Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018/(IX.26.) önkormányzati rendelete

Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 27- 2018. 09. 26


Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2018. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a

Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. §


A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 1. számú mellékletében a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság jelenlegi feladat- és hatásköre helyébe az új feladat- és hatáskör lép.


2. §


Az ER az Önkormányzat költségvetési szerveinek listája tartalmú, 3. számú melléklettel egészül ki.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.





dr. Sélley Zoltán                                                                    Szentgyörgyvölgyi Péter

  jegyző                                                                                              polgármester





A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2018. szeptember   26-n megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.




                                                                                                          dr. Sélley Zoltán

                                                                                                                      jegyző


I N D O K O L Á S



1. §  A Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság 2014. évben elfogadott feladat- és hatáskörének módosítását a megváltozott jogszabályi környezet tette szükségessé.


2. § A MÁK ellenőrzési javaslata alapján egy új, 3. számú melléklet került elfogadásra.


3. § Hatályba léptető szakasz.




Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság feladat- és hatásköre


Javasol, kezdeményez:

1.         Kezdeményezi a kerületi építési szabályzat és településképi rendelet készítését, felülvizsgálatát, módosítását,

2.         Javaslatot tesz az önkormányzat éves költségvetéséhez a hatáskörébe tartozó területeket illetően.

3.         A képviselő-testület által meghatározott értékhatárig javaslatot tesz a Polgármesternek a felújítási és felhalmozási kiadások jóváhagyott főösszegén belül jelentkező esetleges átcsoportosításokra, a Pénzügyi Bizottság egyetértésével.

4.         Javaslatot tesz a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedésekre.

5.         A településkép védelméről szóló 27/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdése alapján javaslatot tesz a képviselő-testületnek a kerületi védelemmel kapcsolatos döntésre.

6.         A Budapest Főváros V. kerület közterületein járművel várakozás rendjéről szóló 31/2008. (XI. 19.) önkormányzati rendelet 16. § szerint a kizárólagos használatú várakozóhelyek létesítésére szóló hozzájárulást az út forgalomtechnikai kezelője adja ki az önkormányzat egyetértése alapján. Az Önkormányzat egyetértéséről a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság és a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság javaslatára a Polgármester dönt.

7.         A társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10.) rendelet 12. § (1) bekezdése értelmében a támogatási szerződésben rögzített határidőt annak lejárta előtt, a közös képviselő kérésére és a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság javaslata alapján, egyszer, maximum egy évvel a Polgármester meghosszabbíthatja.

8.         A társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10.) rendelet 12. § (2) bekezdése értelmében amennyiben a társasház az (1) bekezdés szerint meghosszabbított határidő alatt sem tudja a támogatásban részesített munkát elvégeztetni vagy az elszámolást leadni, a közös képviselő a meghosszabbított határidő letelte előtt indokkal benyújtott kérelmére a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság javaslata alapján a Polgármester rendkívüli méltányosságból a teljesítési határidőt még egyszer, maximum egy évvel meghosszabbíthatja.

9.         Kezdeményezi a műemlékek, építészeti örökség és világörökség védelme érdekében szükséges intézkedéseket (értékvédelem) és rendelet tervezeteket.


Véleményezi:

10.       Az Önkormányzat éves költségvetés tervezetét.

11.       A Fővárosi Önkormányzattól véleményezésre megküldött - a városfejlesztéssel összefüggő - terveket és rendelet-tervezeteket.

12.       A városfejlesztéssel kapcsolatos valamennyi tervpályázat kiírását, valamint a tervezési és kutatási megbízásokat.

13.       Városképi szempontból a közterület használat rendjét és a vonatkozó jogszabályokat. 

14.       Emléktáblák, emlékművek és szobrok elhelyezését, felújításait, valamint a közterület elnevezését.

15.       A városfejlesztéssel összefüggő valamennyi önkormányzati döntést.

16.       Az épített környezetet és a zöldterületeket érintő valamennyi önkormányzati döntést.

17.       Az üres ingatlanok hasznosítása vagy elidegenítése esetén a további funkció meghatározását.

18.       A kerületi építési szabályzat és településrendezési eszközök alapján a városfejlesztési célokat:

a) közterületek fejlesztését:

- zöldterületek, parkok, játszóterek rekonstrukcióját, fejlesztését,

- gyalogos zónák, térburkolatok kialakítását, utcabútorok létesítését, felállítását,    engedélyezését,

- köztárgyak kialakítását, létesítését, felállítását, engedélyezését,

- közterület használati koncepció kidolgozásázását.

b) a közlekedési és felszíni parkolással összefüggő kérdéseket, megoldásokat,

c) parkolók (mély és magas garázs) létesítését,

d) város-arculattal kapcsolatos intézkedéseket.

e) A város-rehabilitáció keretében:

