Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 19/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 07. 01- 2018. 07. 01

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontja és a 48. § (2) bekezdéseiben, és a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


g) a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) és annak intézménye által végzett zöldfelület-fenntartási, és zöldterület-felújítási és beruházási munkálataira.”


2. § A Rendelet 2. § t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


t) túltelepítés: nem közterület esetében a fakivágási engedélykérelem benyújtásának időpontjában az ingatlan teljes beépítetlen területén 80 m2-enként több mint 1 db, legalább 30 cm törzskörméretű, fakivágási engedélyhez kötött fa vagy gyümölcsfa található (a túltelepítési értéket a kivágandó fa nélkül kell teljesíteni),”


3. § A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Fát kivágni, erőteljesen metszeni vagy csonkolni csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és fakivágási vagy -csonkolási engedély birtokában, meghatározott pótlási kötelezettség teljesítése mellett lehet.”


4. § A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterületen történő fakivágás eljárásmódját a KR határozza meg, az erre vonatkozó fakivágási kérelem a KR 2. mellékletében található. A fakivágási engedély érvényességi ideje a kiállítás napjától számított hat hónap.”


5. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterületen lévő fa kivágása esetén - a (2)-(5) bekezdésekben foglalt kivételekkel - a pótlásról a kivágott fa törzskörméretének másfélszeres mértékében kell gondoskodni. A pótlásként ültetendő előnevelt díszfa darabszámának meghatározását a 6. melléklet tartalmazza.”


(2) A Rendelet 8. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Amennyiben kertészeti szakvéleménnyel igazolt, hogy a kivágandó fa a Populus (nyárfa) nemzetség termős ivarú egyede, a pótlás mértéke a törzskörméret felével egyenlő.”


6. § (1) A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A kiemelt közcélú zöldterületekről szóló fővárosi közgyűlési rendeletben szereplő közterületi fasor, és az 5. mellékletben meghatározott helyi jelentőségű zöldfelületi védelemre kijelölt fasorokban, közkertekben és közparkokban történő pótláshoz legalább háromszor iskolázott, 18/20 cm törzskörméretű, sorfa minőségű lomblevelű díszfa használható.”


(2) A Rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A pótlás céljából történő telepítést az eredeti pótlási feltételeknek megfelelően meg kell ismételni, ha a telepítést követő vegetációs időszak kezdetén a fás szárú növény nem ered meg. Amennyiben a kötelezett a garanciális pótlást nem végzi el, vagy a telepítés a következő vegetációs időszakban sem eredt meg, a pótlást pénzbeli megváltással kell teljesíteni.”


7. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Közterületen lévő fákat gallyazni, csonkolni, visszavágni, átültetni csak a tulajdonosnak vagy a tulajdonos engedélyével lehet. A tulajdonosi hozzájárulást az 1. melléklet szerinti tartalommal kell kérelmezni. A facsonkolási engedély érvényességi ideje a kiállítás napjától számított hat hónap.”


8. § A Rendelet 12. § (2) bekezdés e) pontjában a „6 hónapnál” szövegrész helyébe az „egy évnél” szöveg lép.


9. § (1) A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A fapótlást - a 13/A. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel - a fakivágási engedély kiállításától számított 1 éven belül kell teljesíteni. A fakivágás, -csonkolás, erőteljes visszametszés és átültetés esetén az életképességi vizsgálat a facsonkolási vagy -átültetési engedély érvényességének végétől számított 1 év elteltével esedékes. A fakivágás tényét 8 napon belül be kell jelenteni az eljáró hatósághoz.”


(2) A Rendelet 13. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) A hatóság a fapótlás tényét a fakivágás utáni 1 évet követően ellenőrzi. A hatóság az elültetett fa életképességét az ültetés napjától számított 3 éven belül ellenőrizheti.”


