoportosításhoz az ágazati bizottság javaslatát ki kell kérni.


(5) Az intézményi kiadások tartaléka című előirányzat az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek feladatainak finanszírozására használható fel.


A költségvetési rendelet módosításának rendje

7. §


(1) A költségvetési rendelet módosítására negyedévente, valamint szükség szerint kerül sor.


(2) Az intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, előirányzat-átcsoportosításokról szóló dokumentumaikat, valamint többletbevételek felhasználására irányuló, részletesen alátámasztott kérelmeiket az Önkormányzat Gazdasági Irodájának kell megküldeniük a költségvetési rendelet módosítását megelőzően három héttel.


IV. Fejezet


AZ INTÉZMÉNYEK KÖLTSÉGVETÉSÉNEK VÉGREHAJTÁSÁVAL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

8. §


(1) Az 1991. évi XX. tv. 140. § (1) bekezdés g) pontja alapján az intézmények pénzellátása a jóváhagyott előirányzat felhasználási tervük alapján történik, melynek végrehajtásáról a Jegyző gondoskodik. Kötelezettséget vállalni kizárólag a visszaigazolt és jóváhagyott előirányzat-felhasználási terv és likviditási terv alapján és mértékéig szabad, fedezet nélküli kötelezettségvállalásért az intézmény vezetőjét a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény szerinti felelősség terheli.


(2) Az intézmények által kötött, pénzeszközök átvételére irányuló megállapodásokat 1 millió Ft értékhatár fölött a Polgármesterrel ellenjegyeztetni kell. Értékhatárra tekintet nélkül ellenjegyeztetni kell a megállapodást, ha az átvétel működési kiadás többletet okoz. Ha a kiadási többletet az intézmény egyéb megtakarításból nem tudja fedezni, illetve többéves költségvetési kihatása van, a megállapodást a Képviselő-testület hagyja jóvá.


(3) A személyi juttatások előirányzata felett a kötelezettségvállalási jogkörrel rendelkező intézmény vezetője – e jogkörében eljárva – a Képviselő-testület döntésével megvalósuló feladatváltozás miatt megüresedett álláshelyeket nem töltheti be.


(4) Az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak és köztisztviselők cafeteria keretében nyújtott juttatásának 2019. évi összege bruttó 200.000 Ft/fő.



V. Fejezet


EGYÉB RENDELKEZÉSEK


Lakbérek megállapítása

9. §


A Képviselő-testület úgy dönt, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 2/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 43. §-ban foglaltak szerinti lakbér meghatározására 2019. évben nem kerül sor.


VI. Fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


10. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit 2019. január 1-jétől kell alkalmazni.

Mellékletek