Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2018 (X.1.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2018.(10.01.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2023. 07. 31

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2018 (X.1.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

2023.07.31.

Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.) pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVlll. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek, valamint a településfejlesztéssel és a településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetési szabályokról szóló 15/2017.(IX.29.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

l. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Szentlőrinc város közigazgatási területére (a továbbiakban: a település területe) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag a magasabb rendű jogszabályok, a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet, e rendelet és mellékletei együttes alkalmazásával szabad.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet előírásai és a szabályozási terv (a továbbiakban: SZT) szabályozási elemei kötelező érvényűek. Az ezektől való eltérés csak e rendelet módosításával történhet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott előírás nem vonatkozik a SZT irányadó és tájékoztató elemeire.

(3) Az építési övezeti vagy övezeti előírást új építés esetén kell érvényesíteni. Abban az esetben, ha az építési övezeti vagy övezeti előírásnak nem megfelelő állapot e rendelet hatálybalépését megelőzően keletkezett, a következők szerint kell eljárni:

a)Az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő telekterület esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás betarthatósága esetén beépíthető.
b)Az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő utcai telekszélesség esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás és a tűzrendészeti előírások betarthatósága esetén beépíthető.
c)Az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő beépítési módtól eltérő beépítési módú építmény megtartható, de bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti beépítési móddal történhet.
d)Az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legnagyobb értéket meghaladó beépítettség átalakítás esetén megtartható, de nem növelhető. Bontásból eredő új építés esetén az adott építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő értéket kell figyelembe venni.
e)Az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legnagyobb értéket meghaladó épületmagasságú építmény átalakítás esetén megtartható, de bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti épületmagassággal történhet.
(4) Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén
a)Észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely az északi telekhatárra tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.
b)Kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely az utcasoron kialakult állapothoz igazodjon, ennek hiányában a keleti telekhatárra tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.
(4a) Telekszélesség fogalmának értelmezése
a) Az építési övezeti vagy övezeti előírásokban meghatározott legkisebb telekszélességet a telek homlokvonalán kell vizsgálni. A telek homlokvonala a teleknek a közúttal vagy magánúttal közös határvonala. b) Telekhatár-rendezés esetén az építési övezeti vagy övezeti előírásokban előírt legkisebb telekszélességet el nem érő szélességű telek is alakítható

3. Közterület alakítására és a közterületen elhelyezhető építményekre vonatkozó előírások

3. § (1) Közterület alakítása

a)A tervezett szabályozási vonal új telekalakítás, új épület építése esetén érvényesítendő.
b)Ahol a tervezett szabályozási vonal meglévő telket keresztez, a telek beépítésekor a szabályozási vonallal kijelölt telek paramétereit kell alapul venni.
c)Az új beépítésű területrészeken a közterületek helyzetét úgy kell meghatározni, hogy felszíni vizek gyűjtése és elvezetése ne legyen akadályoztatott.
(2) Közterületen csak a közhasználatra szolgáló, alábbi építmények helyezhetők el az OTÉK 39. § és a településképi rendelet figyelembe vételével:
a) autóbusz-váróhelyiség vagy tető,
b)legfeljebb 6 m2beépített alapterületű árusítópavilon, kioszk,
c)közműépítmény,
d)köztárgy.
e)Zöldterületen épület a 24. § szerint helyezhető el.

4. A kulturális örökség védelmére vonatkozó előírások

4. § (1) Műemlékek védelmére vonatkozó előírások

a)A település területén található országos műemléki védelem alatt álló építmények, és az azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanok felsorolását az 5. melléklet tartalmazza.
b)A melléklet szerinti védett építményeket és azok műemléki környezetét a SZT tünteti fel.
c)A műemlékek és műemléki környezetük esetében a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint kell eljárni.
(2) Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások
a)A település területén található, különböző fokú régészeti védelemmel érintett ingatlanok felsorolását a 6. melléklet tartalmazza, az érintett területeket a SZT határolja le.
b)Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint kell eljárni.

5. A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

5. § (1) A táj jellege, a természeti értékek, az egyedi tájértékek és esztétikai adottságok megóvása érdekében:

a)A területfelhasználás, a telekalakítás, az építés, a használat során kiemelt figyelmet kell fordítani a természeti értékek és rendszerek, a tájképi adottságok és az egyedi tájértékek megőrzésére.
b)A vadon élő szervezetek élőhelyeinek, azok biológiai sokféleségének megóvása érdekében minden tevékenységet a természeti értékek kíméletével kell végezni, illetve a természeti területek hasznosítása során figyelemmel kell lenni az élőhely típusára, a jellemző vadon élő szervezetek fajgazdagságára, a biológiai sokféleség fenntartására.
c)Gondoskodni kell a használaton kívül helyezett épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések új funkciójának megállapításáról, illetve ennek hiányában megszüntetésükről, elbontásukról, az érintett területnek a táj jellegéhez igazodó rendezéséről.
d)A kertes mezőgazdasági területen meglévő szőlőterületeket fenn kell tartani.
e)A tájbaillesztés érdekében a környezetrendezésnek összhangban kell lennie a településképi rendelet előírásaival.
(2) A település területén található országosan védett természeti értékek listáját a 7. melléklet tartalmazza és a SZT tünteti fel.
a)Az országos ökológiai hálózattal érintett területen az Országos Területrendezési Tervben előírtak szerint kell eljárni.
b)Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet szerint kell eljárni.

