Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2018. (VII. 3.) önkormányzati rendelete

az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010./IX.21./ XI.ÖK rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 07. 21- 2018. 07. 21

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a Budapest Főváros Közgyűlésének a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 13. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010./IX.21./ XI.ÖK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Lakossági várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van, az általa megjelölt

a) egy darab személygépkocsira, vagy egy darab három- vagy négykerekű motorkerékpárra, vagy egy darab három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárra, vagy egy darab 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsira, amelynek a lakos az üzembentartója;

b) munkáltatótól kizárólagos használatba kapott egy darab, a munkáltató által üzembentartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt személygépkocsira, ha az a) pontban megjelölt gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulással nem rendelkezik.”


2. § A Rendelet 8/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén működő általános iskola 1-5. évfolyamán tanuló gyermek szülői felügyeletet gyakorló szülőjének vagy más törvényes képviselőjének (a továbbiakban együtt: szülő) gyermekszállítás iskolába várakozási hozzájárulás adható kérelemre, a szülő által megjelölt személygépkocsira.”


3. § A Rendelet 8/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén működő bölcsödébe, óvodába járó gyermek szülőjének gyermekszállítás bölcsődébe, óvodába várakozási hozzájárulás adható kérelemre, a szülő által megjelölt személygépkocsira.”


4. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Gazdálkodói várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a gazdálkodónak adható, amelynek székhelye, telephelye vagy fióktelepe a várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van, az általa megjelölt olyan személygépkocsikra, három- vagy négykerekű motorkerékpárokra, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárokra, vagy 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra, amelyeknek a gazdálkodó az üzembentartója.”


5. § A Rendelet

a) 1. melléklete helyébe az 1. melléklet,

b) 2. melléklete helyébe a 2. melléklet és

c) 3. melléklete helyébe a 3. melléklet

lép.


6. § Ez a rendelet 2018. július 21. napján lép hatályba.




1. melléklet a 22/2018. (VII. 3.) XI.ÖK rendelethez


„1. melléklet a 26/2010./IX.21./ XI.ÖK rendelethez




Várakozási övezet Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén,

maximális várakozási időtartam 4 óra:



A Szent Gellért tér - Kelenhegyi út - Verejték utca - Rezeda utca - Kelenhegyi út - Szirtes út - Számadó utca - Gyula utca - Mihály utca - Somlói út - Avar utca - Hegyalja út - Budaörsi út - Nagyszőlős utca - Ajnácskő utca - Hamzsabégi út - Budafoki út - Bogdánfy utca - Irinyi József utca - Goldmann György tér - Műegyetem rakpart által határolt terület, beleértve - a Műegyetem rakpart kivételével - a határoló utakat és tereket.




Várakozási övezet Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén,

időtartam-korlátozás nélküli területek



A Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út - Budafoki út - Bogdánfy utca - Irinyi József utca - Goldmann György tér - Pázmány Péter sétány - Dombóvári út által határolt terület, beleértve - a Hamzsabégi út, a Budafoki út, a Bogdánfy utca, az Irinyi József utca, a Goldmann György tér és a Dombóvári út kivételével - a határoló utakat és tereket; továbbá a Mikes Kelemen utca - Csárda utca - Balatoni út - Boldizsár utca - Péterhegyi út által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket; valamint a Műegyetem rakpart.




Várakozási övezet Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén,


3 órára történő díjfizetés esetén a díjfizetés napján a várakozási üzemidő végéig további díjfizetés nélkül az alábbi területeken lehet várakozni:


A XI. kerület Műegyetem rakpart.”




2. melléklet a 22/2018. (VII. 3.) XI.ÖK rendelethez


„2. melléklet a 26/2010./IX.21./ XI.ÖK rendelethez


Várakozási övezet díjtételek szerinti felsorolása



1. és 3. díjtételű terület


Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén nincs.


2. díjtételű terület


A Szent Gellért tér - Kelenhegyi út - Mányoki út - Ménesi út - Bartók Béla út - Móricz Zsigmond körtér - Karinthy Frigyes út - Irinyi József utca - Goldmann György tér - Műegyetem rakpart által határolt terület, beleértve - a Műegyetem rakpart kivételével - a határoló utakat és tereket.


4. díjtételű terület


A Kelenhegyi út - Verejték utca - Rezeda utca - Kelenhegyi út - Szirtes út - Számadó utca - Gyula utca - Mihály utca - Somlói út - Avar utca - Hegyalja út - Budaörsi út - Nagyszőlős utca - Ajnácskő utca - Hamzsabégi út - Budafoki út - Bogdánfy utca - Karinthy Frigyes út - Móricz Zsigmond körtér - Bartók Béla út - Ménesi út - Mányoki út által határolt terület, beleértve - a Kelenhegyi út Szent Gellért tér és Mányoki út közötti szakasza, a Karinthy Frigyes út, a Móricz Zsigmond körtér, a Bartók Béla út, a Ménesi út és a Mányoki út kivételével - a határoló utakat és tereket.


5. díjtételű terület


A Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út - Budafoki út - Bogdánfy utca - Irinyi József utca - Goldmann György tér - Pázmány Péter sétány - Dombóvári út által határolt terület, beleértve - a Hamzsabégi út, a Budafoki út, a Bogdánfy utca, az Irinyi József utca, a Goldmann György tér és a Dombóvári út kivételével - a határoló utakat és tereket; továbbá a Mikes Kelemen utca - Csárda utca - Balatoni út - Boldizsár utca - Péterhegyi út által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket; valamint a Műegyetem rakpart.”




3. melléklet a 22/2018. (VII. 3.) XI.ÖK rendelethez


„3. melléklet a 26/2010./IX.21./ XI.ÖK rendelethez


A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak, melyre érvényesek a kerület által kiadott kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulások



A XI. kerületben az Andor utca, a Bartók Béla út, a Bocskai út, a Bogdánfy utca, a Budaörsi út, az Etele tér, a Fehérvári út, a Galvani utca, a Hegyalja út, az Irinyi József utca, a Karolina út, a Nagyszőlős utca, az Október huszonharmadika utca, a Somogyi utca és a Villányi út.”