Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2018 (X.31.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 01- 2018. 10. 31

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) A Képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester hívja össze elektronikus úton megküldött, kivételes esetben papíralapú írásbeli meghívóval. Kivételes esetnek minősül a hivatali informatikai rendszer meghibásodása."


2. § Az SZMSZ 14. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,c) az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál könyvvizsgálói feladatot végző könyvvizsgálót, a gazdasági társaság gazdálkodását érintő előterjesztés esetén,"


3. § Az SZMSZ 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(1) A képviselő-testületi ülést a polgármester, akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester vezeti. A polgármesteri, alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, tartós akadályoztatásuk esetén az ülést a Pénzügyi Bizottság elnöke (a továbbiakban együtt: levezető elnök) vezeti."


4. § Az SZMSZ 27. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(5) A vita folyamán a képviselő a javaslathoz módosító vagy kiegészítő indítványt nyújthat be. A módosító vagy kiegészítő indítvány kizárólag írásban, az ülés levezető elnökéhez nyújtható be.

Az indítványt pontosan, szabatosan kell megfogalmazni, megjelölve azt is, hogy az eredeti javaslat mely részéhez kapcsolódik. A módosító vagy kiegészítő indítványt úgy kell megfogalmazni, hogy az teljes terjedelmében a módosítani, kiegészíteni kívánt szövegrész helyébe illeszthető legyen.”


5. § Az SZMSZ 34. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


,,9. alapítvány létrehozása, alapítvány, közalapítvány megszüntetése"


6. § Az SZMSZ 37. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(2) A név szerinti szavazás lebonyolításakor a jegyző a polgármester, a főállású alpolgármester nevének felolvasását követően betűrendben egyenként felolvassa a képviselők nevét - egyúttal jelzi a távollévő, és jelenlévő, de nem szavazó képviselőket is -, miközben a képviselők jól érthető „igen” vagy „nem” vagy „tartózkodom” nyilatkozattal szavaznak.”


7. § Az SZMSZ 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


,,63. § A Képviselő-testület saját tagjai közül egy főállású alpolgármestert választ.”


8. § Hatályát veszti az SZMSZ 3. melléklet 1. pontjának 1.2.4. alpontja.


9. § Az SZMSZ 5. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


10. § Az SZMSZ 7. mellékletének 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


"22. Véleményezi az önkormányzati alapítású alapítványok létrehozására, az önkormányzati alapítású alapítványok, közalapítványok működésére vonatkozó javaslatokat, továbbá az Önkormányzatnak alapítványhoz, egyesülethez vagy szövetséghez történő csatlakozására vonatkozó javaslatokat."


11. § Az SZMSZ 10. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.