6. Környezetvédelmi előírások

6. § (1) Általános követelmények

a) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

b) Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, különös tekintettel a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére, illetve a meglévő övezetek területein a közművek megvalósításáig szakszerű közműpótló (pl. zárt gyűjtő) betervezése és kivitelezése kötelező. Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kialakítása a követelmények teljesíthetősége esetén az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítésének és használatbavételének kivételével vízjogi engedély alapján történhet.

c) A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba a vízfolyás kezelőjének hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad szennyezetlen csapadékvizet bevezetni.

d) A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével” kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

e) A környezeti levegő nem terhelhető olyan mértékben, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

f) A telkek területének az övezeti előírásokban meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani.

(2) Környezetterhelési határértékek

a) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a kibocsátási és a környezetterhelési követelményeket, határértékeket (levegő, élővíz, közcsatorna, földtani közeg, zajterhelés).

(3) Speciális eljárási szabályok

a) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.

b) Erdőterületeket érintő beruházások során az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

c) Beruházások megvalósítása során a termőföldről és a termőföld védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

d) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.

7. Katasztrófavédelmi és tűzvédelmi rendelkezések

7. § (1) A település területét érintő belvíz valamint csapadékvíz szakszerű és ártalommentes elvezetését, vagy részbeni összegyűjtését és helyben tartását az adottságok és a lehetőségek figyelembe vételével, a belterületi és a külterületi vízrendezés összehangolásával biztosítani kell.

(2) Az építkezések során figyelemmel kell lenni a település területét érintő magas talajvíz-szintre.

(3) A település területén alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó veszélyes üzem az IKR Agrár Kft. telephelye (1032/3 hrsz.). A veszélyességi övezetben történő fejlesztések esetén a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló jogszabályban foglaltak szerint kell eljárni.

(4) Az épületek közötti tűztávolság megfelelőségének szabályozását, a tűzoltóság beavatkozását biztosító követelményeket, és az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosításával kapcsolatos követelményeket külön jogszabályok rögzítik.

8. Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

8. § Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) a külön jogszabályban előírtak szerint végezhető.

9. Egyes sajátos jogintézményekre vonatkozó előírások

9. § E rendelettel egyidejűleg az önkormányzat az alábbi sajátos jogintézményekkel él:

(1) Elővásárlási jog

Szentlőrinc Város Önkormányzata elővásárlási jogot jegyeztet be a 10. mellékletben felsorolt ingatlanokra az ott megjelölt településrendezési célok megvalósítása érdekében.
(2) Településrendezési kötelezések
a)Beültetési kötelezettség
A települési önkormányzat polgármestere önkormányzati hatósági döntésben a közérdekű környezetalakítás céljából az 1. sz. függelékben felsorolt ingatlanok területére az építési övezeti előírásokban meghatározott módon, a szabályozási terven lehatárolt telekrészen és az 1. sz. függelék szerinti határidőre elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő.
(3) A közterület egységes kialakítása érdekében a települési önkormányzat - szabadtér-építészetet, kertépítészetet, gyalogos és gépjármű közlekedést, közmű- és felszíni vízelvezetést, hírközlést is magába foglaló - közterület-alakítási tervet készíttet a SZT-en jelölt közterületre. A terv kiemelten foglalkozik a 259 hrsz.-ú területtel kelet felől határos lakóterületet védő, és a dél felől határos garázssort takaró zöldfelületi elemek meghatározásával.

10. Közművek előírásai

10. § (1) Közműlétesítmény építményei (különösen szennyvíz-átemelő, vízmű kút, gázfogadó állomás stb.) az illetékes hatóságok beleegyező véleménye alapján, a vonatkozó ágazati jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhetők, azok számára a technológiai előírásoknak megfelelő, az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb telek kialakítható.

(2) Új közművek nyomvonalainak meghatározásánál azokat úgy kell kijelölni, hogy a meglévő fásítást ne károsítsa, illetve a jövőbeni fásításokat ne korlátozza, akadályozza.

(3) Bármilyen okból feleslegessé vált közműhálózatot, létesítményt el kell bontani, funkció nélküli vezeték nem hagyható meg. Használaton kívüli légvezeték a használat megszűnését követő 8 napon belül elbontandó. A víziközművek bontása, megszüntetése csak érvényes vízjogi megszüntetési engedély alapján történhet.

11. Építés általános szabályai

11. § (1) A megengedett igénybevételi, kibocsátási, szennyezettségi határértékeket a vonatkozó külön jogszabályok előírásai szerint kell meghatározni.

