Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 23/2018. (X.25.) önkormányzati rendelete

a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 10. 26- 2018. 10. 26

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

(1) Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 2.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díjazottakról Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nyilvántartást vezet, mely a következő adatokat tartalmazza: díjazott neve, foglalkozása, lakcíme; díj megnevezése; odaítélés éve, dátuma és helye; díjazott online azonosítója.”


(2) A R. 2.§-a a következő (8a) bekezdéssel egészül ki:


„(8a) E rendelet alkalmazásában mindenkori köztisztviselői illetményalap a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata mindenkori költségvetési rendeletében a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában megállapított illetményalap, ennek hiányában a Magyarország központi költségvetéséről szóló mindenkor hatályos törvényben megállapított, közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132.§-a szerinti illetményalap.”


(3) Az R. 2. § (9) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A jelen rendeletben foglalt díjak posztumusz módon is adományozhatók, ezekben az esetekben a díj - az alább felsorolt kivételektől eltekintve - plakettből és a díjat tanúsító oklevélből áll.

Kivételek:]


 „c) „Szolnok Város Ifjúsági Díja”: a díj oklevélből, 2019. évtől oklevélből és képzőművészeti alkotásból áll.”


2.§

Az R. 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj az odaítélését tanúsító igazolványból, a díjat jelképező képzőművészeti alkotásból és pénzjutalomból áll. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 6-szorosa, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévi „Szolnok Napja” ünnepség alkalmával szervezett rendezvényen kerül átadásra. Ettől eltérni csak rendkívüli esetben, a polgármester javaslatára lehet.”



3.§

Az R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A díj a tárgyévi „Szolnok Napja” ünnepség alkalmával szervezett rendezvényen kerül átadásra. Ettől eltérni csak rendkívüli esetben, a polgármester javaslatára lehet.”


4.§

Az R. 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj plakettből, az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, melynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen kerül átadásra.”


5.§

Az R. 9. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj plakettből, az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, melynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen kerül átadásra.”


6.§

(1) Az R. 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A díjat egy évben legfeljebb hét személynek, vagy közösségnek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.”


(2) Az R. 10.§-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(3a) Az évente odaítélhető, összesen hét díjból a beérkezett javaslatok rangsorolásánál egy díj esetében előnyben kell részesíteni a pályakezdő, 35. életévét be nem töltött fiatal pedagógus, és egy díj esetében a lezárt életpálya elismerésére vonatkozó felterjesztéseket.


(3) Az R. 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből és pénzjutalomból áll. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen kerül átadásra.”


7.§

Az R. 11. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből, valamint pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévi Szociális Munka Napi rendezvényen kerül átadásra.”





Az R. 12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj plakettból, a díjat tanúsító oklevélből és pénzjutalomból áll, amelynek nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese, mely összeg megosztott díj esetén a díjazottak között egyenlő arányban oszlik meg. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen kerül átadásra.”


9.§

  1.  Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(2) A díj minden olyan fiatalnak adományozható, aki Szolnok város ifjúsági életében, ifjúsági közösségi életének szervezésében kimagasló tevékenységet folytat és aki az adományozás évében még nem töltötte be a 30. életévét, továbbá minden olyan közösségnek, amely a városi ifjúságért legalább három éve aktív tevékenységet folytat.”


(2) Az R. 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A díj oklevélből és pénzjutalomból, 2019. évtől oklevélből, pénzjutalomból és képzőművészeti alkotásból áll. A díj adományozásáról szóló oklevelet a polgármester írja alá. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori, az önkormányzat által egy fő részére biztosított középiskolai ösztöndíj éves összegével megegyezik. A díj a március 15-i városi ünnepségen kerül átadásra.”


10.§

Az R. 14/A. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) A díj az odaítélését tanúsító oklevélből, a díjat jelképező képzőművészeti alkotásból és pénzjutalomból áll. A pénzjutalom nettó összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 4-szerese. A díj a tárgyévet követő Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen kerül átadásra.

Ettől eltérni csak rendkívüli esetben, a polgármester javaslatára lehet.”


11.§

A R. a következő 16.§-sal egészül ki:


„16.§ Jelen rendelet 23/2018. (X.25.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezéseit azok hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”


12.§

Az R.

