Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2018. (VI.22.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 30- 2018. 06. 29

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés b) pontja az alábbi bn) alponttal egészül ki:


bn) lakás közszolgálati céllal történő bérbeadásáról,”


2. § A Rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja az alábbi ac) alponttal egészül ki:


ac) pályázaton kívül, közszolgálati céllal történő bérbeadással, Önkormányzati érdekből,”


3. § A Rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) a 14. § (2) bekezdés ab) alpontjában és a 15. §-ban foglalt esetben a pályázat benyújtására okot adó jogviszony, illetve sportolóként történő leigazolás megszűnésének napjáig, a 18/B. §-ban foglalt esetben a lakás odaítélésére okot adó jog-, illetve munkaviszony megszűnésének napjáig, de legfeljebb 1 évre,”


4. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„14. § (1) A Szobabérlők Házában lévő nem közszolgálati lakóegységeket az Önkormányzat e rendeletben meghatározott módon és feltételekkel bérbeadás útján hasznosítja olyan személyek részére, akik a végleges lakáshoz jutásukat önerőn túl, elő-takarékosság vállalásával kívánják megoldani. E §-ban foglalt rendelkezéseket a 18/B. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.”


5. § A Rendelet az alábbi 18/B. §-sal egészül ki:


„18/B. § (1) A Polgármester javaslatára az ESZB pályázat lefolytatása nélkül, a Szobabérlők Házában közszolgálati jelleggel bérlőnek jelölheti ki azt a személyt, aki

a) az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalával köztisztviselői jogviszonyt vagy a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyt, vagy

b) az Önkormányzat által fenntartott és működtetett intézménnyel közalkalmazotti jogviszonyt, vagy

c) az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társasággal munkaviszonyt kíván létesíteni,

amennyiben alkalmazása a közvetlen munkahelyi vezető írásban alátámasztott véleménye alapján indokolt, Budapest Főváros területén lakásbérlettel vagy bérlőtársi jogviszonnyal nem rendelkezik és tulajdonában vagy használatában beköltözhető lakás nincs.

(2) A vezető javaslatát közvetlenül a Polgármesterhez nyújtja be, aki a vizsgálat tárgyává teszi, hogy van-e üresen álló, pályázati eljárással nem érintett lakás a Szobabérlők Házában. Amennyiben ilyen lakás rendelkezésre áll és az elhelyezés indokolt, a Polgármester javaslatot tesz az ESZB részére a lakás közszolgálati jelleggel történő bérbeadásáról.

(3) A közszolgálati célú lakásra bérleti szerződést azzal lehet kötni, aki

a) az (1) bekezdésben meghatározott köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszony vagy munkaviszony tekintetében határozatlan vagy legalább egy éves határozott idejű foglalkoztatási jogviszonyt létesített, és megfelel a munkáltató által meghatározott feltételeknek, és

b) a bérbe adni kívánt lakás bérleti díjának megfizetését vállalja.

(4) A Szobabérlők Házában közszolgálati jellegű bérbeadás esetén a rendeletben előírt bérbeadási feltételeket jelen §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.”


6. § E rendelet 2018. június 30. napján lép hatályba.



 Ancsin László
jegyző

 Kovács Péter
polgármester


Általános indokolás


Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a foglalkoztatás. Ennek eredményeképpen valamennyi munkáltató, köztük a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) és intézményei is munkaerőhiánnyal küzdenek. Ilyen esetekben szükséges a dolgozók részére olyan egyéb juttatást kínálni, amely előnyösebb a hasonló jellegű jogviszonyok létesítésénél ajánlott juttatási csomagnál. Az Önkormányzat és annak intézményeihez, valamint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokhoz munkavállalóként jelentkező, életvitelszerűen vidéken élők elsősorban azt látják problémának, hogy Budapesten a magas lakásbérleti árakat nehezen gazdálkodják ki. A kezdeti, ilyen jellegű nehézségek áthidalására áll rendelkezésre az a lehetőség, melyet a jelen rendelet-módosítás alapoz meg. A rendelet alapján a Polgármester a közvetlenül érintett munkahelyi vezető javaslatára az Önkormányzat Képviselő-testülete Egészségügyi és Szociális Bizottságának támogató döntése esetén, bérleti szerződést köthet a Szobabérlők Házában található lakóegységekre olyan jövőbeni munkavállalókkal, akik foglalkoztatása a munkáltató elemi érdeke.

A Szobabérlők házában minden korábbi kötelem az új, ilyen típusú közszolgálati jellegű jogviszonyokra is kötelező lenne.


Részletes indokolás


1. §-hoz


A közszolgálati érdekből történő lakás bérbeadásáról az ESZB a Polgármester javaslata alapján dönt.


2. §-hoz


A közszolgálati érdekből történő lakás bérbeadásáról az ESZB pályázati eljárás lefolytatása nélkül, közvetlenül, javaslatra dönt.


3. §-hoz


A közszolgálati érdekből történő lakásbérbeadás esetén a bérleti jogviszony legfeljebb egy évre, de legfeljebb a döntésre okot adó közszolgálati jogviszony megszűnésének napjáig tart.


4. §-hoz


A közszolgálati érdekből történő lakásbérbeadás minden a 18/B. §-ban nem rendezett kérdésben a Szobabérlők Házában lakó személyekkel megegyező kötelezettségekkel kerül bérbeadásra.


5. §-hoz


A közszolgálati célú lakásbérbeadás módját és kritériumait határozza meg.


6. §-hoz


A hatályba lépésről rendelkezik.