(2) A terepszint alatti építmények

a)Terepszint alatti építmény a következő esetekben nem létesíthető:
aa)műszaki megoldásokkal ki nem küszöbölhető építéshidrológiai, mérnökgeológiai, vagy egyéb geotechnikai adottságok esetén
ab)más építmények és nyomvonalas létesítmények veszélyeztetése esetén
b)Pince csak épített szerkezettel alakítható ki.
c)Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül emelkedhet ki a terepszintből.
d)Terepszint alatti építmény földalatti részei sem nyúlhatnak túl az építési helyen.
(3) Közművesítettséggel kapcsolatos előírások
A rendelet hatálya alá tartozó építési övezetekben az építési telek beépítésének feltételeként biztosítandó közműellátás legalább a következő:
a) villamos energiaellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással
b) ivóvíz ellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással
c) szennyvízcsatornával rendelkező területen a szennyvízelvezetés és –tisztítás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, szennyvízcsatornával nem rendelkező területen egyedileg, szakszerű közműpótló alkalmazásával
d) közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal rendelkező területen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal nem rendelkező területen egyedileg, ártalommentesen elhelyezve.
Az a)-d) pontokban előírtak a környezettudatos energiagazdálkodás eszközeivel egyedi módon is teljesíthetők.
(4) Az országos területrendezési terv tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület övezetre vonatkozó előírásaihoz való illeszkedés érdekében az építészeti-műszaki dokumentációnak az övezettel való érintettség esetén az alábbi esetekben látványtervet is kell tartalmaznia:
a)Kertes mezőgazdasági területen 60 m2 beépített alapterületet, és/vagy 4,50 m lejtő felőli homlokzatmagasságot meghaladó építmények esetében,
b)Általános mezőgazdasági területen és erdőterületen 200 m2 beépített alapterületet, és/vagy 4,50 m lejtő felőli homlokzatmagasságot meghaladó építmények esetében.
(5) Építésföldtani szempontból kedvezőtlen területen (szabályozási terven lehatárolt „csúszásveszélyes terület”, „felhagyott bányaterület tájrendezés nélkül”, „lefolyástalan helyszín” és „feltöltött terület”) építési tevékenység csak talajvizsgálati jelentés alapján végezhető.
(6) Építési hely ne kerüljön felszíni vizeket elvezető mélyvonalba.
(7) Állattartásra szolgáló építmények elhelyezése
a)Az építményeket úgy kell elhelyezni és használni, hogy az ingatlanon, és a szomszédos ingatlanon álló építmények rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák, azok állagát ne veszélyeztessék, a környezetre káros hatást ne fejtsenek ki.
b)Állattartásra szolgáló építménynek a telekhatáron, vagy attól számított 3 m-en belül álló homlokzatán nyílás nem létesíthető.
c)A trágyatároló az állattartó épülettel egységben épüljön zárt, fedett, szivárgásmentes, szigetelt kivitelben.
d)Állattartásra szolgáló építmények legkisebb távolságát a telken belüli fő funkciójú épületektől a 9. melléklet tartalmazza.

ll. FEJEZET

RÉSZLETES ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

12. A beépítésre szánt területek

12. § A település beépítésre szánt területei a következők:

a) kisvárosias lakóterület,
b) kertvárosias lakóterület,
c) falusias lakóterület,
d) településközpont terület,
e) intézmény terület,
f) kereskedelmi, szolgáltató terület,
g) ipari gazdasági terület,
g) általános gazdasági terület,
h) különleges terület
ha) temető céljára,
hb) hulladékgazdálkodási célra,
hc) mezőgazdasági üzemek céljára.
13. Kisvárosias lakóterület - Lk

13. § (1) Kisvárosias lakóterületen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó épületek és az OTÉK 1. melléklet 86. pontja szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) Az „Lk-1” jelű építési övezet

a)Lakásszám: nincs meghatározva
b)Legkisebb telekterület: 400 m2.
c)Legkisebb telekszélesség: 12 m.
d)Beépítési mód: zártsorú.
e)Legnagyobb beépítettség: 50%.
f)Legnagyobb épületmagasság: 6,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: 0 m.
j)Legkisebb zöldfelület: 30%.
(3) Az „Lk-2” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db.
b)Legkisebb telekterület: 500 m2.
c)Legkisebb telekszélesség: 12 m.
d)Beépítési mód: oldalhatáron álló.
e)Legnagyobb beépítettség: 40%.
f)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: 0 m.
j)Legkisebb zöldfelület: 40%.
(4) Az „Lk-3” jelű építési övezet
a)Lakásszám: nincs meghatározva.
b)Legkisebb telekterület: 300 m2
c)Legkisebb telekszélesség: nincs meghatározva.
d)Beépítési mód: szabadon álló.
e)Legnagyobb beépítettség: 40%
f)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: 0 m.
j)Legkisebb zöldfelület: 30%.
(5) Az „Lk-4” jelű építési övezet
a)Lakásszám: nincs meghatározva.
b)Legkisebb telekterület: 600 m2
c)Legkisebb telekszélesség: nincs meghatározva.
d)Beépítési mód: szabadon álló.
e)Legnagyobb beépítettség: 40%
f)Legnagyobb épületmagasság: 9,50 m
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: 6 m.
j)Legkisebb zöldfelület: 30%.
(6) Az „Lk-5” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db.
b)Legkisebb telekterület: 500 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 14 m.
d)Beépítési mód: ikresen csatlakozó.
e)Legnagyobb beépítettség: 40%
f)Legnagyobb épületmagasság: 6,50 m
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
j)Legkisebb zöldfelület: 30%.
(7) Az „Lk-6” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db.
b)Legkisebb telekterület: 300 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 12 m.
d)Beépítési mód: zártsorú.
e)Legnagyobb beépítettség: 60%.
f)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva legfeljebb 0,50 m-rel haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
i)Legkisebb hátsókert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
j)Legkisebb zöldfelület: 20%.