(3) A Rendelet 13. § (2) bekezdés ad) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A pótlás mértéke

a) engedélykérelem benyújtása esetén:)


ad) meghatározható az engedélykérelem benyújtása napját megelőző 5 évben (60 hónap) az érintett ingatlanon elültetett díszfák össztörzskörméretének figyelembevételével, amennyiben a beszámítható törzskörméretű fák legalább 50%-a a 3. mellékletben felsorolt fajok közül került ki. Nem számítható be az a fa, amelyet fapótlási kötelezettség céljából ültettek. Az 5 évnél nem régebbi ültetéseket megfelelő dokumentumokkal (pl. számla, ültetési szerződés, fotók stb.) igazolni szükséges,”


(4) A Rendelet 13. § (2) bekezdés ag) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


ag) túltelepítés fennállása esetén a kivágásra kerülő növények számával azonos számú előnevelt díszfával egyenlő,”


(5) A Rendelet 13. § (2) bekezdés a) pontja a következő ai) alponttal egészül ki:


ai) vagyonvédelmi okból történő kivágás esetén a kivágásra kerülő növények számával azonos számú előnevelt díszfával egyenlő.”


(6) A Rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A fás szárú növények pótlásának módja:

a) a kivágott fás szárú növényeket - a 13/A. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel - a fakivágás által érintett ingatlanon kell pótolni az ingatlan teljes beépítetlen területén 80 m2-enként 1 db előnevelt díszfával,

b) amennyiben a pótlandó fás szárú növények az a) pont szerinti ingatlanon nem vagy nem teljes mértékben helyezhetők el, a vissza nem pótolt fák helyett pénzbeli megváltást kell előírni,

c) a kiemelt közcélú zöldterületekről szóló fővárosi közgyűlési rendeletben és az 5. mellékletben szereplő intézménykertekben történő pótláshoz legalább háromszor iskolázott, 18/20 cm törzskörméretű, sorfa minőségű lomblevelű díszfa ültethető.”


(7) A Rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fás szárú növények darabszáma vagy törzskörmérete utólag nem állapítható meg, akkor - az (5a) bekezdésben foglalt kivétellel - a vélelmezhető számú fákat 100 cm törzskörmérettel (30 cm törzsátmérő) kell figyelembe venni a (2) bekezdés b) pontja szerinti fapótlás előírásánál.”


(8) A Rendelet 13. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:


„(5a) Inváziós fás szárú növény és kertészeti szakvéleménnyel igazoltan kertészetileg kiszáradt fa engedély nélküli kivágása esetén, amennyiben a kivágásra került fa 1 méter magasságban mért törzskörmérete utólag nem állapítható meg, abban az esetben vélelmezett 50 cm törzskörméretnek megfelelő előnevelt díszfával egyenlő.”


10. § A Rendelet a 13. §-t követően a következő alcímmel egészül ki:


12/A. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokra vonatkozó különleges szabályok


13/A. § (1) Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a fás szárú növények kivágása során a fapótlás teljesítését ütemenként is elő lehet írni abban az esetben, ha az adott építési ütem egymással fizikailag határos, szomszédos ingatlanokból áll. Az adott ütemre előírt fapótlás nem teljesíthető másik ütemben.


(2) A fapótlás határideje a fakivágási engedély kiállításától számított legfeljebb 3 év, amely egy alkalommal meghosszabbítható.


(3) A kérelemhez a 12. § (2) bekezdésében szereplő dokumentumokon túl csatolni szükséges a fakivágással és pótlással érintett ingatlanok helyrajzi számai szerinti tájrendező- és kertépítő mérnök vagy okleveles tájépítészmérnök által készített fakatasztert (a fák helyrajzi számonként térképen ábrázolva, fafaj és törzskörméret feltüntetésével, a pótlást szintén fafaj és törzskörméret megjelölésével és a megmaradó és kivágandó fáktól elkülöníthető jelzéssel ábrázolva).”


11. § A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Engedély nélküli fakivágás esetén a pénzbeli megváltás összegét a döntés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek esetében - kérelemre - a hatóság részletekben történő teljesítést is megállapíthat.”


