Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018 (III.29.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2018. 03. 30- 2023. 05. 27

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018 (III.29.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulásról 1

2018.03.30.

Kulcs Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kulcs község közigazgatási területén lévő valamennyi közművekkel érintett ingatlan tulajdonosára, akár természetes, akár jogi személy.

(2) A rendelet hatálya kiterjed azokra a víziközmű-hálózatokra, amelyek kiépítését Kulcs Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) saját elhatározásából, önállóan, vagy az érdekeltek együttműködésével valósítja vagy valósította meg.

Közműfejlesztési hozzájárulás

2. § (1) Az Önkormányzat az általa megvalósított közműlétesítmény megvalósítási költségeinek egy részét e rendeletben meghatározott szabályok szerint a rácsatlakozókra és az utólagos csatlakozókra közművesítési hozzájárulás formájában áthárítja.

(2) A fejlesztés által érintett ingatlanok tulajdonosai közműfejlesztési hozzájárulást kötelesek fizetni az Önkormányzat által korábban megvalósított víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozásért.

Közműfejlesztési hozzájárulás mértéke, megfizetésének szabályai

3. § (1) A közműfejlesztési hozzájárulás mértéke ivóvíz-hálózatra való rákötés esetén 200.000 Ft, azaz Kettőszázezer forint ingatlanonként.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése magánszemélyek esetében egy összegben, vagy legfeljebb 2 éves időtartamú részletfizetési lehetőséggel, havi részletekben történik.

(3) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése jogi személyek esetében egy összegben történik. Jogi személy részére részletfizetési kedvezmény nem adható.

(4) A Polgármester a magánszemély kérelmére induló eljárásban a közműfejlesztési hozzájárulás havi részletekben történő megfizetését engedélyezi, ha a közműfejlesztéssel érintett ingatlan tulajdonosa családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét. A benyújtott kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők havi keresetéről, juttatásairól szóló igazolást.

(5) Részletfizetési kedvezmény a kérelmezőnek kizárólag a tulajdonában lévő ingatlanra vonatkozóan engedélyezhető.

(6) A közműfejlesztési hozzájárulások befizetéséről, teljesítéséről a Kulcsi Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(7) Az ivóvíz-hálózatra történő rácsatlakozáshoz a Polgármester a hozzájáruló nyilatkozatot abban az esetben adja ki, ha a fejlesztéssel érintett érdekeltek a közműfejlesztési hozzájárulás díját az önkormányzat számára befizették, vagy annak befizetését az első részlet befizetésével megkezdték.

(8) A részletfizetés feltételeit és a fizetési kötelezettség nem teljesítésének jogi következményeit az Önkormányzat és az igénybevevő között létrejött megállapodásban kell rögzíteni. A megállapodást a Polgármester írja alá. A megállapodás szövegét jelen rendelet melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően benyújtott víziközmű-hálózatra történő csatlakozás iránti kérelmek elbírálása esetén kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépését követően hatályát veszti Kulcs Községi Önkormányzat 14/2009. (VIII. 7.) önkormányzati rendelete a Kulcs Községi Önkormányzata által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásokról.

1. melléklet a 2/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás a közműfejlesztési hozzájárulás részletekben történő teljesítéséhez
amely létrejött egyrészről: Kulcs Községi Önkormányzat
2458. Kulcs, Kossuth Lajos utca 83.
Adószám: 15727660-2-07
Bankszámlaszám: 11736037-15365233
képviseli: Jobb Gyula polgármester
(a továbbiakban: Önkormányzat)
másrészről: ………………………………………………………………….
Lakcím:…………………………………………………………
Szül. hely, idő: ………………………………………………...
Anyja neve: ……………………………………………………
Adószám: ………………………………………………………
(továbbiakban: Igénybevevő)
között, az alulírt helyen és időben, az alábbiak szerint:

1. Az Önkormányzat a közműfejlesztési hozzájárulásról szóló /2018. ( ) önkormányzati rendelet 3. §-ban foglalt rendelkezésekre való tekintettel a ……………………………………………………………………………………………. sz. alatti ingatlanra vonatkozóan Igénybevevő részére ………………………….,-Ft/hó összegű közműfejlesztési hozzájárulás összegének … havi részletekben történő megfizetését engedélyezi.

2. Igénybevevő jelen megállapodás aláírását követő 5 munkanapon belül köteles az 1. pontban meghatározott összeget havi egyenlő részletekben az Önkormányzat OTP Banknál vezetett 11736037-15365233 Költségvetési számlájára megfizetni, a megállapodás aláírását követő … hónap alatt, minden hónap 15. napjáig megfizetni.

3. Az Önkormányzat az ivóvíz-vezeték hálózatra történő rácsatlakozáshoz a hozzájáruló nyilatkozatot Igénybevevőnek abban az esetben adja ki, ha a 2. pontban leírtak szerint a közműfejlesztési hozzájárulás 1. részletének befizetéséről szóló igazolást bemutatja.

Az igazolás másolatát jelen megállapodáshoz csatolni kell.

4. Amennyiben Igénybevevő a 2. pontban meghatározott részletfizetést elmulasztja és azt az Önkormányzat felszólítását követő nyolcadik napon sem teljesíti, úgy a fennmaradó közműfejlesztési hozzájárulás be nem fizetett összege egy összegben azonnal esedékessé válik és Igénybevevő köteles azt a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összeggel növelten megfizetni.

5. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 134. § (1) bekezdése alapján a végrehajtást - ha törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati hatósági ügyben helyi önkormányzat rendelete másként nem rendelkezik - az állami adóhatóság foganatosítja.

Kulcs, …………………………………………………….
1

Az önkormányzati rendeletet a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 28. napjával.