(8)Az „Lk-7” jelű építési övezet (telepszerű, többszintes lakóépületek)

a)Lakásszám: nincs meghatározva.
b)Legkisebb telekterület: 500 m2.
c)Legkisebb telekszélesség: nincs meghatározva.
d)Beépítési mód: szabadon álló.
e)Legnagyobb beépítettség: 60%.
f)Legnagyobb épületmagasság: 12,50 m.
g)Legkisebb előkert: 0 m.
h)Legkisebb oldalkert: 0 m.
i)Legkisebb hátsókert: 0 m.
j)Legkisebb zöldfelület: 20% a teljes övezetre számítva.
(9) Az „Lk-e-1” jelű építési övezet az érintett területfelhasználási egységben élő lakosság ellátási (különösen az OTÉK 12. § (2) a) pontja szerinti) rendeltetésű építményeinek elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2.
b)Legkisebb telekszélesség: 20 m.
c)Beépítési mód: szabadon álló.
d)Legnagyobb beépítettség: 60%.
e)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
f)Legkisebb előkert: 3 m.
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
h)Legkisebb hátsókert: 3 m.
i)Legkisebb zöldfelület: 20%.
(10) Az „Lk-e-2” jelű építési övezet az érintett területfelhasználási egységben élő lakosság ellátási (különösen az OTÉK 12. § (2) a) pontja szerinti) rendeltetésű építményeinek elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 70 m2.
b)Legkisebb telekszélesség: 5 m.
c)Beépítési mód: zártsorú.
d)Legnagyobb beépítettség: 60%.
e)Legnagyobb épületmagasság: 4,00 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
f)Legkisebb előkert: 0 m.
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
h)Legkisebb hátsókert: 0 m.
i)Legkisebb zöldfelület: 20%.
(11) Az „Lk-G” jelű építési övezet a telepszerű többszintes lakóépületekhez tartozó tömbgarázsok elhelyezésére szolgál.
a)Legkisebb telekterület 30 m2
b)Beépítési mód zártsorú
c)Legnagyobb beépítettség 60%
d)Legnagyobb épületmagasság 4,00 m
e)Legkisebb előkert 3,0 m
f)Legkisebb oldalkert OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert 0,0 m
h)Legkisebb zöldfelület 20% a teljes övezetre számítva
(12) Az „Lk-Z” jelű övezetek az adott területegység zöldövezetei. Az övezetben épület nem építhető.
14. Kertvárosias lakóterület - Lke

14. § (1) Kertvárosias lakóterületen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó épületek és az OTÉK 1. melléklet 86. szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) Az „Lke-1” jelű építési övezet

a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db
b)Legkisebb telekterület: 700 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 14 m
d)Beépítési mód: oldalhatáron álló
e)Legnagyobb beépítettség: 30%
f)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, az utcai homlokzat magassága az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
j)Legkisebb zöldfelület: 50%
(3) Az „Lke-2” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db
b)Legkisebb telekterület: 700 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 14 m
d)Beépítési mód: szabadon álló
e)Legnagyobb beépítettség: 30%
f)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, az utcai homlokzat magassága az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon.
j)Legkisebb zöldfelület: 50%
(4) Az „Lke-3” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db
b)Legkisebb telekterület: 800 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 18 m
d)Beépítési mód: oldalhatáron álló
e)Legnagyobb beépítettség: 30%
f)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva legfeljebb 0,50 m-rel haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: SZT szerint, az ott építési vonallal nem jelölt esetekben 5 m, ami egyben a kötelező utcai építési vonal helye is
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: 10 m
j)Legkisebb zöldfelület: 50%
(5) Az „Lke-4” jelű építési övezet
a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 6 db
b)Legkisebb telekterület: 1500 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 25 m
d)Beépítési mód: szabadon álló
e)Legnagyobb beépítettség: 30%
f)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva legfeljebb 0,50 m-rel haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: 5 m
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: 6 m
j)Legkisebb zöldfelület: 50%
(6) Az „Lke-e” jelű építési övezet az érintett területfelhasználási egységben élő lakosság ellátási (különösen az OTÉK 13. § (2) a) pontja szerinti) rendeltetésű építményeinek elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 500 m2.
b)Legkisebb telekszélesség: 20 m.
c)Beépítési mód: szabadon álló.
d)Legnagyobb beépítettség: 30%.
e)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
f)Legkisebb előkert: 3 m.
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint.
h)Legkisebb hátsókert: 3 m.
i)Legkisebb zöldfelület: 50%.
15. Falusias lakóterület - Lf

15. § (1) Falusias lakóterületen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó épületek és az OTÉK 1. melléklet 86. szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) Az „Lf-1” jelű építési övezet

a)Lakásszám: építési telkenként legfeljebb 2 db
b)Legkisebb telekterület: 800 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 18 m
d)Beépítési mód: oldalhatáron álló
e)Legnagyobb beépítettség: 30%
f)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m
g)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
j)Legkisebb zöldfelület: 40%
16. Településközpont terület - Vt

16. § (1) Településközpont területen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó épületek és az OTÉK 1. melléklet 86. a)-e) szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) A „Vt-1” jelű építési övezet

a)Telekalakítás: nyeles telek nem alakítható
b)Legkisebb telekterület: 400 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 12 m
d)Beépítési mód: zártsorú
e)Legnagyobb beépítettség: 60%
f)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: 0 m
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: 0 m
j)Legkisebb zöldfelület: 20%
(3) A „Vt-2” jelű építési övezet
a)Telekalakítás: nyeles telek nem alakítható
b)Legkisebb telekterület: 500 m2
c)Legkisebb telekszélesség: 12 m
d)Beépítési mód: zártsorú
e)Legnagyobb beépítettség: 50%
f)Legnagyobb épületmagasság: 6,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
g)Legkisebb előkert: 0 m
h)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
i)Legkisebb hátsókert: 0 m
j)Legkisebb zöldfelület: 30%
(4) A „Vt-h” jelű építési övezet hitéleti rendeltetést tartalmazó építmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 800 m2
c)Beépítési mód: szabadon álló
d)Legnagyobb beépítettség: 40%
e)Legnagyobb épületmagasság: kialakult
f)Legkisebb előkert: 3 m
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 6 m
i)Legkisebb zöldfelület: 40%
17. Intézmény terület - Vi