12. § (1) A Rendelet 15. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Pénzbeli megváltás csökkentésére kérelmet lehet benyújtani az eljárás során. A kérelmet természetes személy, társasház vagy lakásszövetkezet nyújthatja be. A pénzbeli megváltás összegének csökkentése során a hatóság mérlegelési és méltányossági jogkörében eljárva az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

a) mérlegeli

aa) a kivágandó fák számát,

ab) magánterület esetén a kivágással érintett magánterület túltelepítésének arányát,

ac) a fakivágás részletes okát, a fa fajtáját és állapotát (becsült kora); a fa fajtájára és állapotára vonatkozó állításokat kertészeti szakvéleménnyel kell alátámasztani és

ad) a fa veszélyessége, fa által veszélyeztetett köz- és magánvagyonban bekövetkezhető kár mértékét és

b) méltányossági szempontként veszi figyelembe, hogy

ba) a kérelem benyújtásának időpontját megelőző két évben a használó tekintetében engedély nélküli fakivágás tárgyában nem indult eljárás,

bb) magánterület esetén a használó a nem közterületi ingatlanra vonatkozó jogszabályokat maradéktalanul betartja és minőségi zöldterületet tart fenn és

bc) közterület esetén a használó a köztisztaságot és a közterületek rendjét szabályozó rendeletek rendelkezéseit maradéktalanul betartja és minőségi zöldterületet tart fenn a környezetében.


(2) A fakivágási engedélykérelem benyújtása esetén a pénzbeli megváltás mértéke legfeljebb 40%-kal csökkenthető.”


(2) A Rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglalt rendelkezéseket legfeljebb 5 darab fa kivágása esetén lehet alkalmazni.”


13. § A Rendelet a 16. §-t megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:


        „15. Hatályba léptető rendelkezések


14. § A Rendelet a 16. §-t követően a következő alcímmel egészül ki:


16. Átmeneti rendelkezések


17. § E rendeletnek – a fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelet módosításáról szóló 19/2018. (VI. 29.) XI.ÖK rendelet 10. §-ával megállapított – 13/A. §-át a 2018. július 1-jén folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”


15. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.


(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.


(3) A Rendelet 7. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.


16. § Ez a rendelet 2018. július 1-jén lép hatályba.




1. melléklet a 19/2018. (VI. 29.) XI.ÖK rendelethez


„1. melléklet a 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelethez


 Illeték*





Fák gallyazása, csonkolása, erőteljes metszése, átültetése iránti kérelem közterületen**


Kérelmező neve: címe:


Bejelentett lakcíme:


Telefonszáma:


E-mail címe:



A kérelem tárgyát képező fás szárú növény:

Faj/fajta

Törzskörméret (cm)***

Darabszám

1.



2.



3.




A kérelmezett fás szárú növény gallyazásának, csonkolásának, erőteljes metszésének helyszíne:

Budapest XI. ker. ……………………………út/utca/…… ……(házszám) előtti közterületen


helyrajzi szám: …………………………………

Vázlatos ábra (hol található az adott növény a területen):

A fás szárú növény gallyazásának, csonkolásának, erőteljes metszésének indoka:


Budapest,.........................................             ........................................................................

                                                                                                          kérelmező


* Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény alapján az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért 3000 Ft illetéket kell fizetni (általános tételű eljárási illeték), melyet elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül vagy készpénz-átutalási megbízáson vagy átutalással a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Államigazgatási Eljárási Illeték Beszedési Számlája (számlaszám: 11784009-15511001-03470000) javára kell teljesíteni.                  A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: kérelem tárgya; név / cégnév; székhely címe.

