Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2018. (IX.21..) önkormányzati rendelete

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésének összeállítása és végrehajtása során alkalmazandó általános gazdálkodási szabályokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 22- 2018. 09. 22

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a), d) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésének összeállítása és végrehajtása során alkalmazandó általános gazdálkodási szabályokról szóló 35/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Ha a költségvetési szerv megállapodás, szerződés vagy pályázat keretében az egységes rovatrend

a) B1 Működési célú támogatások államháztartáson belülről,

b) B2 Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről,

c) B6 Működési célú átvett pénzeszközök vagy

d) B7 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

rovatcsoportjaiba elszámolandó bevételhez jut, akkor annak terhére a megállapodásban, szerződésben vagy pályázati dokumentációban rögzített összeg erejéig költségvetésének főösszegét, valamint - a (2) és (3) bekezdésben foglaltakra figyelemmel - a kiemelt előirányzatait a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben megváltoztathatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti forrás terhére a személyi juttatás kiemelt előirányzat összegét, a munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kiemelt előirányzat összegét a megállapodásban, szerződésben vagy a pályázati dokumentációban rögzített összeg erejéig a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben megváltoztathatja.

(3) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti megállapodás, szerződés vagy pályázati dokumentáció nem tartalmazza a személyi juttatás kiemelt előirányzat, a munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kiemelt előirányzat összegét, a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben a vállalt feladat ellátásához szükséges mértékig megváltoztathatja a személyi juttatások kiemelt előirányzat, valamint munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kiemelt előirányzat összegét.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltak alkalmazandók a régészeti tevékenységet folytató költségvetési szerv régészeti tevékenység ellátásával kapcsolatos B4 Működési bevételek rovatcsoportba elszámolt bevételei tekintetében is.”

 

2. §

A Rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) Amennyiben az intézmény bevételi előirányzatán belül a

a) B3 Közhatalmi bevételek,

b) B4 Működési bevételek vagy

c) B5 Felhalmozási bevételek

rovatcsoportokon az eredeti vagy - ha a bevételek tervezettől történő elmaradása miatt azt csökkentették vagy közgyűlési hatáskörben növelték - módosított bevételi előirányzaton felüli, pénzügyileg teljesült többlete (a továbbiakban: többletbevétel) az előirányzat 30%-át nem haladja meg, akkor azt, de legfeljebb 10.000 eFt-ot az intézmény felhasználhatja. Ez esetben az előirányzat-módosításra irányítószervi hatáskörben az intézmény adatszolgáltatása alapján, utólag kerül sor.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti rovatcsoportokon a többletbevétel az eredeti vagy - ha a bevételek tervezettől történő elmaradása miatt azt csökkentették közgyűlési hatáskörben növelték - a módosított előirányzat 30%-át vagy a 10.000 eFt-ot meghaladja, az intézmény vezetője a Polgármesteri Hivatal szakmailag érintett szervezeti egységénél a többletbevétel keletkezésének okát is megjelölve írásban kérelmezi a többletbevétel felhasználásának engedélyezését.

(3) A (2) bekezdés szerinti kérelemben foglaltakról a kérelem beérkezését követő 3 munkanapon belül a polgármester dönt.

(4) A többletbevétel felhasználása a (3) bekezdés szerinti polgármesteri döntésről szóló értesítés intézmény részéről történő átvételéig nem kezdhető meg.

(5) A (2) bekezdés szerinti kérelemben foglaltak részbeni vagy egészbeni elutasítása esetén az intézmény a többletbevétel felhasználásra nem engedélyezett részét a (3) bekezdés szerinti polgármesteri döntésről szóló értesítés intézmény részéről történő átvételétől számított 5 munkanapon belül az Önkormányzat 11737007-15466004 számú fizetési számlájára átutalja.

(6) Az intézmény a többletbevétele terhére annak 15%-ának megfelelő - Közgyűlés külön intézkedésével felhasználható - tartalékot képez.

(7) A (6) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni az élelmezési tevékenységhez kapcsolódó bevételek, valamint a régészeti tevékenységet folytató költségvetési szerv régészeti tevékenység ellátásával kapcsolatban kötött megállapodásai, szerződései, pályázatai szerinti bevételek tekintetében.”

 

3. §

A Rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § Ha az intézmény meghatározott feladat ellátására megállapodás, szerződés vagy pályázat keretében bevételhez jut, akkor a meghatározott feladat ellátásával összefüggésben felmerült költségek elszámolásánál - a régészeti tevékenységet folytató költségvetési szerv régészeti tevékenysége kivételével - figyelembe veendő az, hogy a bevétel nyújtson fedezetet a felmerült közvetlen költség mellett az intézményüzemeltetési - és fenntartási költségeknek a meghatározott feladat ellátására jutó hányadára is.”

 

4. §

 

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.