17. § (1) Intézmény területen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó épületek és az OTÉK 1. melléklet 86. a)-e) szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(1) A „Vi-1” jelű építési övezet

a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Beépítési mód: oldalhatáron álló
c)Legnagyobb beépítettség: 50%
d)Legnagyobb épületmagasság: 6,50 m
e)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 0 m
h)Legkisebb zöldfelület: 20%
(2) A „Vi-2” jelű építési övezet
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Beépítési mód: zártsorú
c)Legnagyobb beépítettség: 50%
d)Legnagyobb épületmagasság: 6,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
e)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
h)Legkisebb zöldfelület: 20%
(3) A „Vi-ig” jelű építési övezet különösen igazgatási rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 30%
d)Legnagyobb épületmagasság: 9,50 m
e)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
(4) A „Vi-okt-1” jelű építési övezet oktatási rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 4000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 35%
d)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m
e)Legkisebb előkert: 5 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
h)Legkisebb zöldfelület: 25%
(5) A „Vi-okt-2” jelű építési övezet oktatási rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: zártsorú
c)Legnagyobb beépítettség: 30%
d)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
e)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 0 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%
(6) A „Vi-okt-3” jelű építési övezet oktatási rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 25%
d)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m
e)Legkisebb előkert: 8 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%
(7) A „Vi-okt-4” jelű építési övezet oktatási rendeltetésű intézmény (tanuszoda) elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 3000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 6,0 m
e)Legkisebb előkert: 3 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 3 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%
(8) A „Vi-szoc” jelű építési övezet szociális rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Beépítési mód: zártsorú
c)Legnagyobb beépítettség: 60%
d)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
e)Legkisebb előkert: az utcasoron kialakult mérethez igazodjon
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 0 m
h)Legkisebb zöldfelület: 20%
(9) A „Vi-eü” jelű építési övezet egészségügyi rendeltetésű intézmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 60%
d)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m
e)Legkisebb előkert: 0 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 0 m
h)Legkisebb zöldfelület: 20%
(10) A „Vi-h” jelű építési övezet hitéleti rendeltetést tartalmazó építmények elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 800 m2
c)Beépítési mód: szabadon álló
d)Legnagyobb beépítettség: 40%
e)Legnagyobb épületmagasság: kialakult
f)Legkisebb előkert: 0 m
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 0 m
i)Legkisebb zöldfelület: 40%
(11) Az „Vi-e-1” jelű építési övezet az adott terület ellátási (különösen kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó) rendeltetésű építményeinek elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 70%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
e)Legkisebb előkert: 0 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 3 m
h)Legkisebb zöldfelület: 15%
(12) Az „Vi-e-2” jelű építési övezet az adott terület ellátási (különösen kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó) rendeltetésű építményeinek elhelyezésére
a)Legkisebb telekterület: 70 m2
c)Beépítési mód: zártsorú
d)Legnagyobb beépítettség: 85%
e)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
f)Legkisebb előkert: 0 m
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 0 m
i)Legkisebb zöldfelület: 7,5% a teljes övezetre számítva
18. Kereskedelmi, szolgáltató terület - Gksz

18. § (1) A kereskedelmi szolgáltató területen az OTÉK 19. § (2) bekezdésben foglaltakon túl elhelyezhető:

a)környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú épület,
b)irodaépület,
c)üzemanyagtöltő,
d)sportépítmény,
e)az OTÉK 1. melléklet 86. a )-e) és j) pontja szerinti melléképítmény.
(2) A „Gksz-1” jelű építési övezet
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Legkisebb utcai telekszélesség: 25 m
c)Beépítési mód: szabadon álló
d)Legnagyobb beépítettség: 60%
e)Legnagyobb épületmagasság: 8,50 m a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
f)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 5 m-re építendők
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 10 m
i)Legkisebb zöldfelület: 20%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
(3) A „Gksz-2” jelű építési övezet
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Legkisebb utcai telekszélesség: 25 m
c)Beépítési mód: oldalhatáron álló
d)Legnagyobb beépítettség: 60%
e)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m
f)Legkisebb előkert: SZT szerint, az ott külön nem jelölt esetekben 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 5 m-re építendők
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 8 m
i)Legkisebb zöldfelület: 20%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
19. Ipari gazdasági terület - Gip

19. § (1) A település területén lévő ipari gazdasági területek egyéb ipari területek, ahol az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó építmények és az OTÉK 1. melléklet 86. a )-e) és i)-j) pontja szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) A „Gip-E1” jelű építési övezet

a)Legkisebb telekterület: 3000 m2
b)Legkisebb utcai telekszélesség: 30 m
c)Beépítési mód: szabadon álló
d)Legnagyobb beépítettség: 50%
e)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
f)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 10 m-re építendők
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 10 m
i)Legkisebb zöldfelület: 25%
(3) A „Gip-E2” jelű építési övezet
a)Legkisebb telekterület: 1000 m2
b)Legkisebb utcai telekszélesség: 25 m
c)Beépítési mód: oldalhatáron álló
d)Legnagyobb beépítettség: 50%
e)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m, a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
f)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 5 m-re építendők
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 6 m
i)Legkisebb zöldfelület: 25%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
20. Általános gazdasági terület - Gá

20. § (1) Általános gazdasági területen az OTÉK szerinti rendeltetést tartalmazó építmények és az OTÉK 1. melléklet 86. a )-e) és i)-j) pontja szerinti melléképítmények helyezhetők el.