** A megfelelőt kérjük aláhúzni!

*** A fatörzs földfelszíntől számított 1 méter magasságban mérendő kerülete

TÁJÉKOZTATÁS ADATKEZELÉSRŐL:

Tájékoztatjuk, hogy jelen dokumentumban rendelkezésünkre bocsátott személyes adatait Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, mint adatkezelő, a közterületi fák gallyazásához, csonkolásához, erőteljes metszéséhez, átültetéséhez kapcsolódó eljárás során, közhatalmi jogosítványainak végrehajtása céljából, döntése megalapozásához, és iratkezeléshez kapcsolódó jogszabályi kötelezettségeinek teljesítéséhez, a feltétlenül szükséges mértékben, és ideig kezeli. Az Ön személyes adatainak kezelése és továbbítása a 15/2017. (V.3.) XI. ÖK számú rendeletben foglaltak szerint, megőrzése a 78/2012 (XII.28) BM rendelet értelmében történik.”




2. melléklet a 19/2018. (VI. 29.) XI.ÖK rendelethez


„2. melléklet a 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelethez


 Illeték*




Fakivágás, csonkolás, erőteljes metszés iránti engedélykérelem magáningatlanon**


Kérelmező neve: címe:


Bejelentett lakcíme:


Jogosultsága:**

tulajdonos / közös képviselő / meghatalmazott / egyéb: ………………

Telefonszáma:


E-mail címe:



A kérelem tárgyát képező fás szárú növény:

Faj/fajta

Törzskörméret (cm)***

Darabszám

1.



2.



...




 Korábban (maximum 5 éven belül) az ingatlanra ültetett, beszámítandó fás szárú növény:

Faj/fajta

Törzskörméret (cm)***

Darabszám

Ültetés éve

1.




2.




...





A kérelmezett fa kivágásának, csonkolásának, erőteljes metszésének helyszíne:

Budapest XI. ker. ……………………………út/utca/…… ……………(házszám)

helyrajzi szám: …………………………………

Vázlatos ábra (hol található az adott növény a területen):

A fás szárú növény kivágásának, csonkolásának, erőteljes metszésének indoka:

A fás szárú növény(ek) pótlását ültetéssel / pénzbeli megváltással / ültetéssel és pénzbeli megváltással kívánom megtenni.**


Mellékletek**:

−     A kivágással érintett ingatlanról készült helyszínrajz (bejelölve a kivágandó és a kivágás után megmaradó fák helyét)

−     Tulajdonosi hozzájárulás … db

−     Kérelmet benyújtó jogosultságát igazoló dokumentum

−     Társasház esetén közgyűlési határozat a fa kivágásáról és a pótlás módjáról

−     Kertészeti szakvélemény

−     Egyéb: …………………………………………


Budapest,.........................................             ........................................................................

                                                                                                          kérelmező


* Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény alapján az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért 3000 Ft illetéket kell fizetni (általános tételű eljárási illeték), melyet elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül vagy készpénz-átutalási megbízáson vagy átutalással a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Államigazgatási Eljárási Illeték Beszedési Számlája (számlaszám: 11784009-15511001-03470000) javára kell teljesíteni. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: kérelem tárgya; név / cégnév; székhely címe.

** A megfelelőt kérjük aláhúzni!

*** A fatörzs földfelszíntől számított 1 méter magasságban mérendő kerülete

TÁJÉKOZTATÁS ADATKEZELÉSRŐL:

Tájékoztatjuk, hogy jelen dokumentumban rendelkezésünkre bocsátott személyes adatait Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, mint adatkezelő, a magánterületi fakivágáshoz, csonkoláshoz, erőteljes metszéshez kapcsolódó eljárás során, közhatalmi jogosítványainak végrehajtása céljából, döntése megalapozásához, és iratkezeléshez kapcsolódó jogszabályi kötelezettségeinek teljesítéséhez, a feltétlenül szükséges mértékben, és ideig kezeli. Az Ön személyes adatainak kezelése és továbbítása a 15/2017. (V.3.) XI. ÖK számú rendeletben foglaltak szerint, megőrzése a 78/2012 (XII.28) BM rendelet értelmében történik.”