  1. 2.§ (9) bekezdés b) pontjában a „díszoklevél, a város címerével díszített emlékplakett” szövegrész helyébe a „díszoklevélből, képzőművészeti alkotásból” szöveg,
  2. 5.§ (3) bekezdésében a „a város címerével díszített emlékplakett” szövegrész helyébe a „képzőművészeti alkotás” szöveg,
  3. 7.§ (1) bekezdésében a „tisztelet és megbecsülésének” szövegrész helyébe a „tisztelete és megbecsülése” szöveg,
  4. 7.§ (2) bekezdésében a „vagy közösségnek adományozható, akik” szövegrész helyébe a „vagy közösségeknek, akik, vagy amelyek” szöveg,
  5. 8.§ (2) bekezdésében, 9.§ (2) bekezdésében, 11.§ (2) bekezdésében és 12.§ (2) bekezdésében az „aki” szövegrész helyébe az „aki, vagy amely” szöveg,
  6. 8.§ (2) és (3) bekezdésében a „személynek” szövegrész helyébe a „személynek vagy közösségnek” szöveg,
  7. 8.§ (4) bekezdésében, 10.§ (4) bekezdésében a „személy” szövegrész helyébe a „személy vagy közösség” szöveg,
  8. 10.§ (2) bekezdésében az „akik” szövegrész helyébe az „akik, vagy amelyek” szöveg,
  9. 11.§ (2) és (3) bekezdésében az „illetve szervezetnek” szövegrész helyébe a „vagy közösségnek” szöveg,
  10. 11.§ (4) bekezdésében az „illetve szervezet” szövegrész helyébe a „vagy közösség” szöveg,
  11. 13.§ (3) bekezdésében a „szervezetnek” szövegrész helyébe a „közösségnek” szöveg,
  12. 13.§ (4) bekezdésében a „szervezet” szövegrész helyébe a „közösség” szöveg

lép.


13.§

Hatályát veszti az R.

  1. 2.§ (4) bekezdése,
  2. 4.§ (3) bekezdésében, 6.§ (1) bekezdésében, 7.§ (4) bekezdésében, 8.§ (4) bekezdésében, 9.§ (4) bekezdésében, 10.§ (4) bekezdésében, 11.§ (4) bekezdésében, 12.§ (4) bekezdésében, 14/A.§ (7) bekezdésében, 14/B.§ (3) bekezdésében, 14/C.§ (5) bekezdésében az „írásban” szövegrész.

 Hatályát veszti a R.

  1.  8.§ (3a) és (3b) bekezdése,
  2.  14/C.§ (5) bekezdésében a „2018. évben július 15., ezt követően„  szövegrész és a
  3.  15/A. §-a.



14.§

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre alkalmazni kell.


Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2018. október 25-i ülésén.





            Szalay Ferenc                                               Dr. Sebestyén Ildikó

              polgármester                                                                          jegyző



INDOKOLÁS


Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításához



Általános indokolás


A városi díjak adományozásának, a hozzájuk kapcsolódó ügyviteli feladatoknak és a javaslattevők körének egységesítése, továbbá a hatályos jogszabályoknak való megfelelés érdekében szükségessé vált a rendelet módosítása.



Részletes indokolás


1.§-hoz


Az adatvédelmi szabályoknak megfelelően a díjazottakról vezetett nyilvántartás adattartalmát határozza meg, a mindenkori illetményalap fogalmának meghatározása történik, és a posztumusz módon adományozható díjaknál a díjhoz kapcsolódó juttatásokat pontosítja.


2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,10.§-okhoz


A díjak átadásának ideje a kialakult gyakorlatnak megfelelően egységesen városi ünnepi rendezvényekhez igazodik.


6.§-hoz


A módosítás szerint a Szurmay Ernő-díj estében az évente odaítélhető, összesen hét díjból a beérkezett javaslatok rangsorolásánál egy díj esetében előnyben kell részesíteni a pályakezdő, 35. életévét be nem töltött fiatal pedagógus, és egy díj esetében a lezárt életpálya elismerésére vonatkozó felterjesztéseket.


7.§-hoz


Az egységes szabályozás érdekében az Adorján Ildikó-díj esetében is jár a díjazott szervezetnek pénzjutalom.


9.§-hoz

Szolnok Város Ifjúsági Díja esetében a díjhoz 2019. évtől képzőművészeti alkotás is kapcsolódik, valamint a rendelkezés az adományozásra jogosultak körét pontosítja. 

      11. §-hoz


A módosító rendelkezések folyamatban lévő ügyekre történő alkalmazhatóságát kezeli.




12.§-hoz


Szövegcserés módosításokat tartalmaz a rendelet egységesítése érdekében.


13.§-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz az ügyviteli feladatok gyakorlati megfelelősége, valamint az elektronikus ügyintézés biztosítása érdekében.

14.§-hoz


A rendelet hatálybalépéséről, hatályon kívül helyezéséről és alkalmazásáról rendelkezik.