(2) A „Gá” jelű építési övezet

a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Legkisebb utcai telekszélesség: 30 m
c)Beépítési mód: szabadon álló
d)Legnagyobb beépítettség: 50%
e)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
f)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpártároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 10 m-re építendők
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert: 10 m
i)Legkisebb zöldfelület: 25%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
21. Különleges beépítésre szánt területek - K

21. § (1) Különleges beépítésre szánt területen az egyes építési övezetek céljának és használatának megfelelő rendeltetésű építmények helyezhetők el.

(2) A „K-T” jelű különleges terület temetkezési célra

a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: oldalhatáron álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
e)Legkisebb előkert: 10 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%, a terület még fel nem használt részein az előfásítást, az utak, parcellák előzetes kialakítását kertépítészeti tervek alapján el kell végezni
(3) A „K-Hull” jelű különleges terület hulladékgazdálkodási célra
a)Legkisebb telekterület: 2000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m
e)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület és kerékpár tároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 5 m-re építendők
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%
(4) A „K-Mü” jelű különleges terület mezőgazdasági üzemek elhelyezése céljára
a)Legkisebb telekterület: 5000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
e)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület, mérlegház és kerékpár tároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 5 m-re építendők
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.
(5) A „K-Vás” jelű különleges terület – vásárok és egyéb rendezvények lebonyolítása céljára
a)Legkisebb telekterület: 5000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 10,50 m
e)Legkisebb előkert: 0 m , az építmények portaépület és kerékpár tároló kivételével az utcai telekhatártól legalább 10 m-re építendők
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%
(6) A „K-Re” jelű különleges terület rekreációs célra
a)Legkisebb telekterület: 3000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 40%
d)Legnagyobb épületmagasság: 7,50 m, ezt az értéket az utcai homlokzat magassága külön számítva sem haladhatja meg.
e)Legkisebb előkert: 10 m
f)Legkisebb oldalkert: 10 m
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 40%, a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettség három lombkorona-szintű növényállomány telepítésével teljesítendő.

22. A beépítésre nem szánt területek

22. § A település beépítésre nem szánt területei a következők:

a)közlekedési és közműterület,
b)zöldterület
ba)közkert,
c)erdőterület
ca)gazdasági erdő,
cb)védelmi erdő,
d)mezőgazdasági terület
da)kertes mezőgazdasági terület,
db)általános mezőgazdasági terület,
e)vizgazdálkodási terület,
f)természetközeli terület,
g)különleges beépítésre nem szánt terület
ga)sportolási célra,
gb)megújuló energiaforrás hasznosítására – napelem park,
gc)tankertészet céljára.

23. Közlekedési és közműterület - KÖ

23. § (1) A közúti közlekedési területek – KÖu - felsorolását a 8.1. melléklet tartalmazza.

(2) Országos közutak melletti telken építmény csak a közúti közlekedésről szóló törvényben előírtak szerint helyezhető el.

(3) A kötöttpályás közlekedési területek – KÖk - felsorolását a 8.2. melléklet tartalmazza.

(4) Magánutak kialakítására vonatkozó előírások

a)Magánút céljára az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb területű telek kialakítható.
b)Közforgalom elől elzárt magánút telekszélessége legalább 6 m legyen.
c)Közforgalom előtt megnyitott magánút telekszélessége legalább 12 m legyen.
d) 14 m szélességet elérő magánúton legalább egyoldali fásított sávot kell kialakítani.
(5) Nem vonalas jellegű közlekedési létesítmény (különösen buszváró, autóbuszmegálló) a külön jogszabályokban rögzített védőtávolságok betartása mellett bárhol elhelyezhető, számára az adott építési övezeti, és övezeti előírásokban rögzített legkisebb telekterületnél kisebb telek is kialakítható.
(6) A „KÖu-Z” jelű övezetek az adott területegység zöldövezetei. Az övezetben épület nem építhető.
(7) Az építési övezeti és övezeti előírások szerint kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terven jelölt tervezett utak megépítéséhez szükséges területtel csökkenthető

24. Zöldterület - Z

24. § (1) A település zöldterületei közkertek – Zkk.

(2) A közkertek területére vonatkozó általános előírások:

a)Burkolatépítés, felújítás során a vízáteresztő térburkolatokat kell előnyben részesíteni, helyszíni öntött betonburkolat nem építhető.
b)Az öntözés lehetőségét biztosítani kell.
c)Az övezetben épület nem építhető.
(3) A meglévő zöldterületek felújítása, valamint a tervezett zöldterületek kialakítása, a növényállomány kiválasztása tervezői jogosultsággal rendelkező táj- és kertépítész által készített tervek alapján végezhető.

25. Erdőterület - E

25. § (1) A településen található erdőterületek az erdő területfelhasználási célja szerint gazdasági – „Eg” és védelmi - „Ev” jelű erdők.