3. melléklet a 19/2018. (VI. 29.) XI.ÖK rendelethez


„7. melléklet a 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelethez


Kompenzációs táblázat – közterületi átszámításhoz


CSERJÉK ÉS EGYÉB NÖVÉNYEK


(FENYŐFÉLÉK, LOMBHULLATÓ- ÖRÖKZÖLD- ÉS SZOLITER CSERJÉK, ÉVELŐK ÉS GYEP) TELEPÍTÉSÉNEK FAÁTMÉRŐRE TÖRTÉNŐ ÁTSZÁMÍTÁSI RENDSZERE


FENYŐFÉLÉK telepítése esetén:Kistermetű vagy elfekvő fenyőfélék: Kistermetű fenyőféle: min. 80/100 cm magassági méretű földlabdás, vagy min. 10 l konténeres méretben ültethető. Elfekvő fenyőféle: min. 40/60 cm magassági méretű földlabdás, vagy min. 5 l konténeres méretben ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 1,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő 4,4 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


Oszlopos termetű fenyőfélék: min. 120 cm magassági méretű, min. 20 l konténeres méretben vagy 3x iskolázott földlabdás minőségben ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását.

Váltószám: 1 db ültetése megfelel 2,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő

7,5 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


CSERJÉK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 40/60 cm magassági méretű konténeres cserje anyagból ültethető. Gyökeres cserje felhasználása nem megengedett. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak növényanyag minőségi igazolását.

Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,35 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő

1,1 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


ÖRÖKZÖLD és KIEMELT SZOLITER CSERJÉK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 80/100 cm magassági méretű, min. 10 l konténeres, vagy 2x iskolázott földlabdás minőségű előnevelt cserje anyagból ültethető. Gyökeres cserje felhasználása nem megengedett. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását.

Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,6 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő 1,9 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


ÉVELŐK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 11 cm cserépméretű, előnevelt növényanyagból ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását.

Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,2 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő 0,6 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


FÜVESÍTÉS elvégzése esetén:

Füvesítés fűmagvetéssel: A váltószám tartalmazza a talaj-előkészítést, műtrágya szórást, 5 dkg/m2 fűmagkeverék kiszórását, min. 12, max. 15 kaszálás/év elvégzését, a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. A váltószám nem tartalmazza az öntözővíz díját.

Váltószám: 1 m2 ültetése megfelel 0,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő 1,25 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


Füvesítés gyepszőnyegezéssel: A váltószám tartalmazza a talaj-előkészítést, műtrágya szórást, gyepszőnyeg elhelyezését, szükség szerinti rögzítését, min. 12, max. 15 kaszálás/év elvégzését, a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását.

Váltószám: 1 m2 ültetése megfelel 0,7 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek, ami egyenlő 2,2 cm kiültetendő fatörzskörmérettel


Mintaszámítás:

A hatóság által kijelölt közpark építésére vonatkozó kertépítészeti terv „Növénykiültetési terv” lapja illetve a „Műszaki leírás” alapján megállapítható, hogy a terv alapján elültetésre kerül:


                                                                                                          Szorzó-                       fapótlás

                                                                                                          szám                átmérő (cm)


3 db elfekvő fenyő                                                                                       1,4                   4,2 cm

5 db oszlopos fenyő 80/100 cm méretben                                       1,4                   7,0 cm

6 db oszlopos fenyő 1,50 m méretben                                              2,4                   14,4 cm

200 m2 cserje, átlag 5 db/m2 mennyiségben = 1000 db                    0,35                 350,0 cm

40 m2 örökzöld sövény cserje 2 db/m2 mennyiségben = 80 db                    0,6                   48,0 cm

30 m2 szoliter cserje 3 db/m2 mennyiségben = 90 db                                   0,6                   54,0 cm

100 m2 évelő, átlag 14 db/m2 mennyiségben = 1400 db                  0,2                   280,0 cm

300 m2 füvesítés fűmagvetéssel                                                       0,4                   120,0 cm

100 m2 füvesítés gyepszőnyegezéssel                                              0,7                   70,0 cm


Összesen beszámítható fapótlás cm-ben:                                                                 947,6 cm”