- város-rehabilitációs területek kijelölését,

- társasházi támogatást,

- önkormányzati tulajdonú épületeknél a Fővárosi Város-rehabilitációs Alapra illetve más állami támogatásra pályázatok benyújtását,

- egyetértési jogot gyakorol önkormányzati tulajdonú épületek felújítása, hasznosítása, funkciójára koncepció kidolgozása során és konkrét javaslatot tesz,

- egyetértési jogot gyakorol önkormányzati tulajdonú helyiségek, lakások hasznosítása, funkciójára koncepció kidolgozása során és javaslatokat tesz,

- egyetértési jogot gyakorol tetőtér beépítéssel kapcsolatos koncepció kidolgozása során,

- üres telkek és épületek hasznosításával, funkció-meghatározásával kapcsolatos kérdéseket, megoldásokat.

f) Építészeti tervpályázat kiírását.

19.       Egyetértési jog illeti meg a környezetvédelmi koncepció és program elkészítésével kapcsolatban.

20.       Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól szóló 20/2009. (VI.2.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdése értelmében, kizárólag az önkormányzat tulajdonában lévő épületek tetőterében lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek kialakításának tulajdonosi jogkörben való engedélyezéséről a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság előzetes véleményének figyelembe vételével dönt.

21.       A fás szárú növények védelméről szóló 35/2009. (IX.16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében fapótlás közterületen vagy társasházak közös tulajdonú területein dézsás növényekkel a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság egyetértésével a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság egyedi döntése alapján kérelemre kertépítészeti látványterv alapján lehetséges.

22.       A fás szárú növények védelméről szóló 35/2009. (IX.16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése értelmében amennyiben a beruházónak több mint 25 db új fa ültetésére van kötelezettsége és a beruházó közigazgatási területén belül nem tudja pótolni a kivágásra kerülő fákat, akkor a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság egyetértésével a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság egyedi döntése alapján a beruházó Budapest közigazgatási területén történő faültetési kérelmét véleményezi.

23.       A Környezetvédelmi Alapról szóló 36/2009. (IX.16.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése értelmében a Polgármester minden évben felhasználási tervet készít a Környezetvédelmi Alap adott évre vonatkozó felhasználásáról a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság javaslata alapján.


Dönt:

24.       Az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése értelmében dönt Reitter Ferenc Díj odaítéléséről.

25.       A településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 18.) számú önkormányzati rendelet 15. § értelmében dönt a védelemre javasolt  érték legfeljebb egyéves időtartamra történő előzetes védelem alá helyezéséről,  ha a védelemre javasolt értéket megsemmisülés, vagy értékeinek eltűnése  fenyegeti, illetve ha annak más jellegű védelmét tartja indokoltnak /műemléki védelem, fővárosi védelem, természetvédelem/ -

26.       A társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10.) rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében a társasházak részére nyújtandó önkormányzati támogatás elnyerésére vonatkozó pályázatot a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság és a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság együttesen írja ki.

27.       A Torockó-Énlaka értékvédő program feladatainak folyamatos meghatározásáról.

28.       A környezetvédelmi alap felhasználásáról.

29.       Minden olyan kérdésben, amit az SZMSZ döntési jogkörrel a Bizottságra ruház.

30.       Az emléktáblák elhelyezésére vonatkozó kérelmek elbírálásáról szóló 48/2011. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében az emléktábla elhelyezésére vonatkozó kérelmekről a képviselő-testület Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi Bizottsága és a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága dönt.

31. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerinti településrendezési eszközök készítésére, módosítására irányuló eljárás véleményezési szakaszában dönt a beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról.

Egyéb:

32.       Folyamatos tájékoztatást kér a kerületben tervezett és zajló jelentősebb építkezésekről, a központi, a területi, a műemléki és a helyi tervtanácsi eljárásokról.

33.       Kapcsolatot tart a műemlékekért és a világörökségért felelős állami, önkormányzati szervekkel, valamint az építészeti örökséggel foglalkozó civil szervezetekkel.







3. számú melléklet a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelethez






Az Önkormányzat költségvetési szerveinek listája





Gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szervek:


Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat           1051 Bp. Hercegprímás u. 14-16.


Belváros-Lipótváros Közterület-felügyet                 1054 Bp. Bajcsy Zs. u. 34.


Polgármesteri Hivatal                                                1051 Bp. Erzsébet tér 4.





Gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek:



Játékkal-mesével Óvoda                                                            1055 Bp. Kossuth tér 9.


Tesz-vesz Óvoda                                                                            1051 Bp. József A. u. 18.


Bástya Óvoda                                                                                  1056 Bp. Bástya u. 4-6.


Balaton Óvoda                                                                                1055 Bp. Balaton u. 10.

                                              

Egyesített Bölcsődék                                                                    1055 Bp. Balaton u. 10.


Egyesített Szociális Intézmény                                                 1053 Bp. Havas u. 2.