(2) Építési szabályok gazdasági erdőben

A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, legalább 20000 m2 területű telken, az OTÉK 28. § (4) a) pontja szerinti beépítettséggel, valamint az OTÉK 33. § figyelembevételével helyezhető el a következő előírások betartása mellett:
a)Beépítési mód szabadonálló
b)Legnagyobb épületmagasság
ba)Gazdasági épület esetében 7,5 m
bb)Az erdő rendeltetéséhez kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület (különösen vadászház) esetében 5,0 m
bc)Sajátos funkciójú épület (különösen vadles, erdei kilátó) esetében 15,0 m
c)Legkisebb előkert 5 m
d)Legkisebb oldalkert OTÉK szerint
e)Legkisebb hátsókert 10 m
Tájképvédelmi területen található erdőben csak az erdő- és vadgazdálkodást szolgáló építmények helyezhetők el a természeti értékek sérelme nélkül.
(3) Építési szabályok védelmi (Ev) erdőben
a)Épület az OTÉK 28. § (3) bekezdése szerint helyezhető el.
b)Legnagyobb épületmagasság sajátos funkciójú épület (különösen vadles, erdei kilátó) esetében 15,0 m

26. Kertes mezőgazdasági terület - Mk

26. § Az „Mk” jelű övezetben bármilyen építmény az OTÉK 33. § figyelembevételével helyezhető el a következő előírások betartása mellett:

(1) Telekalakítási előírások

a)Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen
aa)legkisebb telekterület 1500 m2
ab)legnagyobb telekterület 3000 m2
b)Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen kívüli területen
ba)legkisebb telekterület 720 m2
bb)legnagyobb telekterület 3000 m2
c)Legkisebb telekszélesség a teljes övezetben 12 m
(2) Építési előírások
a)Fásított területen (Ftr művelési ág) épület nem építhető.
b)Lakóépület építésének feltételei
ba)Zártkerti művelés alól kivett telek esetében legalább 1500 m2 telekterület
bb)A ba) ponttól eltérő esetekben az OTÉK 29. § szerint
c)Beépítési mód oldalhatáron álló
d)Legnagyobb beépítettség 5%, de telkenként legfeljebb 200 m2, épületenként legfeljebb 100 m2 beépített alapterület
e)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m
f)Legkisebb előkert:
fa)a kialakult mérethez igazodjon
fb)amennyiben a kialakult méret a legközelebbi épület távolsága, vagy a domborzati adottságok miatt nem értelmezhető, 5 m
g)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
h)Legkisebb hátsókert:
ha)a kialakult mérethez igazodjon
hb)amennyiben a kialakult méret a legközelebbi épület távolsága, vagy a domborzati adottságok miatt nem értelmezhető, 6 m
(3) Kertes mezőgazdasági területen birtokközpont nem alakítható ki.

27. Általános mezőgazdasági terület - Má

27. § Az „Má” jelű övezetben bármilyen építmény az OTÉK 33. § figyelembevételével helyezhető el a következő előírások betartása mellett:

(1) Telekalakítási előírások

a)Legkisebb telekterület 1500 m2
b)Legkisebb telekszélesség 30 m
(2) Építési előírások
a)Épület a legalább 5000 m2-t elérő területű telken építhető.
b)Beépítési mód szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség OTÉK szerint, ezen belül lakóépület beépített alapterülete legfeljebb 150 m2 lehet.
d)Legnagyobb épületmagasság:
da)gazdasági épület esetében 7,50 m, a 33. § szerinti eltérés lehetőségével
db)lakóépület esetében 5,0 m
e)Legkisebb előkert 10 m
f)Legkisebb oldalkert
fa)legfeljebb 40 m telekszélesség esetén 6 m,
fb)40 m-t meghaladó telekszélesség esetén 10 m
g)Legkisebb hátsókert 10 m
(3) Birtokközpont, vagy a birtokközponthoz tartozó kiegészítő központ kialakításának feltételei:
a)Általános mezőgazdasági területen birtokközpont és a hozzá tartozó kiegészítő központ az alábbi esetekben nem alakítható ki:
aa)országos ökológiai hálózattal való érintettség
ab)tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területi érintettség
b)Az a) pontban felsoroltakkal nem érintett általános mezőgazdasági területen birtokközpont és a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK, valamint a (2) bekezdés előírásainak figyelembe vételével alakítható ki.
(4) Telekösszevonás, telekhatár-rendezés során a korábbi telekhatárokon kialakult cserjés, fás mezsgyék megtartandók.
(5) A telekalakítás, területhasználat és művelés során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartását biztosítani kell.

28. Vízgazdálkodási terület - V

28. § (1) A „V” jelű övezetekbe a vízgazdálkodással kapcsolatos területek tartoznak (különösen az állandó vízfolyások, az árkok, a vízmű területek és a tavak).

(2) A „V-1” jelű övezetbe az állandó vízfolyások, jelentősebb árkok területe tartozik. Az övezetben csak a vízügyi jogszabályokban megengedett vízkárelhárítási létesítmények helyezhetők el.

(3) A „V-2” jelű övezetbe a vízmű területek tartoznak. A területen az elsődleges funkciót kiszolgáló létesítmények épületei (különösen kútház, szivattyúház) helyezhetők el a következő előírások betartásával:

a)Beépítési mód szabadon álló
b)Legnagyobb beépítettség 10%
c)Legnagyobb épületmagasság 4,0 m
d)Legkisebb előkert 3 m
e)Legkisebb oldalkert OTÉK szerint
f)Legkisebb hátsókert 0 m.
(4) A „V-3” jelű övezetbe a település területén található tavak területe tartozik. Az övezetben vízkárelhárítási, valamint a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló létesítmények és építmények helyezhetők el a külön jogszabályokban foglaltak és az alábbiak figyelembe vételével:
a)Tavanként legfeljebb 2 épület építhető
b)Beépítési mód szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség 5%, de épületenként legfeljebb 100 m2
d)Legnagyobb épületmagasság 4,00 m

29. Természetközeli terület - Tk

29. § (1) Az OTÉK szerinti természetközeli területek a település nádas művelési ágú földrészletei.

(2) A természetközeli területen épületet elhelyezni nem lehet.

30. Különleges beépítésre nem szánt terület - Kb

30. § (1) Különleges beépítésre nem szánt területen az egyes építési övezetek céljának és használatának megfelelő rendeltetésű építmények helyezhetők el.

(2) A „Kb-Sp” jelű különleges terület sportolási célra

a)Legkisebb telekterület: 5000 m2
b)Beépítési mód: oldalhatáron álló
c)Legnagyobb beépítettség: 3%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m
e)Legkisebb előkert: 5 m
f)Legkisebb oldalkert: 10 m
g)Legkisebb hátsókert: 0 m
h)Legkisebb zöldfelület: 60%
(3) A „Kb-Re” jelű különleges terület rekreációs célra
a)Legkisebb telekterület: 5000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 5%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m
e)Legkisebb előkert: 10 m
f)Legkisebb oldalkert: 10 m
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 60%, a
(4) A „Kb-En-1” jelű különleges terület megújuló energiaforrás hasznosítására – napelem park létesítésére, és az azok üzemeltetéséhez, kiszolgálásához szükséges építmények helyezhetők el.
a)Legkisebb telekterület: 5000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: OTÉK szerint
d)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m
e)Legkisebb előkert: 10 m
f)Legkisebb oldalkert: 10 m
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h) A napelemek alatti területet füvesíteni kell, továbbá a napelem park nyugati – Bükkösdi-vízzel határos telekhatára mentén, a napelemek elhelyezésével egy időben cserjesort is kell telepíteni.
(5) A „Kb-En-2” jelű különleges terület megújuló energiaforrás hasznosítására – geotermikus kutak létesítésére, ahol az energiatermelő rendszerek, és az azok üzemeltetéséhez, kiszolgálásához szükséges építmények helyezhetők el.
a)Legkisebb telekterület: 200 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: OTÉK szerint
d)Legnagyobb épületmagasság: 4,50 m
e)Legkisebb előkert: 5 m
f)Legkisebb oldalkert: OTÉK szerint
g)Legkisebb hátsókert: 6 m
(6) A „Kb-Tk” jelű különleges terület tankertészet céljára
a)Legkisebb telekterület: 10.000 m2
b)Beépítési mód: szabadon álló
c)Legnagyobb beépítettség: 10%
d)Legnagyobb épületmagasság: 5,50 m
e)Legkisebb előkert: 8 m
f)Legkisebb oldalkert: 6 m
g)Legkisebb hátsókert: 10 m
h)Legkisebb zöldfelület: 80%

lII. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

31. Hatálybalépés

31. § (1) Ez a rendelet 2018. november 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni. Ügyfél kérelmére e rendelet előírásai folyamatban lévő ügyekben is alkalmazhatók.

32. Hatályon kívül helyező rendelkezések

32. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi építési szabályzatról szóló 25/2004.(Xl.26.) önkormányzati rendelet.

33. Az egyes előírásoktól való eltérés feltételei

33. § (1) Ipari gazdasági területen (Gip jelű építési övezetek), általános gazdasági területen (Gá jelű építési övezetek), mezőgazdasági üzemi területen (K-mü jelű építési övezet) és általános mezőgazdasági területen (Má jelű övezet) technológiai jellegű építmény épületmagassága technológiai és műszaki indoklás alapján az adott építési övezetre vonatkozó legnagyobb épületmagasságot legfeljebb 15 m-rel meghaladhatja.

(2) Kereskedelmi szolgáltató terület Gksz-1 jelű övezetében víztorony építése esetén annak magassága az adott építési övezetre vonatkozó legnagyobb épületmagasságot legfeljebb 15 m-rel meghaladhatja.

(3) Temetkezési célú különleges területen (K-te jelű építési övezet) sajátos funkciójú építmény (különösen harangtorony) épületmagassága az adott építési övezetre vonatkozó legnagyobb épületmagasságot legfeljebb 6 m-rel meghaladhatja.

1. melléklet

SZ-1 SZABÁLYOZÁSI TERV

2. melléklet

SZ-2 SZABÁLYOZÁSI TERV

3. melléklet

SZ-3 SZABÁLYOZÁSI TERV

4. melléklet

SZ-4 SZABÁLYOZÁSI TERV

5. melléklet

MŰEMLÉKEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

6. melléklet

RÉGÉSZETI LELŐHELYEK

7. melléklet

TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM

8. melléklet

A KÖZÚTHÁLÓZAT ÉS A KÖTÖTTPÁLYÁS KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZAT ELEMEI

9. melléklet

ÁLLATTARTÁSRA SZOLGÁLÓ ÉPÍTMÉNYEK ELHELYEZÉSE SORÁN BETARTANDÓ TELEPÍTÉSI TÁVOLSÁGOK

10. melléklet

ELŐVÁSÁRLÁSI JOG

1. számú függelék

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖTELEZÉSSEL ÉRINTETT INGATLANOK

Településszerkezeti Terv leírása

Településszerkezeti Terv

11. melléklet

TERVEZETT JELLEMZŐ KERESZTSZELVÉNYEK